Πρόκειται για ένα από τα τρόφιμα που ενώ ξέρουμε ότι πρέπει να το καταναλώνουμε συχνότερα, συνήθως το αμελούμε. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, περιέχει ενώσεις θείου που δρουν ως αντιφλεγμονώδεις παράγοντες και έχουν συσχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο και καρδιακές παθήσεις. Ο λόγος… για το μπρόκολο, που σύμφωνα με τους ερευνητές στο Penn State πληροί όλες τις προϋποθέσεις των superfoods και έχει την δυνατότητα να προστατεύσει το έντερο και συγκεκριμένα την επένδυσή του, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το τοίχωμα του λεπτού εντέρου εξυπηρετεί τη σημαντική λειτουργία του ελέγχου του τι περνά στο σώμα, επιτρέποντας στο νερό και τα θρεπτικά συστατικά να περάσουν, χωρίς όμως να επιτρέπουν την διέλευση άπεπτων τροφίμων και βακτηρίων.
Το μπρόκολο μπορεί να βοηθήσει αυτή τη διαδικασία επειδή περιέχει ορισμένα μόρια που είναι σε θέση να δεσμεύονται σε θέσεις υποδοχέων στο λεπτό έντερο, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της λειτουργίας φραγμού του εντερικού τοιχώματος.
Δεν είναι μόνο το μπρόκολο
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι φαίνεται ότι όλα τα σταυρανθή λαχανικά θα μπορούσαν να είναι μια ευεργετική προσθήκη στη διατροφή μας, καθώς περιέχουν το ίδιο ευεργετικό μόριο. Μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία, όπως:
Ρόκα.
Bok choy.
Λαχανάκια βρυξελλών.
Λάχανο.
Κουνουπίδι.
Kale.
Ραπανάκια.
Κάρδαμο.
Πώς επηρεάζει το έντερο
Η νέα μελέτη, η οποία έχει δημοσιευθεί στο Laboratory Investigation, εξέτασε συγκεκριμένα μόρια που προσδένονται σε υποδοχείς του εντέρου. Μόλις συνδεθούν με τον υποδοχέα, μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία των κυττάρων στο εντερικό τοίχωμα.
Για να διερευνήσει τα αποτελέσματα αυτών των μορίων, η ομάδα επιστημόνων ρύθμισε την διατροφή πειραματόζωων ώστε να αποτελείται 15% από μπρόκολο. Σημειώνουν ότι αυτό είναι περίπου το ίδιο με μια ανθρώπινη πρόσληψη 3,5 φλιτζανιών μπρόκολο την ημέρα.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ανάλυση στους ιστούς τους για να διαπιστωθεί πόσο καλά ενεργοποιήθηκε ο υποδοχέας AHR. Εξέτασαν επίσης τον αριθμό των διαφόρων τύπων εντερικών κυττάρων και τις συγκεντρώσεις βλέννας.
Τα πειραματόζωα που δεν κατανάλωναν μπρόκολο δεν είχαν καμία δραστηριότητα AHR. Αυτό άλλαξε τη λειτουργία του εντερικού φραγμού τους, έκανε την τροφή να ταξιδεύει πιο γρήγορα μέσω του λεπτού εντέρου και μείωσε τον αριθμό των κύλικων κυττάρων (κύτταρα που εκκρίνουν βλέννα) και τη βλέννα.
Υπήρχαν επίσης λιγότερα κύτταρα Paneth (κύτταρα που βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας στο μικροβίωμα), λυσοσώματα (οργανίδια του κυττάρου που διασπούν τα φθαρμένα κύτταρα και βακτήρια) και εντεροκύτταρα (κύτταρα που βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών).
Ως αποτέλεσμα, πιστεύουν ότι το μπρόκολο και άλλες παρόμοιες τροφές είναι φυσικές πηγές προσδεμάτων AHR που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του λεπτού εντέρου.
Δείτε επίσης
- 15 συνήθειες για να μείνουμε υγιείς φέτος το χειμώνα
- Γιορτές: Τέσσερα tips για να φάμε χωρίς τύψεις
- Μελέτη: Τσάι και καφές έχουν προστατευτική επίδραση στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου
- 4 tips για να μην πάρετε κι άλλα κιλά στις γιορτές
- Τα Χριστούγεννα μας κάνουν καλό: 10 λόγοι για τους οποίους αξίζει να το… γιορτάσουμε