Μεσαρά: Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν και η… δικαστική οδός

  26 October, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Μεσαρά: Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν και η… δικαστική οδός

Προειδοποιουν οι αγρότες ότι θα ακολουθήσουν ακόμη και τη δικαστική οδό είναι οι αγρότες στην Κρήτη, ζητώντας ενημέρωση και... ισονομία.

Μετά το σάλο που προκάλεσαν τα ρεπορτάζ του ekriti.gr και του Ράδιο Κρήτη, για κηπευτικά αμφιβόλου ποιότητας που εισάγονται στην Ελλάδα με σκοπό τη διάθεση τους στην αγορά, ήρθαν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και ο εντοπισμός πολύ μεγάλων ποσοτήτων ντομάτας από Αλβανία και Πολωνία.
Έλεγχοι όμως για τους οποίους δεν υπήρξε ενημέρωση προς τους αγρότες της Κρήτης – όπως λένε - αν και οι ίδιοι το έχουν ζητήσει επανειλημμένα από το Υπουργείο. Αυτό έκαναν και τώρα μέσα από έγγραφο τους, με το οποίο όμως προειδοποιούν πως αν δεν έχουν άμεσα ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ελέγχων, τότε θα κινηθούν δικαστικά.
Αιτία για αυτή τους τη στάση είναι η διαφορετική προσέγγιση που - όπως σημειώνουν οι ίδιοι - έχουν οι Υπηρεσίες προς εκείνους. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου και Συντονιστής της Παγκρήτιας Επιτροπής των αγροτών, μετά τους ελέγχους που έγιναν - καλώς-  πριν από περίπου 6 μήνες, ήρθαν και τα πρόστιμα, τα οποία κυμαίνονται από 1000 ως 5000 ευρώ και επιβλήθηκαν σε αγρότες και στη Μεσαρα.
Για τα πρόστιμα αυτά όμως και τους ελέγχους υπήρξε ακριβής ενημέρωση. Τώρα για όλους τους ελέγχους που διενεργούνται στις νταλίκες που έρχονται από τις τρίτες χώρες, δεν υπαρχει καμία πληροφορία. Κάτι που όπως σημειώνει ο κ. Ορφανουδάκης είναι ακατανόητο από την πλευρά τους
«Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και τα χρήματα που διακυβεύονται είναι πολλά. Αυτή τη στιγμή η τιμή για τις ντομάτες από Αλβανία είναι 50% μικρότερη από την τιμή πώλησης της δικής μας. Ντομάτες που αγοράζονται από εμπόρους και πωλούνται σε τιμή ντόπιας, με την ετικέτα της ντόπιας και όχι σαν αλβανική. Άρα οι συνέπειες είναι πολλαπλές για όλους», σημειώνει ο κ. Ορφανουδάκης.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην συντριπτική πλειοψηφία των ποσοτήτων ντομάτας που έχει εντοπιστεί, τα προϊόντα είναι χωρίς ταυτότητα. Δηλαδή τα χαρτοκιβώτια τους δεν έχουν στοιχεία πάνω. Έτσι όταν περάσουν από τα σύνορα, καταλήγουν σε σημεία όπου οι επιτήδειοι κολλάνε πάνω τους τις ταμπέλες και τις «βαφτίζουν» ελληνικές.

 

  26 October, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα