Ζητούν παράταση για τα τιμολόγια οι παραγωγοί της Κρήτης-Απροετοίμαστοι και μπερδεμένοι από το νέο σύστημα ηλεκτρονικής εξόφλησης αγρότες και κτηνοτρόφοι
Παράταση στην εφαρμογή του νέου συστήματος ηλεκτρονικής εξόφλησης τιμολογίων ζήτησαν από την κυβέρνηση οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης.
«Περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα επιλύσει αν εφαρμοστεί στην παρούσα φάση, καθώς δεν είμαστε ούτε ενημερωμένοι ούτε προετοιμασμένοι ακόμα για να αποφύγουμε τα προβλήματα αυτά», είπε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης.
Μάλιστα, ο ίδιος έχει δεχτεί παράπονα κυρίως από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι, αν και η φιλοσοφία του μέτρου είναι για τη δική τους προστασία, στην πράξη αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα έναντι των εμπόρων!
Απροετοίμαστους και μπερδεμένους βρίσκει τους αγρότες η περιβόητη αλλαγή που βρίσκεται σε ισχύ και αφορά σαφώς την ηλεκτρονική καταγραφή τιμολογίων για τις πωλήσεις των νωπών και ευπαθών κηπευτικών, ιχθυοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.
Και μπορεί να είναι υποχρεωτική από τις 26 Φεβρουαρίου, ωστόσο ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της χώρας μέχρι και σήμερα δηλώνει ότι δεν είναι ακόμα έτοιμος να προχωρήσει σε ένα τέτοιο σύστημα. Συγκεκριμένα, με σχετική πλατφόρμα που βρίσκεται σε λειτουργία, το νέο σύστημα υποχρεώνει το μεγαλύτερο μέρος του αγροτικού κόσμου (παραγωγούς και εμπόρους) από τη μια τους αγρότες να καταχωρίζουν ηλεκτρονικά τα τιμολόγια πώλησής τους μέσα σε 25 μέρες από την ημέρα που εκδόθηκαν, με κίνδυνο προστίμου ίσο με το 5% επί της καθαρής αξίας, και από την άλλη τους εμπόρους να παρακολουθούν τις αναρτήσεις των αγροτών και να εξοφλούν εντός 60 ημερών τα τιμολόγια. Μια πληρωμή την οποία οι αγρότες θα πρέπει, επίσης, να παρακολουθούν και να ενημερώνουν ξανά το σύστημα πως πληρώθηκαν.
Αυτό όμως σημαίνει ότι οι αγρότες θα πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς τις πληρωμές τους ή να αναθέσουν τη δουλειά αυτή σε λογιστές, οι οποίοι όμως επίσης δεν μπορούν να γνωρίζουν πότε και αν πληρώνονται τα τιμολόγια.
«Ζητάμε να μας δώσουν παράταση»
Όπως χαρακτηριστικά είπε για το ζήτημα αυτό ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης, «ζητάμε από το υπουργείο ένα χρονικό διάστημα μέχρι να προετοιμαστούμε κι εμείς. Να ενημερωθούμε από τους λογιστές. Γιατί πολύ περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει απ’ ό,τι θα επιλύσει. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, δε θα προστατεύσει το μέτρο αυτό το εισόδημά μας, με βάση αυτά τα οποία ισχύουν στην παρούσα φάση. Και θα σας φέρω ως παράδειγμα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι γαλατάδες παίρνουν το γάλα και δίνουν στον παραγωγό μια επιταγή 5 και 6 μηνών. Και δεν μπορεί να σου δώσει τιμολόγιο και να σε εξοφλήσει εντός των ημερών που λέει το υπουργείο. Οπότε θα αρχίσουν προβλήματα, όπως να μην αγοράζουν καθόλου γάλα οι γαλατάδες από τώρα και μετά, αν θα πρέπει να υποχρεώνονται σε αυτό το μέτρο. Και αυτή είναι μια πληροφόρηση που μας δίνουν οι κτηνοτρόφοι.
Από ’κει και πέρα, σε περίπτωση που εγώ δεν καταχωρίσω ένα τιμολόγιο ηλεκτρονικά, έχω πρόστιμο. Οπότε, επειδή δεν υπάρχει ακόμα η ενημέρωση, ζητήσαμε να δοθεί χρόνος προσαρμογής, για να ενημερωθούμε κι εμείς από τους λογιστές για το πώς θα είναι η όλη διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου.
Περιμένουν απαντήσεις εν αναμονή του Υπουργού
Και μπορεί μέχρι τώρα να μην έχει δώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάποια παράταση προς την κατεύθυνση αυτή, όμως, σύμφωνα με τον Μανόλη Ορφανουδάκη, υπάρχει η εκτίμηση ότι κάποια παράταση θα δοθεί ώστε να γίνει σωστά στη συνέχεια η εφαρμογή του μέτρου, χωρίς να δημιουργηθούν άλλου είδους προβλήματα σε βάρος των παραγωγών. Βέβαια, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε αυτό το μέτρο με μια διάθεση προστασίας του εισοδήματος των παραγωγών, για την αντιμετώπιση φαινομένων μεγάλης έως υπερβολικής καθυστέρησης των πληρωμών από την πλευρά των εμπόρων.
Στο μεταξύ, με τον ερχομό του Σταύρου Αραχωβίτη και πάλι στο Ηράκλειο γύρω στις 22 με 23 του μήνα, προκειμένου να δώσει - όπως ο ίδιος έχει δεσμευτεί - απαντήσεις σε ζητήματα της Κρήτης, οι παραγωγοί του Τυμπακίου και γενικότερα της νότιας Κρήτης περιμένουν και την επίσημη απάντηση στο αίτημα της ένταξης της ντομάτας στο πρόγραμμα “Κομφούζιο”, για την ολοκληρωμένη και ουσιαστική καταπολέμηση της Tuta absoluta.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Φορολογικό νομοσχέδιο: Σενάρια για ελάχιστο εισόδημα και στους αγρότες
- ΕΕ: «Πακέτο» ύψους 15,77 εκατ. ευρώ για αγρότες
- Έκτακτη βοήθεια στους αγρότες από την ΕΕ – Πόσα θα πάρουν οι Ελληνες
- Πότε υποβάλλεται αίτηση για τη διατήρηση της ιδιότητας του κατ’ επάγγελμα αγρότη
- Εντός 15 ημερών από την αίτηση επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες ειδικού