Στις σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες της τρέχουσας εβδομάδας - όπως αυτές έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τις μετεωρολογικές προβλέψεις - ποντάρουν σε μεγάλο βαθμό οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης για τη μείωση όσο γίνεται περισσότερο της δραστηριότητας του δάκου, αφού τα πρώτα δείγματα της φετινής χρονιάς είναι πολύ ανησυχητικά και τους κάνουν να μιλούν για ομοιότητες με την καταστροφική χρονιά του 2019.
Όλες οι καταγραφές και οι επισημάνσεις κάνουν λόγο για μεγάλο δακοπληθυσμό, που έχει σχέση με τον φετινό ήπιο χειμώνα, ενώ στην ανατολική Κρήτη οι αγρότες είναι σε μεγάλο προβληματισμό και αγανάκτηση, βλέποντας όχι μόνο τις παγίδες τους γεμάτες από δάκο, αλλά και ορατές ζημιές στον ελαιόκαρπο σε προχωρημένο για την εποχή στάδιο προσβολής από το καταστροφικό έντομο!
Στις παραθαλάσσιες περιοχές μόνο των νομών Ηρακλείου και Ρεθύμνου ξεκίνησε πολύ νωρίς και έγκαιρα φέτος η υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας, σε αντίθεση με τους νομούς Λασιθίου και Χανίων, όπου καταγγέλλονται καθυστερήσεις, με ήδη ορατά τα πρώτα καταστροφικά αποτελέσματα.
Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης ήταν ξεκάθαρος, τονίζοντας ότι όποια και να είναι η κατάσταση, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν οι παραγωγοί σε ζώνες ΠΟΠ να προχωρήσουν από μόνοι τους σε ψεκασμούς ολικής κάλυψης των ελαιοδέντρων τους, αφού οι ψεκασμοί που επιτρέπονται για περιοχές με ελαιόλαδο ΠΟΠ, όπως είναι και το μεγαλύτερο μέρος του νομού Ηρακλείου, είναι μόνο οι δολωματικοί.
«Οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να βγουν και να κάνουν μόνο δολωματικό ψεκασμό, εάν επιθυμούν. Η αλήθεια είναι ότι τον δάκο τον έχουν ωφελήσει φέτος οι κλιματικές συνθήκες πάρα πολύ. Στο μεταξύ, έχουμε μια παραγωγή που τη χαρακτηρίζεις ως μεσοβεντέμα προς μικρή παραγωγή, και συνεπώς καταλαβαίνουμε ότι ο δάκος θα πέσει επάνω σε αυτές τις λίγες ελιές που υπάρχουν»...
Ο συνεταιριστής, από τα στοιχεία που διαθέτει, δηλώνει σίγουρος ότι η παραγωγή του παραγόμενου ελαιολάδου στον νομό Ηρακλείου θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με πέρυσι.
«Υπάρχει ανησυχία μην τυχόν και έχουμε τα φαινόμενα του 2019. Βεντέμα δεν υπάρχει. Αυτές τις λίγες ελιές που υπάρχουν πρέπει να τις προστατεύσουμε. Μάλιστα, η βροχόπτωση των τελευταίων ημερών βοήθησε στην εξάπλωση του εντόμου και τα πράγματα είναι δύσκολα», καταλήγει ο Μύρων Χιλετζάκης.
Αρχίζει στο Ρέθυμνο ο 2ος ψεκασμός
Στο μεταξύ, σήμερα αρχίζει στον νομό Ρεθύμνου ο δεύτερος δολωματικός ψεκασμός και συγκεκριμένα στις πρώιμες περιοχές, όπου είχε γίνει πριν από περίπου 20 μέρες ο πρώτος δολωματικός κατά του δάκου της ελιάς. Θα πρόκειται, δε, ως προς τον υπόλοιπο νομό, για τον πρώτο ψεκασμό.
Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας σημείωσε τα εξής: «Πριν από μία εβδομάδα υπήρχε μεγάλος δακοπληθυσμός. Σήμερα περιμένουμε να δούμε την εικόνα των τελευταίων τριών ημερών, με τη θερμοκρασία να έχει ανέβει. Και βέβαια, πάντα ο δάκος, όταν έχουμε θερμοκρασία πάνω από 30 βαθμούς, έχει μειωμένη δραστηριότητα. Κυρίως άμα πάει από 35 βαθμούς και πάνω, έχει μεγάλη απώλεια ο δάκος. Έπρεπε βέβαια να είχαμε προλάβει από την αρχή. Υπήρχε μεγάλος δακοπληθυσμός και σίγουρα έχει γίνει ζημιά στην ανατολική Κρήτη. Όπως λέει ο ΣΕΔΗΚ, ήδη στην ανατολική Κρήτη έχει μεγάλη ζημιά, γύρω στο 30% τώρα. Μόνο στους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου ξεκίνησαν φέτος νωρίς οι ψεκασμοί από τα τέλη Μαΐου, σε ό,τι αφορά το βόρειο και νότιο παραλιακό μέτωπο».
Πάντως, ακόμα δεν υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα στο Ρέθυμνο. Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατσανέβα, «τα φάρμακα είναι παραγωγής του 2020. Αυτό μου είπαν από τη Διεύθυνση Γεωργίας, όταν τους πήγα κάποιες συσκευασίες. Δεν είναι δηλαδή παλιά, αλλά λένε κάποιοι ειδικοί ότι κάθε φάρμακο είναι δραστικό στο 100% μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την ημερομηνία παραγωγής του. Και μετά αρχίζει σταδιακά η δραστικότητά του να μειώνεται. Σήμερα λένε οι ειδικοί ότι η δραστικότητα έχει κατέβει γύρω στο 65%. Και για μένα, κακώς βάζουμε περυσινά φάρμακα. Θα έπρεπε να έχουμε φάρμακα παραγωγής Απριλίου ή Μαΐου του 2021. Εγώ βέβαια δεν είμαι γεωπόνος. Την άποψή μου λέω. Σίγουρα, πάντως, στο τέλος θα κριθούν όλοι από το αποτέλεσμα».
Στο μεταξύ, φαίνεται - σύμφωνα με τον ίδιο - ότι φέτος η ελαιοπαραγωγή στις κορωνέικες στο Ρέθυμνο θα ξεπεράσει τα περυσινά επίπεδα. Αντίθετα, δεν έχουν “δέσει” οι χοντρολιές και οι τσουνάτες, σύμφωνα με την εικόνα που δίνουν οι παραγωγοί των χωριών όπου βρίσκονται κυρίως αυτές οι ποικιλίες.
«Με ψεκασμούς κάλυψης θα καθηλώσουμε τον “εισβολέα”»
Στο μεταξύ, όμως, ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης, ξεκαθαρίζει ότι «μόνο με ψεκασμούς κάλυψης θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον δάκο φέτος»...
Τι θα γίνει όμως με τις ζώνες ΠΟΠ; Σύμφωνα με όσα γράφει στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ, «στις κρίσιμες αυτές περιστάσεις, με τον εισβολέα να βρίσκεται ήδη εντός των τειχών, οι αρμόδιοι οφείλουν να αφυπνιστούν.
Οι πρώτες δακοπροσβολές πρέπει άμεσα να καθηλωθούν με ψεκασμούς κάλυψης, ώστε να μην αποτελέσουν εστίες επιμόλυνσης άλλων περιοχών. Και αυτό πρέπει να γίνει με ευθύνη του συστήματος της δακοκτονίας και όχι με συστάσεις προς τους παραγωγούς, οι οποίοι άλλοι αδυνατούν και άλλοι απουσιάζουν.
Τα προβλήματα ΠΟΠ και Κανονισμών πρέπει να επιλυθούν. Γιατί απλούστατα, αν το ελαιόλαδο που θα παραχθεί είναι υποβαθμισμένο, δεν μπορεί να είναι ΠΟΠ!
Από την άλλη πλευρά, απόλυτη είναι η ανάγκη να υπάρξει κεντρική πολιτική απόφαση για ριζική αναδιοργάνωση της δακοκτονίας. Οι δραματικές καταστροφές του 2019, αν ξανασυμβούν, δε θα ήταν σοβαρό να αποδοθούν και πάλι σε... ακαταμάχητες κλιματικές συνθήκες και να αναζητούνται λύσεις αποζημιώσεων με υποβολή και... άλλου φακέλου στην Ε.Ε.!
Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον ότι απαιτείται ριζική αναδιοργάνωση του όλου συστήματος, με σχέδιο που θα καταρτιστεί από όχι απλά αρεστούς, αλλά έμπειρους και αδέσμευτους υπηρεσιακά και πολιτικά επιστήμονες, η οποία θα προβλέπει περιφερειοποίηση με κεντρικό συντονισμό και πρωτόκολλα εφαρμογής κατά περιφέρεια».
Δείτε επίσης
- Ολοκληρώνεται η συγκομιδή λαδιού με υψηλή ποιότητα αλλά χαμηλή ποσότητα
- Σε θέση μάχης οι αγρότες μετά το μεγαλειώδες Παγκρήτιο συλλαλητήριο
- Ελαιόλαδο: Δείτε πόσο κοστίζει στο χωράφι και πόσο πωλείται στο ράφι- Το «δρομολόγιο» της ακρίβειας
- Αγρότες: Δυναμικό «παρών» στο παγκρήτιο συλλαλητήριο
- Λάδι: Τι διευκρινίζει η ΑΑΔΕ για το καθεστώς διακίνησης του