«Ασφυξία» προκαλούν οι τιμές στο λάδι

voucherergasia.gr  07 January, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
«Ασφυξία» προκαλούν οι τιμές στο λάδι

Η χρονιά που μόλις μπήκε, αποτελεί συνέχεια της τραγικής χρονιάς που «έφυγε» και αυτό γιατί τα προβλήματα που ταλανίζουν τους ελαιοπαραγωγούς είναι πάρα πολλά.

Το βασικότερο όλων είναι πως η παραγωγή του προϊόντος, μπορεί να μην είναι η καλύτερη δυνατή- σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αγροτών- όμως η πτώση της τιμής είναι άνευ προηγουμένου.

Μετά την καταστροφική περσινή χρονιά, πολλοί περίμεναν ότι φέτος το ελαιόλαδο θα ανακάμψει, χωρίς όμως αυτό να ισχύει. Η αγορά του ελαιολάδου στην Κρήτη (όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα) βιώνει συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, κάτι που αποτυπώνεται και από τον πίνακα του ΣΕΔΗΚ.

Σε αυτόν τον πίνακα φαίνεται όχι μόνο η κατάρρευση τιμών, αλλά και οι ελάχιστες εμπορικές πράξεις.
Ο πίνακας του ΣΕΔΗΚ αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση στο λάδι. Δεν υπαρχει ενδιαφέρον από τους ελαιουργούς, ενώ όσοι προχωρούν – έστω και διστακτικά – να απορροφούν τις παραγόμενες ποσότητες το κάνουν σε τιμές πολύ χαμηλές. Βέβαια κατα γενική ομολογία το λάδι είναι ποιοτικά κατώτερο των προσδοκιών και με αρκετά οξέα.

Οι ελαιοπαραγωγοί ευελπιστούν, με την αλλαγή της χρονιάς και την έλευση του 2020 να αλλάξει το κλίμα στο χώρο του ελαιολάδου. Να υπάρξει μια άνοδο στην τιμή δηλαδή, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Μέχρι σήμερα μιλάμε για μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο λόγω της απραξίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά, με το μέλλον να διαγράφεται δυσοίωνο…

 

voucherergasia.gr  07 January, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ