Φυσική ανοσία: Ο εύκολος τύπος γυμναστικής που την ενισχύει

  30 January, 2021 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ
Φυσική ανοσία: Ο εύκολος τύπος γυμναστικής που την ενισχύει

Πλέον γνωρίζουμε πώς να προστατευθούμε από τον νέο κοροναϊό: Συχνό πλύσιμο των χεριών, κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας και η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, αποτελούν μερικά από τα μέτρα που λαμβάνουμε για να διατηρήσουμε την φυσική ανοσία του οργανισμού στα.. καλύτερα της.

Ωστόσο, μια εξίσου σημαντική πτυχή που δεν πρέπει να αμελούμε, καθώς συμβάλλει σε ένα γερό ανοσοποιητικό, είναι η τακτική γυμναστική.

Πώς ενισχύει την φυσική ανοσία του οργανισμού;

Αν και με τα νέα μέτρα των lockdowns η αγαπημένη συνήθεια του γυμναστηρίου έχει αναβληθεί μέχρι.. νεοτέρας, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η απλή πράξη της κίνησης του σώματός σας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Θα πρέπει όμως να προσέξουμε, καθώς δεν είναι κάθε τύπος γυμναστικής ιδανικός για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Παρά τα περιοριστικά μέτρα, τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όσο και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επισημαίνουν ότι η τακτική άσκηση είναι σημαντική και για καλό λόγο.

Εκτός από τη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας, σύμφωνα με την επιστημονική ανασκόπηση στο Journal of Sport and Health Science, διαπιστώθηκε ότι η γυμναστική μπορεί να βελτιώσει την ανοσολογική σας απόκριση, να μειώσει τον κίνδυνο ασθένειας και να μειώσει τη φλεγμονή.

Ο τύπος άσκησης σύμφωνα με την μελέτη, περιελάμβανε την μέτρια ως έντονη ένταση γυμναστικής που διαρκεί λιγότερο από μία ώρα, εξετάζοντας κυρίως το περπάτημα αλλά και ισοδύναμά του όπως η ελλειπτική προπόνηση ή το τρέξιμο.

Ανοσοκύτταρα και γυμναστική

Ο συγγραφέας της μελέτης David Nieman, καθηγητής στο τμήμα βιολογίας στο κρατικό πανεπιστήμιο της Appalachian, αναφέρει ότι συνήθως, οι άνθρωποι έχουν μόνο έναν μικρό αριθμό ανοσοκυττάρων που κυκλοφορούν στο σώμα.

Αυτά τα κύτταρα προτιμούν να κρέμονται σε λεμφοειδείς ιστούς και όργανα όπως ο σπλήνας, όπου το σώμα σας σκοτώνει ιούς, βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες.

Επειδή η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος καθώς οι μύες σας συστέλλονται, αυξάνει επίσης την κυκλοφορία των ανοσοκυττάρων, κάνοντάς τα να περιπλανηθούν στο σώμα με υψηλότερο ρυθμό και σε υψηλότερους αριθμούς, εξηγεί David Nieman.

Συγκεκριμένα, η γυμναστική βοηθά στην «στρατολόγηση» εξαιρετικά εξειδικευμένων ανοσοκυττάρων – όπως τα κύτταρα φυσικοί δολοφόνοι και τα Τ κύτταρα – για να εντοπίσουν παθογόνα, όπως οι ιοί και να τα εξολοθρεύσουν.

Ποια είναι η καλύτερη γυμναστική;

Στην πλειοψηφία τους τα ερευνητικά δεδομένα επισημαίνουν ότι η αερόβια δραστηριότητα, όπως το περπάτημα το τρέξιμο ή και η ποδηλασία, είναι ο ιδανικός τύπος γυμναστικής για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. 

Για να απολαύσετε τα οφέλη στο μέγιστο, θα ήταν καλό ό,τι και αν κάνετε να αυξήσετε λίγο τον ρυθμό σας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τις ασκήσεις ενδυνάμωσης. Ο Adam Jajtner, επίκουρος καθηγητής της επιστήμης και φυσιολογίας της άσκησης στο Kent State University, που έχει μελετήσει την σύνδεση γυμναστικής και ανοσοαπόκρισης, επισημαίνει ότι η γυμναστική ενδυνάμωσης αποτελεί μια έξυπνη μέθοδο βελτίωσης της ανοσίας.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι και στις δύο περιπτώσεις είναι σημαντικό να βρείτε την «χρυσή τομή» και να μην γυμνάζεστε υπερβολικά, δίχως να ξεκουράζεστε.

 

  30 January, 2021 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα