Βουλή: Η νέα πραγματικότητα στον απόηχο της πρώτης συνεδρίασης

  07 July, 2023 ΑΡΘΡΑ
Βουλή: Η νέα πραγματικότητα στον απόηχο της πρώτης συνεδρίασης

Συνεχίζεται και σήμερα η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, με τοποθετήσεις υπουργών, προκειμένου να παρουσιάσουν τα βασικά σημεία της μεταρρυθμιστικής τους ατζέντας και τις προτεραιότητές τους. Θα ακολουθήσουν ομιλίες βουλευτών και τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

Αύριο Σάββατο, αναμένεται να επαναληφθεί η χθεσινή αντιπαράθεση «κορυφής» καθώς αναμένονται οι δευτερολογίες του πρωθυπουργού και των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το ίδιο βράδυ, με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η αυλαία της συζήτησης άνοιξε χθες δίνοντας μια πρώτη γεύση δείγμα των προθέσεων των ηγεσιών των οκτώ κομμάτων της Βουλής, με τους επικεφαλής τους να τοποθετούνται όλοι εναντίον όλων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χρησιμοποιεί πολλάκις, τον όρο «εκσυγχρονισμός» θυμίζοντας… Σημίτη, και τους υπόλοιπους να αμφισβητούν την «γαλάζια» κυριαρχία.

Τι φέρνουν οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για την τεραετία 2023-2027 για όλους τους τομείς, από την οικονομία και την ανάπτυξη μέχρι τα εθνικά θέματα, την κοινωνική πολιτική και τα έργα υποδομών, χαρακτηρίζοντας το πλάνο της επόμενης τετραετίας ως πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό, ενώ πέταξε το μπαλάκι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ.

Εξέφρασε ειδικότερα την προσδοκία αυτή τη φορά το ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Προανήγγειλε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει το 2025 και έθεσε ως στόχο να βρεθούν στην πρώτη κοινοβουλευτική της φάση 180 ψήφοι, ώστε η επόμενη Βουλή να το αλλάξει με 150. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως κάνοντας μια «ντρίπλα», διεμήνυσε πως, σε πρώτη φάση, δεν χρειάζεται να περιμένουμε την συνταγματική αναθεώρηση για το άρθρο 16, αφού «οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα».

 

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «λογικά» πρωτογενή πλειονάσματα, μείωση του δημόσιου χρέους «αρκετά κάτω» από το 140% ως το 2027, υποχώρηση της ανεργίας στο 8%, επίσης ως το τέλος της τετραετίας, μέσο μισθό στα 1500 ευρώ και κατώτατο στα 950 ευρώ, πάλι στο τέλος της τετραετίας, καθώς και για μείωση ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων.

Σε ό,τι αφορά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, που είχε και προεκλογικά εξαγγείλει, έχει ως προϋπόθεση να ασφαλίζουν οι πολίτες τα σπίτια τους από τις φυσικές καταστροφές.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι καθιερώνεται η κοστολόγηση των κομματικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα, ενώ υποσχέθηκε συνέχιση των διαφόρων «pass», αλλά και ενίσχυση του ΕΣΥ, σε συνδυασμό με την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση «εάν οι υπηρεσίες είναι δωρεάν για τους πολίτες», όπως τόνισε απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που τον κατηγορούν όλο αυτό το διάστημα ότι έχει «κρυφή ατζέντα» στον τομέα της δημόσιας Υγείας.

Όλοι εναντίον όλων

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όπου η διαδικασία της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο Σωκράτης Φάμελλος κλήθηκε να εκπροσωπήσει την αξιωματική αντιπολίτευση ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εστιάζοντας στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι ο πραγματικός αντίπαλος του συστήματος εξουσίας, το «εμπόδιο» στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και ο πυλώνας για τη δημιουργία μίας προοδευτικής διεξόδου για τη χώρα και την κοινωνία». Έχοντας μπροστά του, το άδειο έδρανο του Αλέξη Τσίπρα (ο οποίος δεν παραβρέθηκε στην βουλή, την πρώτη μέρα συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων), ο Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θυμίζει την Μάργκαρετ Θάτσερ, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως σημείωσε, δεν αναφέρθηκε καθόλου στα συλλογικά δικαιώματα και τις διαπραγματεύσεις, ενώ «δεν υπάρχει πουθενά το δικαίωμα της απεργίας».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την οικονομία και το επιτελικό κράτος, κατηγορώντας τον για αναξιοπιστία, ενώ δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του θα ασκήσει «στιβαρή, υπεύθυνη, αξιόπιστη αντιπολίτευση με αρχές και αξίες». Απάντησε δε στο κάλεσμα Μητσοτάκη για συναίνεση στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, λέγοντας: «σε κάθε περίπτωση μην περιμένετε να δεχθούμε ως ισότιμα πανεπιστήμια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων».

Παράλληλα άφησε αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα του Ηλία Κασιδιάρη.

Από πλευράς του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε πως οι 21 βουλευτές του ΚΚΕ έχουν ήδη πάρει τη θέση τους δίπλα στο λαό, ενώ σημείωσε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της ΝΔ δείχνουν ότι «η ΝΔ, θα επιχειρήσει να »τρέξει» ακόμα πιο αποφασιστικά την επίθεση στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα», προχωρώντας στα γνωστά από την περίοδο των μνημονίων «ματωμένα πλεονάσματα». Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «η παντοδυναμία ή όχι μιας οποιασδήποτε κυβέρνησης δεν κρίνεται από το αν έχει περισσότερους βουλευτές, αν υπάρχει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά αν υπάρχει οργανωμένο λαϊκό κίνημα» και διεμήνυσε πως «όποιος μιλά για αυτοδυναμία της κυβέρνησης, θα διαψευστεί».

 

  07 July, 2023 ΑΡΘΡΑ