Φασολάκια φουρνιστά με κασέρι και γραβιέρα
Υλικά
Μερίδες: 4
1 κιλό φασολάκια τσαουλιά ή μπαρμπούνια, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
1 ξερό κρεμμύδι, σε φετάκια
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
600 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
200 γρ. κασέρι, τριμμένο
200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
300 γρ. ζαμπόν, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος βασιλικός
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας ρίγανη
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε φασολάκια με κασέρι και γραβιέρα, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το λάδι σε δυνατή φωτιά.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με αλατοπίπερο και τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
Ρίχνουμε τον τοματοπελτέ και τα φασολάκια, ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά.
Ρίχνουμε τη ντομάτα και 500 ml νερό. Μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ.
Αδειάζουμε τα φασολάκια με τη σάλτσα τους σε βαθύ ταψί και τα ανακατεύουμε με το ζαμπόν, τον βασιλικό και τη μισή ποσότητα τυριών.
Σκορπίζουμε στην επιφάνεια τα υπόλοιπα τυριά και ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσουν στην επιφάνεια.
Λευκά κρητικά χαρμάνια με Βηλάνα, Θραψαθήρι, Πλυτό.