Η συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 20%

  03 October, 2023 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ
Η συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 20%

Τα οφέλη της άσκησης για την υγεία είναι πολλά και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργική, την καλύτερη διαχείριση του βάρους, τα υψηλότερα επίπεδα ενέργειας αλλά και την καλύτερη διάθεση. Για αυτό, επιστήμονες και ειδικοί μας προτρέπουν να γίνουμε δραστήριοι, κάνοντας περίπου 10.000 βήματα την ημέρα.

Εάν όμως σας φαίνονται πολλά, μην ανησυχείτε. Νέα επιστημονική μελέτη από το Tulane University, αποκαλύπτει ότι ανεβαίνοντας καθημερινά πέντε ορόφους (περίπου 50 σκαλιά) «θωρακίζετε» την καρδιά σας, αφού ο κίνδυνος καρδιακής νόσου μειώνεται κατά 20%.

Η αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος μαζί με τη στεφανιαία και το εγκεφαλικό αποτελούν, σύμφωνα με τους ερευνητές, τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως.

Γιατί τα σκαλιά ευνοούν την υγεία της καρδιάς

«Οι σύντομες «εκρήξεις» υψηλής έντασης, όπως συμβαίνει όταν ανεβαίνουμε σκαλιά γρήγορα, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να βελτιώσουμε την καρδιοαναπνευστική ικανότητα και το προφίλ λιπιδίων» αναφέρει ο Δρ. Lu Qi, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Tulane.

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τα πιθανά πλεονεκτήματα της απλής αυτής συνήθειας ως πρωταρχικού προληπτικού μέτρου για την αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο» συμπληρώνει ο ίδιος.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα της UK Biobank που συλλέχθηκαν από 450.000 ενήλικες, οι ερευνητές υπολόγισαν την ευαισθησία των συμμετεχόντων σε καρδιαγγειακά νοσήματα με βάση το οικογενειακό ιστορικό, τους καθορισμένους παράγοντες κινδύνου και τους γενετικούς παράγοντες κινδύνου.

 

Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σχετικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους και τη συχνότητα που επέλεγαν να ανεβαίνουν σκάλες στην καθημερινότητά τους. Ο διάμεσος χρόνος παρακολούθησης ήταν 12,5 έτη.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι συμμετέχοντες που ανέβαιναν περισσότερα σκαλοπάτια καθημερινά αντιμετώπιζαν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ειδικά εάν είχαν μικρότερη ευαισθησία.

Ωστόσο, ο ο Δρ. Lu Qi δήλωσε ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακής νόσου σε πιο ευαίσθητα άτομα θα μπορούσε να «αντισταθμιστεί αποτελεσματικά» από την καθημερινή αναρρίχηση σκαλοπατιών.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε

Μερικές από τις συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε για να προφυλάξετε την καρδιά σας, περιλαμβάνουν:

Ακολουθήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα.
Διατηρήστε το σωματικό σας βάρος σε υγιές εύρος.
Κόψτε το κάπνισμα και προσπαθήστε να προφυλαχθείτε από το παθητικό κάπνισμα.
Ελέγξτε τη χοληστερόλη και την αρτηριακή σας πίεση.
Διαχειριστείτε το άγχος.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ενώ η καρδιακή νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο εάν:

Έχετε υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη.
Καπνίζετε.
Είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Δεν είστε αρκετά σωματικά δραστήριοι.
Δεν έχετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Η ηλικία και το οικογενειακό σας ιστορικό επηρεάζουν επίσης τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ και του Johns Hopkins Medicine, ο κίνδυνος είναι υψηλότερος εάν:

Είστε γυναίκα άνω των 55 ετών.
Είστε άνδρας άνω των 45 ετών.
Ο πατέρας ή ο αδερφός σας εμφάνισαν καρδιακή νόσο πριν από την ηλικία των 55 ετών.
Η μητέρα ή η αδερφή σας εμφάνισαν καρδιακή νόσο πριν από την ηλικία των 65 ετών.

 

  03 October, 2023 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα