Έρχονται ενισχύσεις για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης

  12 July, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Έρχονται ενισχύσεις για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης

«Ζεστό» χρήμα για τους κτηνοτρόφους

Τρεις θα είναι οι κλίμακες με τις οποίες θα χορηγηθούν στους αιγοπροβατοτρόφους της Κρήτης οι de minimis ενισχύσεις. Προχθές Τρίτη 9 Ιουλίου αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” η απόφαση για τη χορήγηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) σε αιγοπροβατοτρόφους της περιφέρειας Κρήτης. Πρόκειται για κτηνοτρόφους που διατηρούν εκμεταλλεύσεις με θηλυκά ενήλικα αιγοπρόβατα (τουλάχιστον ενός έτους), οι οποίοι έχουν παραδώσει γάλα εντός του 2018 ή και έχουν προχωρήσει σε επίσημες - δηλαδή νόμιμες μέσω των εγκεκριμένων σφαγείων - σφαγές των ζώων τους, για τα έτη 2018-2019.

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση που είχε λάβει η απερχόμενη κυβέρνηση μετά τις καταστροφές του περασμένου χειμώνα, το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για τις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων καθορίζεται σε: 
- 6,5 ευρώ ανά αίγα και σε 6,5 ευρώ ανά προβατίνα για την Π.Ε. Χανίων. 
- 4,5 ευρώ ανά αίγα και σε 4,5 ευρώ ανά προβατίνα για την Π.Ε. Ρεθύμου. 
- 4,9 ευρώ ανά αίγα και σε 4,9 ευρώ ανά προβατίνα για τις Π.Ε. Ηρακλείου και Λασιθίου. 
Το συνολικό ποσό ανά δικαιούχο καθορίζεται με βάση τον προσδιορισθέντα αριθμό ζώων μετά τους ήδη πραγματοποιηθέντες ελέγχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. 
Χορηγήσεις δε χορηγούνται όταν: Το ύψος των οποίων καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζονται ή διατίθενται στην αγορά. Για δραστηριότητες που σχετίζονται με τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς τα κράτη-μέλη, συγκεκριμένα ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες με τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες συνδεόμενες με εξαγωγικές δραστηριότητες. Που χορηγούνται υπό τον όρο της χρησιμοποίησης εγχώριων προϊόντων αντί των εισαγόμενων.


Ενισχύσεις που χορηγούνται σε προβληματικές επιχειρήσεις. Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων με μικτή δραστηριότητα πρέπει να προβλέπεται η υποχρέωση του δικαιούχου για διακριτή λογιστική παρακολούθηση. 
Απαγορεύεται η σώρευση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας με άλλες κρατικές ενισχύσεις για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες ή με κρατικές ενισχύσεις για το ίδιο μέτρο χρηματοδότησης υψηλού κινδύνου, αν η σώρευση αυτή οδηγεί σε υπέρβαση της υψηλότερης σχετικής έντασης ενίσχυσης ή του ποσού ενίσχυσης που έχει καθοριστεί με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα κάθε περίπτωσης σε κανονισμό απαλλαγής κατά κατηγορία ή απόφαση που έχει εκδώσει η Επιτροπή. 
Οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας οι οποίες δε χορηγούνται για συγκεκριμένες επιλέξιμες δαπάνες ή δε συνδέονται με συγκεκριμένες επιλέξιμες δαπάνες μπορούν να σωρεύονται με άλλες κρατικές ενισχύσεις που χορηγούνται βάσει κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία ή απόφασης που έχει εκδώσει η Επιτροπή. 
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή επιχείρηση δυνάμενη να λογισθεί ενιαία με αυτούς, κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη, ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, το ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανόμενης της χορηγούμενης με την παρούσα, υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ.
Το σωρευτικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών δε δύναται να υπερβαίνει το εθνικό ανώτατο όριο που καθορίζεται στο παράρτημα του ΕΚ 1408/2013 (134.272.042 ευρώ).

Διαδικασία πληρωμής και έλεγχος

Η δαπάνη που προκύπτει από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης βαρύνει τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ). 
Για το έτος 2019, το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται μέχρι του ποσού των 9.100.000 ευρώ, υπό τον όρο μη υπέρβασης του ορίου του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης. Σε περίπτωση υπέρβασης του ύψους χρηματοδότησης με βάση τον προσδιορισθέντα αριθμό θηλυκών αιγοπροβάτων πραγματοποιείται γραμμική μείωση της μοναδιαίας τιμής με απόφαση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ.


Αρμόδιος φορέας για τη χορήγηση της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) της παρούσης είναι ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), ο οποίος ενημερώνει με κάθε πρόσφορο μέσο τους ενδιαφερόμενους για το ποσό της κρατικής ενίσχυσης που θα λάβουν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού (Ε.Ε.) 1408/2013 της Επιτροπής, καθώς και ότι η ενίσχυση θεωρείται ήσσονος σημασίας με παραπομπή στον κανονισμό.

 

  12 July, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ