Αρνίσια κεφτεδάκια με ρύζι στον φούρνο
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια (8 τεμ.)
270 γρ. ρύζι νυχάκι Θεσσαλονίκης Νώμα
700 ml ζωμό κοτόπουλου
1 μεγάλη κουτ. σούπας βούτυρο (30 γρ.)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500 γρ. κιμά αρνίσιο
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
1 αυγό
2 φέτες ψωμί για τοστ σταρένιο Χρυσός Μύλος, χωρίς την κόρα
2 πρέζες γαρίφαλο τριμμένο
2 πρέζες κύμινο τριμμένο
2 πρέζες μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 πρέζες δεντρολίβανο τριμμένο (στο χέρι)
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή Kania
αλάτι
πιπέρι
Ένα ακόμα φαγητό με ανατολίτικη λογική και νοστιμιά. Φανταστείτε το με γιαούρτι να σβήνει τα μπαχαρικά, μια Κυριακή μεσημέρι.
Διαδικασία
Βήμα 1
Αφήνουμε το ψωμί του τοστ εκτός ψυγείου για 2 ώρες να στεγνώσει και το τρίβουμε στο μπλέντερ για να γίνει ψίχουλα. Αντίστοιχα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια ποσότητα ψίχας από χθεσινό ψωμί του φούρνου. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά, φτιάχνοντας 8 κεφτεδάκια.
Βήμα 2
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C. Σε ένα τηγάνι που να χωράει το ρύζι και τον ζωμό, περνάμε τα κεφτεδάκια και από τις 2 μεριές να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε σε ένα πιάτο και στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο. Μόλις καραμελώσει, προσθέτουμε το ρύζι, γυρίζουμε μέχρι να γυαλίσει και προσθέτουμε τον ζωμό. Μόλις βράσει, το βάζουμε σε ταψί 25 εκ. ή μικρό πυρίμαχο σκεύος και τοποθετούμε ενδιάμεσα τα κεφτεδάκια.
Βήμα 3
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 20´ με το φαγητό σκεπασμένο και 15´ ξεσκέπαστο, μέχρι το ρύζι να πιει όλο το νερό και να αρχίσει να τραγανίζει στις άκρες του ταψιού. Σερβίρουμε με γιαούρτι, προαιρετικά καυτερό πιπέρι και λεμόνι.