Κρεμμυδόπιτα με μάραθο και μυζήθρα

Υλικά
Τεμάχια: για ταψί διαμ. 36-38 εκ.
Για τη ζύμη
630 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 1⁄2 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. σούπας ξίδι
340 ml περίπου νερό
100 ml ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
4 μαραθόριζες, καθαρισμένες και χοντροτριμμένες
4 ξερά κρεμμύδια μεγάλα, σε λεπτές φέτες
1/2 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
150 γρ. φρέσκια μυζήθρα, θρυμματισμένη
2 φύλλα δάφνης
1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το άλειμμα
70 ml ελαιόλαδο
70 γρ. βούτυρο αγελάδας
Διαδικασία
Ζύμη
Για να φτιάξουμε μαραθοκρεμμυδόπιτα με μυζήθρα, αρχικά ανακατεύουμε, στον κάδο του μίξερ, τα άλευρα με το αλάτι.
Ρίχνουμε το ξίδι και το λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Ζυμώνουμε με τον γάντζο (το ειδικό εξάρτημα για ζύμες), ρίχνοντας σταδιακά το νερό (μπορεί να χρειαστεί λίγο λιγότερο ή περισσότερο) μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη.
Πλάθουμε τη ζύμη σε 4 ίσες μπάλες, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Γέμιση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρουμε τη μαραθόριζα με τα κρεμμύδια, τις δάφνες, και αλατοπίπερο για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους.
Αποσύρουμε και αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
Αφαιρούμε τις δάφνες.
Ρίχνουμε τον μάραθο, το θυμάρι και τη μυζήθρα και ανακατεύουμε.
Πίτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο (για το άλειμμα) μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Αλείφουμε το ταψί με λίγο από το μείγμα.
Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε κάθε μπάλα ζύμης με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο, διαμ. περίπου 40 εκ.
Απλώνουμε το πρώτο φύλλο στο λαδωμένο ταψί, καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα.
Το λαδώνουμε γενναιόδωρα και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.
Ρίχνουμε τη γέμιση, την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Καλύπτουμε με τα άλλα δύο φύλλα, καλά αλειμμένα το καθένα ξεχωριστά με το μείγμα βουτύρου.
Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, σχηματίζοντας ένα ωραίο στεφάνι και εγκλωβίζοντας τη γέμιση.
Χαράζουμε την πίτα ελαφρά.
Ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η μαραθοκρεμμυδόπιτα με μυζήθρα.