Ερντογάν: «Κυριάκο, φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε»

  06 December, 2023 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Ερντογάν: «Κυριάκο, φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε»

Με τη θέση ότι «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα θέματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα», τα οποία «πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο», καθώς όπως λέει «δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση», προσέρχεται αύριο, Πέμπτη 7/12 στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο κ. Ερντογάν αναφέρει ότι η τουρκική βούληση για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων «είναι ισχυρή» και ζητά «παρόμοια προσέγγιση» και χωρίς «εξωτερικές παρεμβάσεις και από την ελληνική πλευρά».

Σε ό,τι αφορά τη δήλωσή του ότι «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» λέει πως αφορούσε «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας» και υπογραμμίζει ότι «η δομική ακεραιότητας της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά».

«Θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και να ζητήσουμε ειρηνικά σε αυτή τη γεωγραφία. Τα μέσα της Δύσης προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τα λόγια μου», τόνισε, ενώ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε σε φιλικό τόνο:

«Κυριάκο φίλε μου δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας. Ας αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα, στην οικονομία, το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία, την τεχνολογία την εκπαίδευση».

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ζητά την αρωγή της Ε.Ε. αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Έμφαση στην αμοιβαία επωφελή θετική ατζέντα

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αυριανή επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

Επισημαίνουν ακόμη ότι, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στη θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής.

Την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια του πέμπτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας καθώς και της αγροτικής ανάπτυξης.

 

  06 December, 2023 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα