Ενώ είναι γνωστό ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι κομβικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η υγιεινή, φυτική διατροφή μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη ειδικά για την καρδιά.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, αποκαλύπτει ότι μια υγιεινή vegan διατροφή φαίνεται να προστατεύει περισσότερο την καρδιά συγκριτικά με ένα διαιτητικό πλάνο που περιλαμβάνει όλες τις τροφές.
Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές μελέτησαν 22 πανομοιότυπα δίδυμα, εκ των οποίων το ένα ακολούθησε vegan διατροφή και το άλλο παμφαγία.
Οι ερευνητές σχεδίασαν και τις δύο δίαιτες ώστε να είναι ισορροπημένες και υγιεινές για την καρδιά. Στη συνέχεια παρακολούθησαν τα επίπεδα χοληστερόλης κάθε συμμετέχοντα.
Οι ερευνητές επέλεξαν να μελετήσουν τις μεταβολές σε πανομοιότυπα δίδυμα, καθώς έχουν το ίδιο DNA, γεγονός που καθιστά ευκολότερο να συμπεράνουν εάν τα γονίδια ενός ατόμου ή το περιβάλλον του – συμπεριλαμβανομένης της διατροφής του – πιθανότατα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο σε τυχόν αλλαγές.
Πώς ωφελεί την καρδιά η vegan διατροφή;
Συνολικά στην κλινική δοκιμή έλαβαν μέρος 44 άτομα, εκ των οποίων οι μισοί ακολούθησαν μια διατροφή που περιλάμβανε κρέας και φυτικές τροφές (τουλάχιστον μία μερίδα ψάρι, κρέας ή κοτόπουλο κάθε μέρα, καθώς και ένα αυγό και μιάμιση μερίδα γαλακτοκομικά) ενώ οι υπόλοιποι έτρωγαν μόνο φυτικές τροφές και καθόλου κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά ή άλλες ζωικές τροφές.
Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 40 έτη όταν ξεκίνησε η μελέτη και κανένας από αυτούς δεν είχε δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 40 ούτε είχε εμφανίσει διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση.
Στην αρχή της μελέτης, το μέσο αρχικό επίπεδο χοληστερόλης LDL (που κοινώς αναφέρεται ως «κακή» χοληστερόλη) ήταν 110,7 mg/dL για την ομάδα της vegan διατροφής και 118,5 mg/dL για την άλλη ομάδα.
Στο τέλος των οκτώ εβδομάδων, τα επίπεδα χοληστερόλης LDL μειώθηκαν κατά μέσο όρο σε περίπου 96 mg/dL για εκείνους που ακολουθούσαν την vegan διατροφή και 116 mg/dL για τους υπόλοιπους.
Εκτός από την μείωση της χοληστερόλης, στους συμμετέχοντες που ακολούθησαν το vegan πλάνο παρατηρήθηκε 20% μείωση στην ινσουλίνη, παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη.
Καμία από τις δίαιτες που μελετήθηκαν δεν μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης, έναν άλλο παράγοντα κινδύνου για διαβήτη, και οι δύο ομάδες έχασαν βάρος, αν και η απώλεια βάρους ήταν ελαφρώς υψηλότερη στην ομάδα των vegan.
Σε τι οφείλεται η προστατευτική της δράση;
Σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλές vegan δίαιτες είναι πλούσιες σε όσπρια ή φασόλια, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που είναι γνωστό ότι ευνοούν την καρδιά.
Επιπλέον δεν περιέχουν κορεσμένα ζωικά λιπαρά, τα οποία είναι επιβλαβή για την καρδιαγγειακή υγεία, προσθέτουν.