Κορονοϊός: Οι εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας εως την άνοιξη
Για τα μέτρα που περιορίζουν τους ανεμβολίαστους μίλησε ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας στο Stanford, κι έκανε μία εκτίμηση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.
«Είναι αλήθεια ότι ο πληθυσμός κουράστηκε μετά από δύο χρόνια και θα πρέπει να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας. Από την άλλη εξακολουθούμε να έχουμε ένα στέλεχος σαν τη Δέλτα, και ίσως μας έρχεται η Όμικρον, που είναι πολύ μεταδοτικό. Άρα κρούσματα θα έχουμε πολλά. Αυτό είναι δύσκολο να το αποφύγουμε. Εκείνο που πρέπει να αποφύγουμε είναι οι θάνατοι και δυστυχώς στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή συνδυάζουν υψηλούς θανάτους με υψηλό σκορ περιοριστικών μέτρων σε όλη την Ευρώπη»
Ο κ. Ιωαννίδης τόνισε πως η Ελλάδα έχει ένα συνδυασμό μέτρων που ενώ διατηρεί πολλούς περιορισμούς, όπως για παράδειγμα οι ανεμβολίαστοι, ωστόσο την ίδια στιγμή αφήνει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανεξέλεγκτο, αναφέροντας τα φαινόμενα συνωστισμού που συναντάει κανείς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
«Ο διαχωρισμός του να μη κάνουν test οι εμβολιασμένοι νομίζω πως έχει δημιουργήσει μία παρεξήγηση, με αποτέλεσμα να έχουμε έντονη διασπορά από ανθρώπους που δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ. Φοβάμαι πως αν συνεχίσουμε αυτό το συνδυασμό μέχρι να τελειώσει η Άνοιξη να πάμε στους 25.000 νεκρούς».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η «αχίλλειος πτέρνα» για την Ελλάδα είναι οι ανεμβολίαστοι πολίτες μεγάλης ηλικίας και οι ευπαθείς ομάδες.
«Καταστρέφουμε τη σχέση πολιτών και δημόσιας υγείας»
Ο κ. Ιωαννίδης αναγνωρίζει ότι είναι προτεραιότητα η προστασία των πολιτών μεγάλης ηλικίας, ωστόσο θεωρεί πως σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο τα μέτρα θα έχουν αρνητικές συνέπειες.
«Φοβάμαι ότι προσπαθούμε να τα πάρουμε όλα και χάνουμε τα πιο ουσιαστικά. Σαφέστατα το να προστατέψουμε τους άνω των 60 είναι μεγάλη προτεραιότητα. Το ερώτημα είναι πως το πετυχαίνουμε. Με το να βάλουμε πρόστιμα, νομίζω πως θα έχουμε πρόσκαιρη αύξηση των ατόμων που θα δεχτούν να εμβολιαστούν, αλλά πέρα από αυτή τη βραχυπρόθεσμη ωφέλεια, φοβάμαι πως καταστρέφουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και δημόσιας υγείας. Είναι το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για τη δημόσια υγεία».
«Οι ανεμβολίαστοι είναι οι ασθενέστεροι αυτή τη στιγμή. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη περιθωριοποιηθεί, έχουν χτυπηθεί άσχημα οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά. Το να τους χτυπήσουμε ακόμα περισσότερο είναι λάθος. Θα πρέπει να δείξουμε όλοι ψυχραιμία και κατανόηση για τους συνανθρώπους μας».
«Στον κορoναϊό έχουμε εστιαστεί στο τι θα κάνουμε με τις ΜΕΘ, που είναι η τελική πράξη. Έχουμε ήρωες στις ΜΕΘ, αλλά είναι το αντίστοιχο σαν να λέμε ότι περιμένουμε κάποιος, ο οποίος έχει κατάθλιψη, να αποφασίσει να αυτοκτονήσει, να πηδήξει από το μπαλκόνι και μόλις πέσει στο πεζοδρόμιο να τον πάμε σε ΜΕΘ. Τότε είναι πολύ αργά», τόνισε.
«Τα εμβόλια πρέπει να είναι διαθέσιμα. Δεν έχω αντίρρηση στο να είναι διαθέσιμα πολύ νωρίς, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που τα χρειάζονται. Όχι όμως να δημιουργήσουμε μία υποχρεωτικότητα και μία πίεση στους ανθρώπους», κατέληξε.
Γιατί κάνουμε εμβόλιο στους 3 μήνες – Κάθε πότε θα γίνεται αναμνηστική δόση
Για τα κρούσματα του κοροναϊού στα παιδιά, αλλά και για το κάθε πότε θα κάνουμε αναμνηστική δόση, μίλησε σήμερα και η πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
Όπως είπε εκτός από το 14χρονο κορίτσι, τις τελευταίες ημέρες κάποια μωράκια που νόσησαν, διασωληνώθηκαν σημειώνοντας ότι τον τον τελευταίο μήνα νοσούν πολλοί νέοι άνθρωποι. «Πρέπει να καταλάβουν όλοι στον κοροναϊό δεν υπάρχουν ηλικίες. Η νόσος μπορεί να κάνει πολλές επιπλοκές. Επηρεάζει και τους πνεύμονες και την καρδιά και τον εγκέφαλο. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η περικαρδίτιδα ξεπερνιέται, σε ποσοστό 95%-98%. Φυσικά, θα υπάρχει και περιστατικό που δεν μπορεί να τα καταφέρει, ακόμα και στις πιο απλές νόσους. Πρέπει να πάνε και τα παιδιά να εμβολιαστούν από 5 ετών και πάνω», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε ότι στην Αφρική παρακολουθούν τα κρούσματα της Όμικρον στις ηλικίες κάτω των 5 ετών.
Τα αποτελέσματα του εμβολίου
Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της Όμικρον, η κ. Παγώνη, μιλώντας στο ΣΚΑΙ επισήμανε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι καλύπτεται από τα εμβόλια. «Το σημαντικό είναι το ποσοστό αποτελεσματικότητας», υπογράμμισε τονίζοντας ότι είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι δεν καταγράφονται θάνατοι. Ερωτηθείσα γιατί αποφασίστηκε η χορήγηση της τρίτης δόσης στους 3 μήνες, ανέφερε ότι «όταν κάνουμε και τις τρεις δόσεις μαζί δυναμώνουμε τόσο πολύ τον οργανισμό και για την Όμικρον ακόμα και αν έχουμε πολλά περιστατικά. Στόχος είναι να ενισχύσουμε τον οργανισμό ώστε να έχει αντισώματα και να επιτεθεί στις μεταλλάξεις και τον ιό που δεν πρόκειται να φύγει αν δεν εμβολιαστούμε», σχολίασε. Απαντώντας δε στις αντιδράσεις για τη συχνότητα των εμβολίων, τόνισε δε θα γίνεται κάθε 4 μήνες, αλλά κάθε 9-12 μήνες, όπως στην γρίπη, ανάλογα με το πότε θα αποφανθεί η Επιτροπή Εμβολιασμών.
Για τα Χριστούγεννα
Σχετικά με την περίοδο των Χριστουγέννων, επισήμανε ότι οι καλεσμένοι σε ρεβεγιόν πριν επισκεφθούν κάποιο σπίτι, καλό θα ήταν να υποβάλλονται σε rapid test.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν τα εμβόλια mRNA περιέχουν νεκρά εμβρυικά κύτταρα είπε «έλεος! Ας σταματήσουν στην τεχνική του εμβολίου. Κανείς δεν μπορεί να τα καταλάβει, μόνο αυτοί που ασχολούνται με τα εμβόλια».
Οι επόμενες μέρες κρίνουν τη λήψη νέων μέτρων
Με το «βλέμμα» στραμμένο στις δύο κρίσιμες εβδομάδες των γιορτών είναι η κυβέρνηση, καθώς στόχος είναι να διατηρηθεί η σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων και να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις. H περίοδος από τις 23 Δεκεμβρίου έως και τις 7 Ιανουαρίου είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς θα κριθούν πολλά στη μάχη για την τιθάσευση του τέταρτου κύματος του κορονοϊού.
Φόβοι ενόψει των εορτών
Το χαλαρό κλίμα των εορτών εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων και στο πλαίσιο αυτό το βάρος πέφτει : στη μαζική διάθεση self test και στην επιτάχυνση της συμμετοχής στην «επιχείρηση Ελευθερία». Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχει η δυνατότητα για τρία εκατομμύρια εμβολιασμούς μέσα στο Δεκέμβριο, με το βάρος να πέφτει τόσο στην πρώτη όσο και στην αναμνηστική δόση.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εστιάζουν στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας και έντονο προβληματισμό προκαλεί το ό,τι ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 715. Σε περίπτωση που αυξηθεί περαιτέρω η πίεση στο σύστημα υγείας θα αναζωπυρωθεί η συζήτηση για νέα μέτρα, με το ενδεχόμενο ενός lockdown να μένει πάντως εκτός συζήτησης.
Υπενθυμίζεται πως από σήμερα έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διατεθεί δωρεάν ένα self test σε κάθε ενήλικο, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να υπάρχει εικόνα για την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών.
Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι πως δεν θα υπάρξει καμία χαλάρωση των μέτρων την περίοδο των γιορτών. Επομένως εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα κάνουν ρεβεγιόν δύο ταχυτήτων, καθώς όσοι δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» δεν μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης. Μάλιστα σε περίπτωση που επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται η είσοδος ούτε στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης για όσους δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης (σήμερα απαιτείται η προσκόμιση αρνητικού τεστ).
Τα θετικά μηνύματα από το εμβολιαστικό μέτωπο και η … περίοδος χάριτος
Ρυθμούς της περσινής άνοιξης θυμίζει η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα και είναι χαρακτηριστικό πως χθες - παρά το ό,τι ήταν Κυριακή - έγιναν 92.404 εμβολιασμοί. Μάλιστα το εντυπωσιακό είναι πως σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα οι 35.895 εμβολιασμοί αφορούσαν στη πρώτη δόση.
Η κυβέρνηση εστιάζει κυρίως στην επιτάχυνση των εμβολιασμών στους πολίτες άνω των 60 ετών, καθώς είναι και αυτοί που κυρίως απειλούνται από την πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε πως από τις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες - που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα - δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Το γεγονός αυτό οδήγησε ένας στους δέκα ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 να κλείσει ραντεβού και αυτή η εβδομάδα θα είναι κρίσιμη για τη συμμετοχή των υπολοίπων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Σε περίπτωση που συνεχιστεί ο υψηλός εμβολιαστικός ρυθμός και δεν υπάρξει ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων η κυβέρνηση θα εστιάσει στην υλοποιηση των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Επομένως η όποια συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες ομάδες φαίνεται πως πηγαίνει για τη νέα χρονιά. Σύμφωνα με πληροφορίες σε περίπτωση που μπει στο τραπέζι η επέκταση του μέτρου θα ληφθούν υπόψη ηλικιακά κριτήρια, με όσους είναι από 50 έως 60 ετών να παίρνουν σειρά.
Δείτε επίσης
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Ολοκληρώνονται οι πληρωμές για αγρπεριβαλλοντικά καιβιολογική γεωργία
- Επίδομα παιδιού 2024: Κλείνει σήμερα η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ για τις αιτήσεις- Τα SOS
- Καιρός: Bροχερό σκηνικό σε όλη σχεδόν τη χώρα
- Ανομβρία: Επιστολή ελαιοπαραγωγών προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-Τι αναφέρει
- Νέα καραβιά μεταναστών στους Καλούς Λιμένες
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί