Κρεατόπιτες για τις Απόκριες: 4 παραδοσιακές συνταγές από τη Νάουσα, την Κεφαλονιά και την Κρήτη

  12 February, 2025 ΑΡΘΡΑ
Κρεατόπιτες για τις Απόκριες: 4 παραδοσιακές συνταγές από τη Νάουσα, την Κεφαλονιά και την Κρήτη

Από τα πιο ωραία εδέσματα της Αποκριάς είναι οι πλούσιες πίτες με κρέας. Χορταστικές, με τραγανές ζύμες και ποικιλία γεμίσεων, ακολουθούν τα έθιμα της Κρεατινής εβδομάδας, που το κρέας το τιμάει και με το παραπάνω. Τέσσερις τέτοιες πίτες έχουμε εδώ, από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Στη Νάουσα, τα «λιλίδια» –έτσι λένε στην περιοχή τα λεπτά φύλλα– δίνουν μοναδική υφή σε μια γενναιόδωρη κρεατόπιτα με κιμά και πράσα. Στο οροπέδιο της Μεσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης, ο τζουλαμάς παντρεύει συκωτάκια με ρύζι, σταφίδες και ξηρούς καρπούς, κρατώντας ζωντανό ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αποκριάτικα πιάτα της Κρήτης. Η παστουρμαδόπιτα, εμπνευσμένη από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, είναι γρήγορη, πικάντικη και ιδανική για μπουφέ. Και μια ρωμαλέα κρεατόπιτα με τραγίσιο κρέας (εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε αρνί ή κατσίκι) και χειροποίητα φύλλα από την Κεφαλονιά συμπληρώνει το αποκριάτικο γλέντι.

Πίτες γεμάτες γεύση και παράδοση, αξίζει να μπούνε στο τραπέζι σας αυτές τις μέρες, ιδανικά με ένα ταιριαστό κρασί ή ποτό στο πλάι τους. Ο τζουλαμάς μπορεί να συνδυαστεί με ένα ώριμο, μπαχαρένιο κρητικό Syrah, η ναουσαίικη πρασοκιμαδόπιτα ταιριάζει πολύ με ροζέ από Ξινόμαυρο, ενώ μια δυναμική Μαυροδάφνη θα κάνει ωραία παρέα με την κεφαλονίτικη πίτα. Όσο για την παστουρμαδόπιτα, ρακή χωρίς συζήτηση.

Δείτε εδώ 4 συνταγές για τις κρεατόπιτες της Αποκριάς

 

  12 February, 2025 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα