Ζυμαρικά φούρνου με κοτόπουλο και λαχανικά του Άκη

Συστατικά
Για το κοτόπουλο
500 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλου
1 κόκκινη πιπεριά
200 γρ. μανιτάρια champignon
1 κρεμμύδι
1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
20 γρ. ελαιόλαδο
80 γρ. λευκό κρασί
1 κύβο κότας
250 γρ. νερό
αλάτι
πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
50 γρ. ηλιέλαιο
50 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
500 γρ. γάλα πλήρες
150 γρ. ρεγκάτο, τριμμένο
αλάτι
πιπέρι
Για τα ζυμαρικά
300 γρ. πένες
αλάτι
Για τη σύνθεση
2 κ.σ. βασιλικό, φρέσκο
2 κ.σ. μαϊντανό, φρέσκο
100 γρ. ρεγκάτο, τριμμένο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το κοτόπουλο
Φοράμε γάντια και κόβουμε σε μια επιφάνεια κοπής τα φιλέτα κοτόπουλου σε μικρά κομμάτια.
Κόβουμε σε μια άλλη επιφάνεια κοπής την πιπεριά και τα μανιτάρια σε κύβους, και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το θυμάρι.
Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί.
Βάζουμε το κοτόπουλο, αλάτι και πιπέρι, και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, τα μανιτάρια και το θυμάρι, ανακατεύουμε, και σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τον κύβο και το νερό, και αφήνουμε να βράσει για 3-4 λεπτά.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Για την μπεσαμέλ
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το αλεύρι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να έχουμε μια σφιχτή πάστα.
Προσθέτουμε το γάλα σε αρκετές δόσεις και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα χειρός μέχρι να έχουμε μια κρεμώδη μπεσαμέλ και να αρχίσουν να δημιουργούνται φουσκάλες στην επιφάνεια.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρεγκάτο, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η μπεσαμέλ και αφήνουμε στην άκρη.
Για τα ζυμαρικά
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
Προσθέτουμε αλάτι και τις πένες, και βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα σουρώνουμε.
Για τη σύνθεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Ψιλοκόβουμε τον βασιλικό και τον μαϊντανό, και αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με την μπεσαμέλ τα ζυμαρικά, το μείγμα του κοτόπουλου, τον βασιλικό και τον μαϊντανό, και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε το ρεγκάτο.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Δείτε επίσης
- Ανδρουλάκης: Στη ΔΕΘ παρουσιάσαμε μέτρα που κοστολογούνται 2,6 δισ.
- Μαγνήσιο: Το σημαντικό μέταλλο «σύμμαχος» της υγείας – Τα 5 οφέλη του για τον οργανισμό
- Φοίτηση στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας για ενήλικες -στους Αγίους Δέκα στη Μεσαρά
- Καμία αύξηση στις de minimis ενισχύσεις για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης
- Μετεγγραφές πρωτοετών φοιτητών: Αναλυτικός οδηγός για τις αιτήσεις