Ένας Κένεντι «εφιάλτης» για Μπάιντεν και Τραμπ

https://www.naftemporiki.gr/  11 April, 2024 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Ένας Κένεντι «εφιάλτης» για Μπάιντεν και Τραμπ

Ο Κρις Νέλσον, ένας 40χρονος influencer στα social media από τη Φλόριντα, ψήφισε δύο φορές τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά τώρα λέει πως δεν θα το ξανακάνει.

Η Τζέσικα Σίρλεϊ, 31, μητέρα δύο παιδιών από το Μίσιγκαν, η οποία προέρχεται από μια Δημοκρατική οικογένεια, λέει πως απορρίπτει τον Τραμπ, αλλά δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα ψηφίσει ξανά τον Μπάιντεν.

Πρόκειται για ψηφοφόρους που ανήκουν σε μια μεγάλη και πολιτικά ποικιλόμορφη ομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, που δεν βλέπουν με καλό μάτι άλλη μία αντιπαράθεση μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ένας αυξανόμενος αριθμός από αυτούς τους ψηφοφόρους σκέφτεται τον «τρίτο άνθρωπο»: Τον 70χρονο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ. Έναν ανεξάρτητο υποψήφιο για την προεδρία με το διάσημο επώνυμο, που έχει τραβήξει την προσοχή των ψηφοφόρων απ’ όλο το ιδεολογικό φάσμα και που λαχταρούν για μια εναλλακτική λύση στους υποψηφίους των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων.

Ένας απλός λόγος γι’ αυτό θα μπορούσε να είναι το οικογενειακό του όνομα. Ο πατέρας του Ρόμπερτ και ο θείος Τζον Κένεντι ήταν Δημοκρατικοί. Μέχρι σήμερα, παραμένουν από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στην ιστορία του κόμματος.

Δικηγόρος και αγωνιστής για θέματα περιβάλλοντος, ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, ανεξάρτητος υποψήφιος για πρώτη φορά, έγινε ευρέως γνωστός για την αντίθεσή του στα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Κατηγορεί επίσης τις ΗΠΑ για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει βαθιά δυσπιστία προς την πολιτική ελίτ. Με αυτές τις θέσεις ουσιαστικά απευθύνεται στους ψηφοφόρους του Τραμπ. Ωστόσο, πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι προεδρικές βλέψεις του Κένεντι είναι πιο πιθανό να κοστίσουν ψήφους στον Μπάιντεν.

Όσο μεγάλη κι αν είναι η ζήτηση για μια εναλλακτική υποψηφιότητα αυτή τη στιγμή, οι «τρίτοι υποψήφιοι» έχουν σίγουρα λίγες πιθανότητες να κερδίσουν στο διπολικό κομματικό σύστημα στις ΗΠΑ. Ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ βρίσκεται όμως σε καλό δρόμο για να σημειώσει το καλύτερο αποτέλεσμα για τρίτο προεδρικό υποψήφιο, μετά τον Ρος Περό ο οποίος κέρδισε το 18,9% των ψήφων το 1992 και 8,4% το 1996.

Το 2000, ο Ραλφ Νέιντερ έθεσε επίσης υποψηφιότητα με το Κόμμα των Πρασίνων. Έλαβε λιγότερο από το 3% των ψήφων, ωστόσο αυτό μάλλον κόστισε στον Δημοκρατικό Αλ Γκορ την εκλογική του νίκη. Ομοίως, το 2016, η πράσινη ακτιβίστρια Τζιλ Στάιν εμπόδισε τη Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον να κερδίσει και συνέβαλε έτσι στη νίκη του Τραμπ.

Επιθυμία για τρίτο πρόσωπο

Πρόσφατες έρευνες σε τουλάχιστον πέντε πολιτείες που ενδιαφέρονται για τον Κένεντι δείχνουν ότι ο «τρίτος άνθρωπος» συγκεντρώνει έναν ευρύ συνασπισμό: Από ακροαριστερούς ψηφοφόρους που γοητεύονται από το γενεαλογικό δένδρο του Κένεντι και το περιβαλλοντικό του ιστορικό, μέχρι ακροδεξιούς υποστηρικτές που εξοργίζονται με τα μέτρα δημόσιας υγείας που επιβάλλει η κυβέρνηση Μπάιντεν. Αυτό που έχουν κοινό είναι η επιθυμία για έναν διαφορετικό πρόεδρο από τον Τραμπ ή τον Μπάιντεν.

Κένεντι – Σάναχαν

Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Κένεντι προσέλκυσε σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων: το 13% θα τον ψήφιζε, έναντι 39% για τον Τραμπ και 38% για τον Μπάιντεν.

Ο Πάτρικ Μάρεϊ, διευθυντής του ανεξάρτητου Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων του Πανεπιστημίου του Μονμάουθ, λέει ότι οι θέσεις του Κένεντι σε ορισμένα ζητήματα δεν είναι πάντως ευρέως γνωστές στους ψηφοφόρους. «Οι άνθρωποι που νοιάζονται για τον Κένεντι έχουν βαρεθεί τον Τραμπ και τον Μπάιντεν», τονίζει.

Η προεκλογική εκστρατεία του Κένεντι έχει συγκεντρώσει σχεδόν 28 εκατομμύρια δολάρια από τότε που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος. Προχθές ανακοίνωσε και την υποψήφια αντιπρόεδρό του, τη δικηγόρο για θέματα τεχνολογίας και δωρητή των Δημοκρατικών Νικόλ Σάναχαν. Η μεγάλη περιουσία της Σάναχαν και οι δεσμοί της με τη Σίλικον Βάλεϊ θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Κένεντι στο δαπανηρό και επίπονο προεκλογικό του έργο.

Ο πόλεμος στο Ιράκ έκανε την 38χρονη Σάναχαν ακτιβίστρια κατά του πολέμου. Όπως λέει, θέλει να «υπηρετήσει την ειρήνη και να βοηθήσει τους φτωχούς ανθρώπους. Αυτές ήταν και οι αξίες του Δημοκρατικού Κόμματος. Όμως έχασε τον δρόμο του».

Σε 5 Πολιτείες

Ήδη το δίδυμο Κένεντι-Σάναχαν έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες υπογραφές για την υποψηφιότητά τους στη Γιούτα, στο Νιου Χάμσιρ, τη Χαβάη, τη Νεβάδα και τη Βόρεια Καρολίνα.

 

https://www.naftemporiki.gr/  11 April, 2024 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα