Δημοσκόπηση: Με πτωτικές τάσεις τα ποσοστά της Ν.Δ-Παμε για ψήφο διαμαρτυρίας;
Φθορά για το κυβερνών κόμμα, καταγράφει έρευνα της Interview για λογαριασμό της POLITIC, καθώς, τα μέτωπα του γάμου ομόφυλων, των ιδιωτικών ΑΕΙ και των αγροτών, προκάλεσαν ισχυρούς κλυδωνισμούς με συνεπακόλουθες συνέπειες.
Μειωμένα ποσοστά καταγράφει και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παγιώνεται στη δεύτερη θέση. Αξιοσημείωτο είναι ότι ένας στους δύο ψηφοφόρους θεωρεί τις ευρωεκλογές ως ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας προς το κόμμα του ενώ στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο «Κανένας» συγκεντρώνει 38% ποσοστό πολύ κοντά με αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη (41%).
Σύμφωνα με την έρευνα, το 73% δεν πιστεύει ότι φέτος το Πάσχα η οικονομική του κατάσταση θα είναι καλύτερη σε σύγκριση με πέρσι.
Στην έρευνα αποτυπώνεται επίσης, η δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα, περί sugar daddies καθώς η δημοφιλία του υποχωρεί 8 μονάδες και το ΚΚΕ υποχωρεί κατά μισή μονάδα.
Απώλειες
Πιο συγκεκριμένα, αν και πρώτη, η ΝΔ καταγράφει απώλειες στην πρόθεση ψήφου. Τα αποτελέσματά επί των εγκύρων είναι:
ΝΔ: 28,5% (από 29,1%)
ΣΥΡΙΖΑ: 12,2% (από 11,9%)
ΠΑΣΟΚ: 10,5% (από 11%)
ΚΚΕ: 6,5% (από 7%)
Ελληνική Λύση: 8% (από 7,5%)
Νέα Αριστερά: 3,9% (από 4%)
Πλεύση Ελευθερίας: 2% (από 2,5%)
Σπαρτιάτες: 1,9% (από 2%)
ΝΙΚΗ: 4,7% (από 4,1%)
Οι αναποφάσιστοι είναι στο 13,4% (από 13,9%)
Πλησιάζει ο «Κανένας»
«Ρωγμές» καταγράφονται και στο προφίλ του πρωθυπουργού. Η καταλληλότητα για πρωθυπουργός και η δημοφιλία του υποχωρούν κατά δύο μονάδες, ενώ παράλληλα διατηρεί απόσταση ασφαλείας τόσο από τον Στ. Κασσελάκη όσο και από τον Ν. Ανδρουλάκη. Δεν συμβαίνει ωστόσο το ίδιο με τον «Κανένα» που τον πλησιάζει επικίνδυνα.
Συγκεκριμένα, με ποσοστό 41% (από 43%) ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται πρώτος στην εκτίμηση των πολιτών για καταλληλότερος πρωθυπουργός, τη στιγμή που τον Στέφανο Κασσελάκη εμπιστεύεται το 14% (από το 13% της προηγούμενης έρευνας) και τον Νίκο Ανδρουλάκη το 7%. Ο… «Κανένας» συγκεντρώνει 38%.
Όσον αφορά τη δημοφιλία όλων των αρχηγών των κομμάτων, το σημείο που ξεχωρίζει είναι η «βουτιά» στο ποσοστό δημοφιλίας του Δημήτρη Κουτσούμπα.
Ένας στους δύο θα στείλει μήνυμα διαμαρτυρίας
Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί κατά 2 μονάδες (24,7%). Το ΠΑΣΟΚ (10,5%) και το ΚΚΕ (6%) υποχωρούν κατά μία μονάδα, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί το ποσοστό του (12,2%) και την Ελληνική Λύση που κάνει άλμα από το 7,8% στο 10,2%.
Παράλληλα, αξιοσημείωτο είναι ότι ένας στους δύο ψηφοφόρους βλέπει τις ευρωεκλογές ως ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας προς το κόμμα του και τις πολιτικές επιλογές που υιοθετεί.
Μάλιστα, οι πιο «θυμωμένοι» με το κόμμα τους ψηφοφόροι είναι αυτοί που ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 53%, ακολουθούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ με 52% και του ΣΥΡΙΖΑ με 38%.
Κριτήριο η ιδεολογία και όχι οι celebrities
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί το εύρημα σύμφωνα με το οποίο 6 στους 10 ψηφοφόρους θα ψηφίσουν έχοντας ως βασικό κριτήριο το σύστημα ιδεών και πεποιθήσεών τους, δηλαδή την ιδεολογία τους. Στον αντίποδα, μόνο το 14% θα επιλέξει πρόσωπο και το 7% κόμμα.
Μεταφράζοντας αυτό το δεδομένο, τα κόμματα δεν θα έχουν παραπάνω τύχη στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών συμπεριλαμβάνοντας, ως είθισται, στα ευρωψηφοδέλτιά τους celebrities, όπως επισημαίνεται.
Μόνο ένας στους 10 είδε μειώσεις στις τιμές των σούπερ μάρκετ
Από τα θέματα της επικαιρότητας, το 52% διαφωνεί με την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή.
Όσον αφορά το μέτωπο της ακρίβειας, μόλις 3 στους δέκα λένε ότι είδαν μειώσεις στις τιμές ρεύματος, ενώ μόλις ένας στους δέκα είδε μειώσεις στις τιμές των σούπερ μάρκετ. Το 73% εξάλλου δεν πιστεύει ότι φέτος το Πάσχα η οικονομική του κατάσταση θα είναι καλύτερη σε σύγκριση με πέρσι.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Ευρωεκλογές: Τα τελευταία προγνωστικά πριν τις αυριανές κάλπες
- Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»
- Δημοσκοπήσεις: Πόσο θα αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς οι ευρωεκλογές;
- Δημοσκοπήσεις: Ποιοι και γιατί απαντούν «ΣΥΡΙΖΑ» – Τα αδιέξοδα του ΠΑΣΟΚ στο δρόμο προς την κάλπη
- Δημοσκοπήσεις: Το πολιτικό τοπίο ενόψει των ευρωεκλογών