Φανερωμένη:Κλείνουν οι βάνες και ο κεντρικός αγωγός του φράγματος

neakriti.gr  17 July, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Φανερωμένη:Κλείνουν οι βάνες και ο κεντρικός αγωγός του φράγματος

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις γύρω από το φράγμα Φανερωμένης στις Μοίρες, με την εποπτική Επιτροπή Λειτουργίας-Διαχείρισης του φράγματος να προχωρά σήμερα το πρωί στη λήψη απόφασης για πλήρες “λουκέτο”, ενώ το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. 

Με το φράγμα να “ακροβατεί” το τελευταίο διάστημα κάτω ήδη από τα επίπεδα ασφαλείας - άλλωστε είναι ενδεικτικό πως φάνηκε ο πύργος, κάτι που σημαίνει πως “στέγνωσε” πλέον άρδην - και με την πολύκροτη υπόθεση των παράνομων επισυνδέσεων και της απώλειας νερού να παραμένει ανοιχτή, σήμερα αναμένεται να “ριφθεί ο κύβος” για το πλήρες κλείσιμο του φράγματος μέχρι νεωτέρας. 

Όπως ανέφερε στο neakriti.gr ο πρόεδρος της Επιτροπής Λειτουργίας και Συντήρησης του φράγματος Φανερωμένης και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού Νίκος Καργάκης, στις 10 το πρωί συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής, για να ληφθούν αποφάσεις ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τη λειτουργία του φράγματος. 

Ο ίδιος, όπως τόνισε, θα εισηγηθεί να κλείσει προσωρινά στο σύνολό του το φράγμα. Να σφραγιστούν δηλαδή όλες οι βάνες, όπως και ο κεντρικός αγωγός που τροφοδοτεί με νερό τις λεγόμενες ξηρικές εκτάσεις, τις περιοχές εκείνες δηλαδή που δεν έχουν γεωτρήσεις για να αντλούν νερό και αρδεύονται μονάχα από το φράγμα, μέχρι να διερευνηθεί τεχνικά από την Περιφέρεια το ζήτημα των παράνομων συνδέσεων. 

«Είναι μια δύσκολη απόφαση, κανένα δε χαροποιεί, αλλά εδώ που έχουμε φτάσει δεν υπάρχει κάτι άλλο να γίνει, δυστυχώς. Η δική μου εισήγηση είναι αυτή, να κλείσει τελείως το φράγμα, να μη βγαίνει σταγόνα, μέχρι να ανταποκριθεί η Περιφέρεια Κρήτης στις συνεχείς μας οχλήσεις, για να δούμε τι γίνεται με τις παράνομες παροχετεύσεις και αντλήσεις νερού. 

Εμείς το έχουμε ζητήσει αρμοδίως πολλές φορές να γίνουν αναλυτικά αυτοψίες, πραγματογνωμοσύνες. Δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτε. Η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης έχει δηλώσει αναρμόδια να προχωρήσει στη σχετική πραγματογνωμοσύνη, εμείς περιμένουμε και εντωμεταξύ όλο αυτό το σοβαρό θέμα παραμένει τελείως ανοιχτό. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι μπορεί να συνεχίζονται οι παράνομες αντλήσεις και να εξακολουθεί να χάνεται νερό από το φράγμα, που έχει αρχίσει και αδειάζει τελείως. Αρκεί μονάχα να αναφέρουμε ότι έχει φανεί πλέον ο πύργος, ενδεικτικό της υποχώρησης των αποθεμάτων νερού, που είναι και “καμπανάκι” για το ίδιο το φράγμα ως έργο. 

Περιμένουμε πλέον τις κινήσεις και της Περιφέρειας. Εμείς ως Επιτροπή δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι άλλο. Δεν έχουμε ούτε τεχνική υπηρεσία, ούτε προσωπικό, ούτε εξοπλισμό, είμαστε ένα εποπτικό, προσωρινό όργανο, που πρακτικά μόνο να συνεδριάζει μπορεί», περιέγραψε, εκπέμποντας μήνυμα αγωνίας, ο κ. Καργάκης. 

Όπως ο ίδιος μας τόνισε, υπάρχει ένας συνεχής αναβρασμός και στον Δήμο Φαιστού και στην Επιτροπή του Φράγματος. Υπάρχουν συνεχείς συσκέψεις και επαφές, ενώ πέραν της πρωινής συνεδρίασης, όπου αναμένεται να επισφραγιστεί η απόφαση να κλείσουν, μέχρι νεωτέρας, οι κάνες, το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης. 

Η Επιτροπή, ο Δήμος Φαιστού και φυσικά ο αγροτικός κόσμος της Μεσαράς περιμένουν με αγωνία το τι θα βγει από τη συνάντηση με τον Σταύρο Αρναουτάκη, εστιάζοντας και στο επίμαχο ζήτημα της τεχνικής διερεύνησης του τι έχει συμβεί και χάθηκαν μεγάλες ποσότητες νερού από το φράγμα, με αποτέλεσμα να φτάσει να αδειάσει. 

Αν μη τι άλλο, το όλο θέμα παρακολουθεί με αγωνία συνολικά η τοπική κοινωνία της Μεσαράς, που έρχεται αντιμέτωπη με οδυνηρά πλέον σενάρια, σε μια συγκυρία που η περιοχή έχει βρεθεί για τα καλά στη δίνη της λειψυδρίας. 

Άλλωστε, δεν έχει περάσει παρά λίγος καιρός από την κήρυξη του δήμου Φαιστού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας. 

Το χρονικό της πολύκροτης υπόθεσης - Τα εκατομμύρια χαμένα κυβικά νερού και οι μηνύσεις 

Η επικείμενη εξέλιξη, που αναμένεται να δρομολογηθεί σήμερα, με το κλείσιμο των βανών του φράγματος Φανερωμένης για όλες τις περιοχές, ακόμα και για τις ξηρικές, που δεν έχουν άλλη δυνατότητα άρδευσης, ισοδυναμεί με “ψυχρολουσία”, στον απόηχο του γενικότερου αναβρασμού που μαίνεται εδώ και μήνες, με φόντο την πολύκροτη υπόθεση της απώλειας μεγάλων ποσοτήτων νερού από το φράγμα. 

Εδώ μιλάμε, άλλωστε, για μια υπόθεση που έχει πάρει πολύ μεγάλες κοινωνικές, αυτοδιοικητικές και πολιτικές διαστάσεις. Ακόμα και δικαστικές είναι η αλήθεια, αφού πριν από λίγο καιρό είχε ξεδιπλωθεί και ένα σκηνικό με εκατέρωθεν υποβολή μηνύσεων... 

Η πρώτη ηχηρή εξέλιξη, που σήμανε και ένα “ντόμινο” εξελίξεων, ήταν οι καταγγελίες- “βόμβα” εκ μέρους του δημάρχου Φαιστού Γρηγόρη Νικολιδάκη, που σκιαγραφούσαν “κλοπή” νερού από το φράγμα. Οι καταγγελίες συνοδεύτηκαν μάλιστα και από τη δική του παραίτηση από την Επιτροπή Λειτουργίας-Παρακολούθησης του φράγματος Φανερωμένης, ενώ ακολούθησαν οι ηχηρές αποκαλύψεις περί 2 τουλάχιστον παράνομων παροχών, δηλαδή bypass συνδέσεων, από τις οποίες έφευγαν ποσότητες νερού. 

Οι παράνομες επισυνδέσεις που αποκάλυψε η πλευρά του Δήμου Φαιστού εντοπίστηκαν στην περιοχή των Βώρων, στη ζώνη ευθύνης του ΤΟΕΒ Τυμπακίου. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο δήμαρχος Φαιστού στράφηκε κατά του ΤΟΕΒ Τυμπακίου κατά τη μήνυση που υπέβαλε, στρεφόμενος παράλληλα και κατά παντός υπευθύνου. 

Η κίνηση αυτή δεν έμεινε αναπάντητη από την πλευρά του ΤΟΕΒ Τυμπακίου, που απάντησε με μήνυση κατά του δημάρχου. Μάλιστα, ο ΤΟΕΒ Τυμπακίου (η Α' Ζώνης Μεσαράς, όπως είναι ο τίτλος του) είχε εκδώσει μια σκληρή ανακοίνωση, επισημαίνοντας από την πλευρά του: «Όσοι κακόβουλα και συκοφαντικά εμπλέκουν τον ΤΟΕΒ Α ΖΩΝΗΣ ΜΕΣΑΡΑΣ, τη διοίκηση και το προσωπικό του σε ευφάνταστα σενάρια κλοπής ή έστω λήψης νερού από το φράγμα της Φανερωμένης, θα λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης για συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδή καταμήνυση. Οι κατηγορίες αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Όσοι ανυπόστατα πετούν λάσπη, καλύτερα να εξηγήσουν στον κόσμο τι έχουν κάνει οι ίδιοι προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία και να μη μεταθέτουν αλλού τις ευθύνες τους». 

Κι ενώ από τις καταγγελίες, τις αποκαλύψεις και τις παραιτήσεις φτάσαμε σε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό μηνύσεων, την ίδια ώρα δεν έχει προχωρήσει ακόμα το κρίσιμο ζήτημα της τεχνικής διερεύνησης της όλης υπόθεσης, ώστε να ξεκαθαριστεί επισήμως, αρμοδίως και τεκμηριωμένα το τι νερό έχει κλαπεί τελικά (αν έχει κλαπεί) και από ποιους από το φράγμα της Φανερωμένης... 

 

neakriti.gr  17 July, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα