Καρπούζι: Τα πολλαπλά του οφέλη που δεν γνωρίζατε

  25 June, 2024 EY ZHNΑΡΘΡΑ
Καρπούζι: Τα πολλαπλά του οφέλη που δεν γνωρίζατε

Αν πρέπει να ονοματίσουμε τρία πράγματα που αγαπάμε το καλοκαίρι, μια θέση στην τριάδα έχει κερδίσει με την αξία του το αγαπημένο μας καρπούζι!

Είναι δροσερό, πεντανόστιμο και σήμα κατατεθέν της αγαπημένης μας εποχής του χρόνου. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και το μελομακάρονο του καλοκαιριού. Περιμένουμε με λαχτάρα κάθε χρόνο να το φάμε και αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο δεν μπροούμε κάθε μέρα του χρόνου να το έχουμε στο πιάτο μας.

Εκτός από πεντανόστιμο όμως, έχει και μια σειρά από ευεργετικές δραστηριότητες που μας κάνουν να το εκτιμάμε λίγο παραπάνω. Αν ακόμη δεν τις γνωρίζετε ήρθε η ώρα να τις μάθετε, για να αποκτήσετε πολλούς ακόμη λόγους να το επιλέγετε στα καλοκαιρινά σας γεύματα.

Το καρπούζι μας κρατάει ενυδατωμένους

Η ενυδάτωση, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ζωτικής σημασίας, καθώς βοηθάει το σώμα μας να λειτουργεί κανονικά.

Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η φυσιολογική λειτουργία των ζωτικών μας οργάνων, η παροχή θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα μας και η εγρήγορση του σώματος είναι μερικές μόνο από τις σωματικές διεργασίες που βασίζονται στην επαρκή ενυδάτωση.

 

Το καρπούζι αποτελείται κατά 92% από νερό άρα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή ενυδάτωσης. Επίσης η υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό σημαίνει ότι έχει και λίγες θερμίδες, άρα το καθιστά μια εξαιρετική τροφή για όσους θέλουν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος

Η l-κιτρουλίνη, είναι ένα α-αμινοξύ και βρίσκεται στο καρπούζι και κυρίως στο λευκό κομμάτι της φλούδας του. Αυτό το αμινοξύ μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή λειτουργία και μειώνει την αρτηριακή πίεση βοηθώντας τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν και βελτιώνοντας την κυκλοφορία.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η L-κιτρουλίνη μπορεί να βελτιώσει την οξυγόνωση των μυών και την αθλητική απόδοση κατά τη διάρκεια της άσκησης αντοχής.

Μειώνει το μυϊκό πιάσιμο

Μια έρευνα αναφέρει ότι η τακτική πρόσληψη κιτρουλίνης για τουλάχιστον 7 ημέρες φαίνεται να βελτιώνει την αερόβια απόδοση αυξάνοντας την παραγωγή νιτρικού οξέος από τον οργανισμό, το οποίο βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, ώστε η καρδιά σας να μην χρειάζεται να δουλέψει τόσο σκληρά για να αντλήσει αίμα στο σώμα σας.

Αλλά επίσης και άλλες έρευνες δείχνουν ότι όλο το καρπούζι, όχι μόνο η κιτρουλίνη, μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό μας μετά την άσκηση.

Μειώνει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες

Οι φλεγμονές είναι υπεύθυνες για πολλές χρόνιες ασθένειες. Ο συνδυασμός των αντιοξειωτικών, του λυκοπενίου, της βιταμίνης C που βρίσκονται στο καρπούζι βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής και της οξειδωτικής βλάβης.

Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος, ακόμη και το Alzheimer.

Προστατεύει το δέρμα σας

Το καρπούζι μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας, αν απολαμβάνετε το φρούτο όσο είναι στην εποχή του.

Οι βιταμίνες Α και C του καρπουζιού υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος, ενώ το λυκοπένιο φαίνεται ότι μπορεί να προστατεύει από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος, αν και τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα.

Τα οφέλη της φλούδας

Μπορεί να μην το γνωρίζατε αλλά ακόμη και η φλούδα του καρπουζιού έχει οφέλη!

Σας κάνει καλύτερους στο κρεβάτι: Κι όμως, σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση της φλούδας του καρπουζιού μπορεί να βελτιώσει τη στύση, χάρη στην περιεκτικότητα του σε κιτρουλίνη.
Μειώνει την αρτηριακή πίεση: Άλλη μια φορά που η κιτρουλίνη στο καρπόυζι κάνει θαύματα, καθώς σύμφωνα με μερικές έρευνες, μπορεί να συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπερταση.
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες: Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες έχει πολλά οφέλη για την υγεία, μεταξύ των οποίων είναι η διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του εντέρου και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών του παχέος εντέρου, η μείωση της χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και η ενίσχυση του αισθήματος του κορεσμού, βοηθώντας στην επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Πώς μπορείτε να καταναλώσετε τη φλούδα από το καρπούζι

Αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε τη φλούδα από το καρπόυζι, και να μειώσετε και το food waste, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικούς τρόπους κατανάλωσης του:

Ετοιμάστε μια πρωτότυπη και πεντανόστιμη μαρμελάδα
Προσθέστε την στα smoothie σας
Μαγειρέψτε την στον ατμό και προσθέστε την στη σαλάτα σας
Κάντε την πίκλα

 

  25 June, 2024 EY ZHNΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα