Θετικές εμπορικές ισορροπίες αποτυπώνει η τελευταία μεσοπρόθεσμη έκθεση της Κομισιόν για τα αγροτικά εμπορεύματα, που κάνει λόγο για αύξηση των εξαγωγών ελαιολάδου στη νέα εμπορική χρονιά, έλλειμμα στην παραγωγή σιτηρών της ΕΕ που ευνοεί τιμολογιακά το σκληρό σιτάρι και το καλαμπόκι αλλά και μεγέθυνση της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων.
Εξερχόμενες από το σοκ που υπέστησαν οι ευρωπαϊκές αγορές αγροτικών προϊόντων την περασμένη άνοιξη, βρίσκουν δρόμο στρωμένο προς την περαιτέρω ανάπτυξη τους, αφού μια σειρά συγκυριών διαμορφώνουν ευνοϊκές ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης. Αυτό υποστηρίζει η Γενική Γραμματεία Γεωργίας της Κομισιόν, DG AGRI, στην τελευταία έκθεση για τις προοπτικές των εν λόγω αγορών.
Αύξηση κατανάλωσης ελαιολάδου
Συγκεκριμένα, η περαιτέρω ενίσχυση της κατανάλωσης ελαιολάδου στην ΕΕ στο 3,5% κατά τη νέα ελαιοκομική περίοδο σε συνδυασμό με τη χαμηλή παραγωγή της Ελλάδας (280.000 τόνοι) και της Ιταλίας (290.000 τόνοι) παρά την αργή ανάκαμψη του τουρισμού και των υπηρεσιών τροφίμων αναμένεται ότι θα στηρίξουν την αγορά. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι καιρικές συνθήκες στην Ιβηρική χερσόνησο δεν ευνόησαν τους ελαιοκαλλιεργητές με αποτέλεσμα χαμηλότερες εκτιμήσεις παραγωγής για το 2020/21 που στην Ισπανία δεν ξεπερνούν τους 1,5 εκατ. τόνους και στην Πορτογαλία τους 100.000.
Η παραγωγή ελαιολάδου υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 2,2 εκατ. τόνοι, ενώ οι εισαγωγές στην ΕΕ αναμένεται ότι θα μειωθούν κατά 58% λόγω της χαμηλότερης διαθεσιμότητας σε χώρες εκτός ΕΕ.
Μεγαλύτερη ζήτηση για σκληρό
Στις εκτατικές καλλιέργειες, η παραγωγή δημητριακών είναι μειωμένη κατά 6,8% για την περίοδο 2020/2021, με την κατανάλωση να παραμένει σχετικά σταθερή στ -0,3%. Σε αυτό το πλαίσιο οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες περιορίζονται, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι εισαγωγές κατά 2,1% ώστε να ισορροπήσει το κενό στη ζήτηση. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για δημητριακά πέραν του μαλακού, συμπεριλαμβανομένου του σκληρού αναμένεται να ενισχυθεί.
Παράλληλα και η αγορά ψυχανθών εμφανίζει μια ισορροπία που διαμορφώνει ανοδικές τάσεις στην αγορά. Η κατανάλωση αναμένεται ότι θα σημειώσει αύξηση 5,1% την περίοδο 2020/2021, με τις εισαγωγές να μειώνονται κατά 11% όσο η παραγωγή αυξάνεται κατά 10%.
Αυξημένες κατά 5% οι εξαγωγές τυριών
Η παγκόσμια ζήτηση για ευρωπαϊκά τυριά παραμένει σε θετικούς ρυθμούς, με αύξηση των αποστολών στην Ιαπωνία, την Ελβετία, τη Νότια Κορέα και την Ουκρανία να καλύπτουν και με το παραπάνω τις απώλειες στην αγορά των ΗΠΑ. Οι εξαγωγές της ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν κατά 5%, όσο η παραγωγή αυξάνεται κατά 0,7%. Το 2021, θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές στα κανάλια διανομής ώστε να διευκολυνθεί μια αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης κατά 0,5% λέει η DG AGRI, η οποία κρίνει απαραίτητη μια περαιτέρω αύξηση της παραγωγής κατά 0,5%.
Ισορροπημένη η αγορά μήλων
Η παραγωγή μήλων στην ΕΕ προβλέπεται να φτάσει τα 11,5 εκατ. τόνους στο εμπορικό έτος 2020/21, 2% κάτω από τον πενταετή μέσο όρο. Με το απόθεμα από την καμπάνια 2019/20 σχεδόν ανύπαρκτα, η αγορά φαίνεται καλά ισορροπημένη.
Διαβάστε επίσης: Τα μέτωπα αποζημιώσεων ΕΛΓΑ και οι εκκρεμότητες για προκαταβολή ενιαίας ενίσχυσης ως 23 Οκτώβρη
Η κατανάλωση φρέσκων μήλων στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί στα 14,7 κιλά κατά κεφαλή. Αυτό είναι 8% κάτω από το επίπεδο 2019/20, όταν η κατανάλωση έφτασε στο υψηλά επίπεδα ρεκόρ επηρεασμένα από την οικιακή κατανάλωση. Οι εξαγωγές φρέσκων μήλων στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν κατά 8% σε σύγκριση με το 2019/20. Περίπου το 30% της παραγωγής μήλων στην ΕΕ το 2020/21 (3,4 εκατομμύρια τόνοι) θα χρησιμοποιηθεί για επεξεργασία (+ 6% από έτος σε έτος). Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μια φαινομενική κατανάλωση πάνω από το προηγούμενο έτος (+ 9%).
Δείτε επίσης
- Προβληματισμός στους κτηνοτρόφους της Κρήτης μετά το νέο κρούσμα ευλογιάς
- Χωράφια: Αυτά είναι τα νέα «μυστικά» για τον αναδασμό
- Ελαιόλαδο: Καλή η χρονιά, δυσοίωνο το μέλλον
- Eυλογιά προβάτων: Επιβεβαιωμενο κρούσμα στο νομό Ηρακλείου-Εκτακτα μέτρα
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο επίκεντρο η Κρήτη με την κατανομή των Οικολογικών Σχημάτων
Σχετικά άρθρα
- Aγροτικά προϊόντα στην Κρήτη: Χαμηλές τιμές στο χωράφι… πανάκριβα στο πιάτο μας
- «Κόκκινη κάρτα» απ’ την Κομισιόν απ’ το 2022 για τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας
- ΕΕ: Πώς κινήθηκε το εμπόριο αγροτικών προϊόντων
- Αγροτικά προϊόντα: Τα δώρα της ελληνικής γης
- Έρευνα: Πιέσεις στις τιμές των αγροτικών προϊοντων