Καρπούζι: Ενα φρούτο με μεγάλη ιστορία

mesaralive.gr  10 August, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Καρπούζι: Ενα φρούτο με μεγάλη ιστορία

Τι γνωρίζετε πραγματικά για το πιο γνωστό και δροσιστικό φρούτο του καλοκαιριού; Αν λέγαμε ότι η λέξη «καρπούζι» είναι τούρκικη, έχετε αναρωτηθεί αν υπήρξε ποτέ ελληνική ονομασία; Από πού προέρχεται;

Αυτές είναι λίγες από τις ερωτήσεις που θα μπορούσε να έχει ένας λάτρης του πιο διάσημου φρούτου.

 

Η ιστορία του καρπουζιού

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να διηγούμαστε την πιο γλυκιά ιστορία. Το καρπούζι είναι ένα από τα πιο «παλιά» γνωστά φρούτα. Η πρώτη του εμφάνιση ήταν στα ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου, δίπλα από τους θεούς. Το 10ο αιώνα μ.Χ. άρχισε να καλλιεργείται στην Κίνα και από τον 13ο αιώνα και μετά εμφανίζεται στην Ευρώπη.

 

Ποια η ελληνική του ονομασία

Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων» (όπου η αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα ονομάζεται water-melon). Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική λέξη karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz. Στην Κύπρο δε, χρησιμοποιείται και η αραβική ονομασία, παττίχα.

 

Η κατανάλωσή του

Στην Ελλάδα ωριμάζει το καλοκαίρι και είναι ένα από τα πιο δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα, ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες. Μπορεί επίσης να χτυπηθεί στο μπλέντερ και να γίνει γρανίτα ή αναψυκτικό, με ή χωρίς την προσθήκη μικρής ποσότητας αλκοόλ. Μπορεί επίσης να γίνει και φρουτ-παντς, κόβοντάς το στη μέση, αδειάζοντας το ένα μισό και ξαναγεμίζοντάς το με το αλεσμένο περιεχόμενο συν ένα μπουκάλι βότκα και παγάκια. Σε αρκετά σημεία της Ελλάδας με το φλοιό του καρπουζιού παρασκευάζουν γλυκό του κουταλιού.

Επειδή η επιλογή του καρπουζιού είναι δύσκολη για τους περισσότερους, τυπική εικόνα από λαϊκή αγορά στην Ελλάδα είναι η «διαφήμιση» του πωλητή των καρπουζιών με δυνατή φωνή: «Καρπούζι με το μαχαίρι», «Όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω» (εννοώντας ότι προτίθεται να κόψει κομμάτι του καρπουζιού για να δει ο αγοραστής την ποιότητα), ή «με τη βούλα», εννοώντας την εγγυημένη ποιότητα του φρούτου.

 

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ή η διάθεση για να κοπεί το καρπούζι, πολλοί καταφεύγουν σε έλεγχο που γίνεται χτυπώντας το ελαφρά περίπου στη μέση: υποτίθεται ότι αν το καρπούζι κάνει έναν κούφιο, «καμπανιστό» ήχο είναι καλής ποιότητας, ενώ αν ο ήχος είναι συμπαγής, δεν θεωρείται ώριμο και η αγορά αποφεύγεται. Καθώς ο τρόπος αυτός είναι επισφαλής, μερικές φορές όταν το φρούτο δεν αποδειχτεί ικανοποιητικής ποιότητας ακούγεται η φράση «μάπα το καρπούζι» (η φράση αυτή χρησιμοποιείται και μεταφορικά), δηλαδή ότι είναι εσωτερικά άσπρο (άγουρο) ή άγλυκο σαν λάχανο (μάπα).

 

Ποια είναι τα συστατικά του

Ένα καρπούζι περιέχει ζάχαρη σε ποσοστό γύρω στο 6% και νερό κατά 91% ανά βάρος. Όπως και πολλά άλλα φρούτα, περιέχει βιταμίνη C.

Το αμινοξύ κιτρουλίνη απομονώθηκε για πρώτη φορά από το καρπούζι και αναλύθηκε. Τα καρπούζια περιέχουν μεγάλο ποσοστό κιτρουλίνης και έπειτα από την κατανάλωση αρκετών χιλιογράμμων, υψηλή συγκέντρωση μετριέται στο πλάσμα του αίματος. Αυτή μπορεί εσφαλμένα να αποδοθεί σε κιτρουλιναιμία ή σε άλλες διαταραχές του κύκλου της ουρίας.

Είναι ελαφρώς διουρητικό και περιέχει καροτινοειδή σε μεγάλες ποσότητες. Το καρπούζι με κόκκινη σάρκα είναι σημαντική πηγή σε λυκοπένιο. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να έχει αποτελέσματα εναντίον της υπέρτασης.

 

Πηγή: sofokleousin.gr/msn.com

 

mesaralive.gr  10 August, 2015 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα