Το αρδευτικό νερό στις καλλιέργειες έφερε σε αντιπαράθεση το Νίκο Παπαδόπουλο, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας με τον Ιάκωβο Γκανούλη, ειδικό γραμματέα Υδάτινων Πόρων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο κ.Γκανούλης έκανε μια γενική εισήγηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος -Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων, με αφορμή τη συνεδρίαση με θέμα τα βαρέα μέταλλα στο νερό. Υποστήριξε πως το νερό δεν είναι ένας πόρος ανεξάντλητος και σημείωσε πως η Γεωργία καταναλώνει πολύ νερό, άνω του 80%.
Ο κ.Παπαδόπουλος εξήγησε πως κάθε φορά τίθεται το θέμα του αρδευτικού νερού αλλά είναι προφανές ότι η γεωργική χρήση του είναι συγκεκριμένη και εξαρτάται ανάλογα με την εποχή.
«Το πρόβλημα είναι σε ποιες εποχές θέλουμε το νερό. Αν είχαμε τρόπο τώρα από τον Πηνειό να το αποθηκεύσουμε για μία εβδομάδα, θα μας έφτανε να αρδεύσουμε άλλη τόση έκταση. Άρα, το πρόβλημα δεν είναι το πόσο νερό χρειάζεται η γεωργία, διότι αυτό μετράμε», είπε ο Νίκος Παπαδόπουλος και χαρακτήρισε τους ΤΟΕΒ «αμαρτωλή ιστορία».
«Στο χωριό μου έχω αναδασμό και έκαναν αποστραγγιστικά έργα. Όλο το δίκτυο του ΤΟΕΒ Πηνειού που φτάνει μέχρι τη λίμνη το έχουμε κάνει αρδευτικά έργα. Αν δεν μπούμε στη λογική ότι θα γίνουν συγκεκριμένα έργα, τα οποία να είναι κλειστά κυκλώματα, για να μπορέσουμε να πάει το νερό γρήγορα και χωρίς απώλειες, δεν κάνουμε τίποτα, όταν βάζουμε πάλι το στατιστικό στοιχείο ότι το νερό που ξοδεύουμε είναι πάρα πολύ. Δεν είναι δυνατόν αποστραγγιστικά έργα να γίνονται αρδευτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ.Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα της τιμολόγησης του νερού τονίζοντας ότι άλλοι αγρότες πληρώνουν 10 ευρώ το νερό κι άλλοι 90 ευρώ, ανάλογα με το αν είναι κοντά σε φράγμα ή σε περιοχή που δεν έχει νερό. Υποστήριξε πως με το ζήτημα του νερού, «ποινικοποιούνται οι παραγωγές» και στοχοποιούνται και συγκεκριμένα προϊόντα, τα οποία και φέρνουν συνάλλαγμα και χιλιάδες θέσεις εργασίας, όπως το βαμβάκι ότι είναι υδροβόρο μολονότι άλλες καλλιέργειες θέλουν περισσότερο νερό, όπως το καλαμπόκι, η ντομάτα κ.ά. ,
Ο κ.Γκανούλης υποστήριξε πως «δεν είμαστε στη δεκαετία του ’80, που θεωρούμε ότι όλη η θάλασσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άρδευση, μπορεί βέβαια, αλλά θα πρέπει να έχουμε την ενεργεία για να την αφαλατώσουμε, επομένως θα πρέπει να προσαρμόσουμε τη γεωργία στην ποσότητα και την ποιότητα του νερού που υπάρχει, που είναι διαθέσιμοι χωρίς να κάνουμε μεταγγίσεις από γειτονικές χώρες».
Το θέμα, υποστήριξε ο ειδικός γραμματέας, δεν είναι «πόσο νέο χρειάζεται η Γεωργία, είναι πόσο νερό διατίθεται για τη Γεωργία», γιατί, τόνισε, το νερό έχει γίνει ένας πόρος σε ανεπαρκεία. Σημείωσε δε, πως «η Τουρκία μεταφέρει νερό και το πηγαίνει στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο. Είναι η καλύτερη λύση αυτή; Είναι λύση έκτακτης ανάγκης και αυτό είναι πολύ συνδεδεμένο με την λεγόμενη διαχείριση της ζήτησης».
Ο κ.Παπαδόπουλος ανταπάντησε πως «αν πάρω ένα ποτήρι νερό και το έχω και το μετακινήσω λίγο, μπορεί να φτάσει να πιούν νερό όλοι, εάν το ρίξω, κατά αυτό τον τρόπο και πω ό,τι όποιος προλάβει να πιεί, δεν θα πιει κανένας» είπε και πρόσθεσε ότι πρωτεύει να γίνουν έργα υποδομής.
Στα έργα υποδομής συνηγόρησε τελικά και ο κ.Γκανούλης για να προσθέσει ωστόσο ότι «τα όρια υποδομής έχουν ένα όριο και δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε αυτό» και σημείωσε πως «πρέπει το δημόσιο να αναλάβει το δημόσιο αγαθό, αλλά αφού δεν έχει λεφτά, θα πρέπει όλοι να συμβάλλουν ανάλογα με την κοινωνική τους και οικονομική τους κατάσταση», αφήνοντας περιθώριο για ποικίλες ερμηνείες, που αφορούν στην τιμολόγηση του νερού.
ypaithros.gr
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 262 υπέρ έναντι 36 κατά και ένα «παρών», η τροπολογία για τους «εργάτες γης»
- Βουλή: Η νέα πραγματικότητα στον απόηχο της πρώτης συνεδρίασης
- Ποιος βουλευτής κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής, από το Ηράκλειο;
- Οι δύο Παπανδρέου στη Βουλή -Η οικογένεια Κεφαλογιάννη έχει 4 βουλευτές
- Διασταυρώνουν τα ξίφη τους Τσίπρας και Μητσοτάκης στη βουλή