Χοιρινό γιορτινό με σάλτσα βουτύρου
Υλικά
Δοσομετρητής
Λήψη Υλικών
Για το χοιρινό ρολό
1.700 γρ. χοιρινό λαιμό ανοιγμένο για ρολό
Αλάτι
Πιπέρι
200 ml λευκό ξηρό κρασί
Λίγο ελαιόλαδο
2 σκελ. σκόρδο με το ντύμα
1 κλων. Θυμάρι
25 γρ. βούτυρο Lurpak, (μαλακό)
1 κ.σ. μέλι
6-7 αποξηραμένα φρούτα επιλογής
1 κ.σ. κουκουνάρι
Για τη σάλτσα
1 καρότο
1 κρεμμύδι
1 κομμάτι σέλερι
1 φύλλο πράσου
1 κλων. θυμάρι
1 δαφνόφυλλο
5-6 κόκκους πιπέρι
40 γρ. βούτυρο Lurpak
20 γρ. αλεύρι
600 ml ζωμός κρέατος ή κότας ζεστός
Εκτέλεση
Μπορείτε να γεμίσετε το ρολό με αποξηραμένα φρούτα ή να το αφήσετε σκέτο.
Αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό, βάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα και λίγο κουκουνάρι.
Δένουμε το χοιρινό λαιμό ή ζητάμε από τον κρεοπώλη να το περάσει σε δίχτυ ψησίματος, συγκρατώντας έτσι το σχήμα.
Αλείφουμε ολόγυρα, εξωτερικά με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι που μπορεί να μπει στο φούρνο και σοτάρουμε το χοιρινό για 7-8′ να ροδίσει ολόγυρα.
Αν δεν έχετε τηγάνι που να μπαίνει στο φούρνο, ξεκινάτε το φαγητό σε οποιοδήποτε τηγάνι και αφού προσθέσετε το κρασί, μεταφέρετε όλα τα υλικά σε ταψάκι και ψήνετε σύμφωνα με τις οδηγίες.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το θυμάρι.
Σβήνουμε με το κρασί και σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
Μεταφέρουμε το σκεύος στο φούρνο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 2 ώρες.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος βρέχουμε το ρολό με τα υγρά του, ώστε να μην στεγνώσει.
Αφού ψηθεί για 2 ώρες, ανακατεύουμε το μαλακό βούτυρο με το μέλι και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.
Ξεσκεπάζουμε το ρολό και το αλείφουμε με το μείγμα βουτύρου.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10- 15′ μέχρι να καραμελώσει η επιφάνεια.
Κατά την διάρκεια ψησίματος αλείφουμε με τα υγρά του ταψιού.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε σκεπασμένο το κρέας αφού ψηθεί για 20′.
Κόβουμε φέτες και σερβίρουμε με την πλούσια σάλτσα.
Σάλτσα
Πλένουμε, στεγνώνουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα.
Σοτάρουμε τα λαχανικά για 5-7΄ σε μέτρια προς δυνατή ένταση, μέχρι να καραμελώσουν.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ψήνουμε ανακατεύοντας με κουτάλα για 2′.
Προσθέτουμε το ζεστό ζωμό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20′.
Σουρώνουμε την σάλτσα σε λεπτό σουρωτήρι.
Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από τα υγρά του ψητού και ανακατεύουμε.
Την διατηρούμε ζεστή και σκεπασμένη μέχρι το σερβίρισμα.
Σερβίρουμε το γιορτινό χοιρινό και περιχύνουμε με την σάλτσα τις μερίδες.
Ταιριάζει με πατάτες φούρνου, πουρέ ή με γιορτινή σαλάτα.
Δείτε επίσης
- Κατάθλιψη: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές, «ασπίδα»
- ΚΑΠ: Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου – Ποιες αλλαγές έρχονται
- Kαιρός:Χριστούγεννα με κρύο, περιοχές με χιόνια, ως 8 μποφόρ στο Αιγαίο
- Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»- Ποιους αφορά
- Νέα έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πόσο θα κοστίσει φέτος