Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η απόφαση έγκρισης της εφαρμογής του προγράμματος επιδημιολογικής επιτήρησης του Καταρροϊκού Πυρετού (ΚΠ) στην Ελλάδα για το 2022.
Ο καταρροϊκός πυρετός είναι σοβαρότατο νόσημα, που προκαλεί σημαντικές οικονομικές απώλειες στους κτηνοτρόφους. Οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται στα ζώα αποκλειστικά από ένα είδος μικρού εντόμου που ζει στα σκοτεινά και υγρά σημεία του στάβλου. Μολύνονται αιγοπρόβατα, βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά, αλλά συνήθως το νόσημα εκδηλώνεται μόνο στα πρόβατα.
Η συστηματική έρευνα και διαφορική διάγνωση με εφαρμογή κατάλληλων εργαστηριακών τεχνικών του Καταρροϊκού Πυρετού (ΚΠ) στα βοοειδή, στα πρόβατα και στα αιγοειδή, μέσω της παθητικής και της ενεργητικής επιτήρησης, αποτελεί βασικό στόχο του προγράμματος.
Σε περίπτωση ορομετατροπής ή/και ανίχνευσης ιού του ΚΠ σε ζώο μάρτυρα, απαιτείται η άμεση διενέργεια περαιτέρω έρευνας (κλινικής και εργαστηριακής) για τον αποκλεισμό ή μη της κυκλοφορίας του ιού του ΚΠ.
Μέτρα επί υποψίας Καταρροϊκού Πυρετού
Σε περίπτωση υποψίας Καταρροϊκού Πυρετού (συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης ορομετατροπής ζώου μάρτυρα), η αρμόδια Κτηνιατρική Αρχή της Περιφερειακής Ενότητας, ενημερώνει άμεσα την Κεντρική Αρμόδια Αρχή (Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και προβαίνει στις παρακάτω ενέργειες:
α) Με απόφαση της αρμόδιας Κτηνιατρικής Αρχής της Περιφέρειας/Περιφερειακής Ενότητας, όλα τα ζώα της εκμετάλλευσης υπόκεινται σε περιορισμό των μετακινήσεων μέχρι να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της κλινικής, επιδημιολογικής και εργαστηριακής έρευνας που διεξάγεται από την αρμόδια αρχή, εκτός αν η μετακίνηση πραγματοποιείται σκοπό την άμεση σφαγή.
β) Περαιτέρω, δίνει εντολή για μέτρα μετριασμού του κινδύνου, όπου είναι αναγκαίο και τεχνικά εφικτό, ώστε να αποτραπεί ή να μειωθεί η έκθεση των ζώων από τον στοχευόμενο ζωικό πληθυσμό σε επιθέσεις από διαβιβαστές.
γ) Επεκτείνει τα ως άνω μέτρα σε εγκαταστάσεις όπου τα ζώα από τον στοχευόμενο ζωικό πληθυσμό είχαν παρόμοια έκθεση σε διαβιβαστές λοιμωδών νόσων με αυτή στην οποία υπόκεινταν τα ζώα για τα οποία υπάρχει υπόνοια νόσου.
δ) Εάν υπάρχουν ενδείξεις από τη διενέργεια της επιδημιολογικής έρευνας, ότι η εκμετάλλευση που βρισκόταν το ζώο, όταν ανέκυψαν οι υπόνοιες για τη νόσο, δεν είναι η εκμετάλλευση στην οποία το ζώο μολύνθηκε, πρέπει να τεθεί, επιπλέον, σε επιτήρηση και η δεύτερη εκμετάλλευση στην οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι έλαβε χώρα η μόλυνση.
ε) Ενημέρωση των κτηνοτρόφων, σχετικά με τη συμπτωματολογία, την παθογένεια και την επιδημιολογία του Καταρροϊκού Πυρετού, καθώς και επεξήγηση των ισχυόντων νομικών, διοικητικών και οικονομικών μέτρων.
Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ ΕΔΩ
Δείτε επίσης
- Έρχεται ν/σ του ΥπΑΑΤ για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια
- Mercosur: Τι φέρνει η εμπορική συμφωνία για τους ευρωπαίους αγρότες – Κερδισμένοι και χαμένοι
- Στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας το κρητικό ελαιόλαδο: “Deal” με τιμή 8,59 ευρώ το κιλό!
- «Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες – Πώς θα λειτουργούν
- Ελαιόλαδο: Πρόβλεψη για μείωση τιμών 50% τους επόμενους μήνες - Μεγάλη αύξηση στην παραγωγή
Σχετικά άρθρα
- ΥπΑΑΤ: Έρχονται νέα μέτρα για τους κτηνοτρόφους
- Ζωοτροφές: Πότε θα καταβληθούν οι ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους
- «Γονάτισαν οι κτηνοτρόφοι μας από το κόστος παραγωγής, εξαιτίας των ανεπαρκών μέτρων της κυβέρνησης
- Καθυστερημένες πληρωμές,λάθη και αποκλεισμοί κτηνοτρόφων απο τις αγροτικές ενισχύσεις
- Ρεθυμνο: Περιπέτεια στα χιόνια για τρείς κτηνοτρόφους και αίσιο τέλος