Βαθαίνει η κρίση του νερού στη Μεσαρά

patris.gr  11 July, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Βαθαίνει η κρίση του νερού στη Μεσαρά

Σε βάθος 390 μέτρα καλείται να φτάσει η γεώτρηση του Δήμου Γόρτυνας στα Πάνω Μούλια για να ξεδιψάσει την περιοχή, που ζει ένα δραματικό καλοκαίρι λόγω της λειψυδρίας, όπως και ολόκληρη η διοικητική περιφέρεια του Δήμου, που κατέθεσε χθες αίτημα για την κήρυξή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Την παροιμία που ξέρατε «στην Αγιά Βαρβάρα βρέχει και ο Θεός δεν το κατέχει να την ξεχάσετε, σχολιάζει στην «Π» με πικρία ο δήμαρχος Μιχάλης Κοκολάκης, περιγράφοντας τον εφιάλτη της έλλειψης νερού που έχει κυκλώσει την περιοχή που αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα ύδρευσης, ενώ στην άρδευση τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.

Η κατάθεση του αιτήματος του Δήμου Γόρτυνας για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χαρτογραφεί τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει όλο το νότιο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας του Ηρακλείου.

Ο δήμαρχος Γόρτυνας σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή η ενότητα της Γόρτυνας και του Κόφινα δοκιμάζονται πιο σκληρά από την έλλειψη νερού και δεν κρύβει τον έντονο προβληματισμό του για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο υδροφόρος ορίζοντας λόγω της έλλειψης νερού.

Δήμος Μινώα Πεδιάδας: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τα ορεινά σημεία του δήμου αντιμετωπίζουν πρόβλημα, τονίζει ο κ. Κοκολάκης, ο οποίος σημειώνει ότι εκτός από όλα τα παραπάνω, τα σπασίματα των αγωγών και οι φθορές του δικτύου έχουν εκτινάξει στα ύψη το βαθμό δυσκολίας στη διαχείριση της κατάστασης.

Ο δήμαρχος τονίζει ότι είναι αφόρητα πιεσμένη η κατάσταση στην Πλώρα όπως και στους Στόλους και γενικότερα οι πιέσεις που καταγράφονται είναι μεγάλες και δυστυχώς αναγκάζουν σε συχνές διακοπές νερού.

Ο ίδιος εκφράζει την ικανοποίησή του για τη στήριξη που έχει από την Περιφέρεια και προσωπικά από τον περιφερειάρχη Σ. Αρναουτάκη, ενώ παράλληλα τονίζει ότι είναι πραγματικά ευεργετικό ότι πριν από 3 μήνες τέθηκαν σε λειτουργία τα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα του Δήμου, με τη βοήθεια των οποίων γίνεται συμψηφισμός της ενέργειας και έτσι εξισορροπείται με έναν τρόπο η κατάσταση.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Μινώα

Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας έθεσε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, μετά από σχετικό αίτημα της δημοτικής Αρχής, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024.

Την απόφαση υπογράφει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου για τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση φαινομένων λειψυδρίας στην περιοχή.

Ο δήμαρχος στο έγγραφό του είχε κάνει εκτενή περιγραφή της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον Δήμο από τη σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων, με συνέπεια τη πτώση του υδροφόρου ορίζοντα σε πολλές περιοχές και τη μικρή αναπλήρωση των αποθηκευμένων ποσοτήτων στα φράγματα του Δήμου.

«Οι πιέσεις που ασκούνται στο υδρευτικό σύστημα είναι πολύ μεγάλες και συνεχώς εντεινόμενες.

Mε τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης να βρίσκονται στο ζενίθ και τα φράγματα του Δήμου να μην μπορούν να καλύψουν τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργούμενων εκτάσεων, η κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν μονόδρομος, προκειμένου να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας των υδάτων και τα αιτήματα χρηματοδότησης για την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό πεπαλαιωμένων κεντρικών δικτύων που εμφανίζουν μεγάλη συχνότητα βλαβών και διαρροών, την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων και επισκευή – συντήρηση των υφιστάμενων και τη δρομολόγηση των αναγκαίων, πρόσθετων έργων προστασίας του νερού.

Καλώ τους δημότες για μια ακόμη φορά να ακολουθήσουν να συμβάλλουν με τον τρόπο τους στη χρηστή διαχείριση των υδάτινων πόρων του Δήμου, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας, που οξύνεται μέρα με τη μέρα» ανέφερε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης και για έναν μήνα, ήτοι έως και 9 Αυγούστου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

 

patris.gr  11 July, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα