Χοληστερίνη: Ποια διατροφή τη μειώνει έως και 30%;

  14 November, 2023 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ
Χοληστερίνη: Ποια διατροφή τη μειώνει έως και 30%;

Καθώς πλησιάζει ο νέος χρόνος, η αναζήτηση μιας πιο ισορροπημένης διατροφής στα πλαίσια των στόχων σας για το επερχόμενο έτος μπορεί να τριγυρνά στο μυαλό σας. Είτε θέλετε γενικά να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες επειδή νιώθετε πως σας επιβαρύνουν είτε συγκεκριμένα να βελτιώσετε την υγεία σας, μειώνοντας τη χοληστερίνη, νέα έρευνα αποκαλύπτει το είδος της διατροφής που μπορεί να σας βοηθήσει.

Ας δούμε αναλυτικά τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι επιστήμονες.

Η έρευνα και τα αποκαλυπτικά ευρήματα

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Circulation» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας αποκάλυψε πως υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της χορτοφαγικής διατροφής και της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πιο αναλυτικά, στην εν λόγω έρευνα αξιολογήθηκαν τρεις μελέτες στις οποίες συνολικά συμμετείχαν 210.240 άτομα. Οι διατροφικές συνήθειες του κάθε ατόμου διαπιστώθηκαν μέσω ερωτηματολογίων που συμπλήρωναν κάθε τέσσερα χρόνια.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε μείωση των επιπέδων χοληστερίνης έως και 30% καθώς και μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης τόσο καρδιαγγειακών παθήσεων όσο και εγκεφαλικών επεισοδίων για τα άτομα τα οποία κατανάλωναν ως επί το πλείστον:

Φυτικές πρωτεΐνες (σόγια και άλλα όσπρια).
Τρόφιμα με διαλυτές φυτικές ίνες όπως βρώμη, κριθάρι, μούρα, μήλα και εσπεριδοειδή.
Ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Φυτοστερόλες μέσω εμπλουτισμένων τροφίμων.
Μονοακόρεστα λιπαρά από αβοκάντο και υγιεινά φυτικά έλαια.

 

Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν ύστερα από παρακολούθηση των ατόμων επί 30 ετή, κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξαν 16.917 περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένων 10.666 περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου και 6.473 εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ποια η καλύτερη διατροφή για την καρδιά μας;

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και επομένως στην υγεία της καρδιάς.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνουν φυσικά τη χοληστερίνη εν αντιθέσει με τροφές όπως το κόκκινο κρέας ή τα επεξεργασμένα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και αν καταναλώνονται σε τακτική βάση μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδά της και να θέσουν σε κίνδυνο την καρδιά.

Βέβαια η χορτοφαγική διατροφή δεν είναι το μόνο υγιεινό πλάνο διατροφής που μπορούμε να ακολουθήσουμε για γερή καρδιά.

Η μεσογειακή διατροφή καθώς και η δίαιτα DASH είναι, σύμφωνα με έρευνες, δύο από τους καλύτερους τύπους διατροφής για την καρδιά μας.

Εν κατακλείδι, ενώ η υγεία της καρδιάς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τα επίπεδα άγχους και σωματικής δραστηριότητας, η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου του κάθε ατόμου κτλ., φαίνεται πως η συμπερίληψη περισσότερων τροφών όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα πλούσια σε φυτικές ίνες φρούτα και λαχανικά στη διατροφή μας είναι μια καλή στρατηγική για την διατήρηση της χοληστερίνης σε φυσιολογικά επίπεδα και την προστασία εντέλει της ίδιας μας της ζωής.

 

  14 November, 2023 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα