H επιδημία του κορονοϊού έχει ήδη αποδιαρθρώσει την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα και μία περαιτέρω εξάπλωσή του σε άλλες χώρες θα μπορούσε να εκτροχιάσει την «εξαιρετικά εύθραυστη» ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που προβλέπεται για το 2020, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε σημείωμά του για τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες της G20, το Ταμείο απαριθμεί έναν μεγάλο αριθμό κινδύνων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, μεταξύ των οποίων τον ταχέως μεταδιδόμενο κοροναϊό και μία νέα έξαρση στις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ – Κίνας καθώς και φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα. Οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες της G20 θα συνεδριάσουν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας αργότερα στην εβδομάδα εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για την επίπτωση του κορονοϊού, γνωστού ως COVID-19.
Το ΔΝΤ αναφέρει ότι διατηρεί την πρόβλεψη του Ιανουαρίου για ρυθμό ανάπτυξης 3,3% της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, που είναι χαμηλότερη κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με τον Οκτώβριο. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η ανάκαμψη θα είναι ρηχή και ότι οι κίνδυνοι παραμένουν καθοδικοί. «Η ανάκαμψη θα μπορούσε να εκτροχιασθεί από μία απότομη αύξηση των επασφάλιστρων κινδύνου, λόγω π.χ. μίας νέας κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων ή μίας περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού», αναφέρει το Ταμείο.
Σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι μπορεί ακόμη να επιτευχθεί ο στόχος οικονομικής ανάπτυξης για το 2020 παρά την επιδημία, αλλά το ΔΝΤ εκφράζει αμφιβολίες για αυτό. «Ο κορονοϊός, μία ανθρώπινη τραγωδία, αποδιαρθρώνει την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα, καθώς η παραγωγή έχει διακοπεί και έχει περιορισθεί η κινητικότητα στις περιοχές που έχουν επηρεασθεί. Επιπτώσεις σε άλλες χώρες είναι πιθανές – για παράδειγμα μέσω του τουρισμού, των αλυσίδων προσφοράς και των τιμών των εμπορευμάτων». Όπως σημειώνει το Ταμείο, οι επιπτώσεις από τον ιό είναι ακόμη σε εξέλιξη και, αν και το τρέχον σενάριο, υποθέτει μία γρήγορη συγκράτηση του ιού και ανάκαμψη (της οικονομίας) αργότερα φέτος, η επίπτωση της επιδημίας μπορεί να είναι μεγαλύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας. «Μία ευρύτερη και πιο παρατεταμένη έξαρση ή μία μεγάλης διάρκειας αβεβαιότητα για την εξάπλωση (του ιού) θα μπορούσε να εντείνει τις διαταραχές της αλυσίδας προσφορών και να μειώσει την εμπιστοσύνη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθιστώντας πιο μεγάλη την παγκόσμια επίπτωση», σημειώνει το Ταμείο.
Κυβερνοεπιθέσεις, μία κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή ή μία κατάρρευση τις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας – ΗΠΑ θα μπορούσαν, επίσης, να εμποδίσουν τη βραχυπρόθεσμη παγκόσμια ανάκαμψη, σημειώνει το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι καταστροφές που οφείλονται στο κλίμα, ο αυξανόμενος προστατευτισμός και η κοινωνική και πολιτική αναταραχή που προκλήθηκαν από τις συνεχιζόμενες ανισότητες αποτελούν περαιτέρω οικονομικού κινδύνους. Το Ταμείο καλεί τους αξιωματούχους να διατηρήσουν τη δημοσιονομική και νομισματική στήριξη της οικονομίας. Ο χαμηλός πληθωρισμός απαιτεί τη διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στις περισσότερες οικονομίες, τονίζει.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Economist: Στην πεντάδα του χρυσού «μεταλλίου» για το 2024 η Ελλάδα
- 2024, η χρονιά του «υποκαταναλωτισμού» - Το «underconsumption core» κάνει θραύση στα social media
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη