Αρναουτάκης: “Να σωθεί η κτηνοτροφία της Κρήτης” - Θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι
Καθοριστικής σημασίας σύσκεψη για τη διαχείριση των κρουσμάτων πανώλης μικρών μηρυκαστικών που εντοπίστηκαν στην Κρήτη πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Πέμπτης, υπό τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στρατάκο στο Ηράκλειο και τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.
Με την έναρξη της διαδικασίας, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε με έμφαση ότι η Περιφέρεια Κρήτης και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες και το προβλεπόμενο πρωτόκολλο για τη διαχείριση της κατάστασης. Είπε χαρακτηριστικά "δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω προκειμένου να σώσουμε την κτηνοτροφία της Κρήτης".
Σύμφωνα με πληροφορίες , στη διάρκεια της σύσκεψης διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι εντός της πρώτης ζώνης της κτηνιατρικής καραντίνας στα Αστερούσια, σε μια ακτίνα δηλαδή 3 χιλιομέτρων, εντός της οποίας βρίσκονται και οι μονάδες στις οποίες εντοπίστηκαν τα δύο θετικά κρούσματα, υπάρχει ένα πλήθος ζώων που φτάνει περίπου τις 20.000.
Στη συνέχεια επισήμανε ότι υπάρχει μια συνεργασία πολύ καλού επιπέδου με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους αρμόδιους φορείς αμέσως μόλις επιβεβαιώθηκαν τα θετικά κρούσματα. Σημείωσε επίσης ότι είχε για το ζήτημα επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι η γενική κατεύθυνση είναι να ακολουθηθεί και στην Κρήτη το μοντέλο διαχείρισης που επιλέχθηκε και για τη Θεσσαλία.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Αρναουτάκης και απευθυνόμενος στον κ. Στρατάκο επισήμανε ότι τα υπηρεσιακά στελέχη που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, παρά την υποστελέχωση, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για έγκαιρους και ενδελεχείς ελέγχους.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι μόλις γνωστοποιήθηκε η θετικότητα των κρουσμάτων στα εργαστήρια της Αθήνας ενεργοποιήθηκε άμεσα το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο διαχείρισης για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.
Ακόμη ο κ. Στρατάκος σημείωσε ότι πέρα από τις κτηνιατρικές επισκοπήσεις που πραγματοποιούνται θα πρέπει να έχουν τεταμένη την προσοχή τους οι κτηνοτρόφοι ώστε να εντοπίσουν άμεσα ακόμη και το παραμικρό σύμπτωμα. Τους κάλεσε μάλιστα να μη διστάζουν να έρχονται σε επαφή με τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Αναφερόμενος στα μέτρα ο κ. Στρατάκος υπογράμμισε "τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι σκληρά. Δεν είναι ευχάριστα για κανέναν, αλλά οφείλουμε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες για να προλάβουμε το φαινόμενο στην αρχή του και να το εκριζώσουμε όσο είναι νωρίς".
Το ζήτημα της συνεργασίας των κτηνοτρόφων τέθηκε με επίταση στη διάρκεια της σύσκεψης καθώς όπως επισήμανε ο κ. Στρατάκος "η συνεργασία των κτηνοτρόφων είναι αναγκαία για να έχουμε έγκαιρη πληροφόρηση και να προχωρήσουν στις κατάλληλες ενέργειες για να προλάβουμε το κακό".
Όπως υπογράμμισε ο κ. Στρατάκος « Η Πολιτεία θα σταθεί πλάι σε όλο τον κόσμο που περνάει πάρα πολύ δύσκολα. Είτε χρηματοδοτικά, είτε θεσμικά για να μπορέσουν να ξαναφτιάξουν τα κοπάδια, να πατήσουν στα πόδια τους και να παραμείνουν στα μαντριά τους».
Αμέσως μετά την άφιξη του στην Περιφέρεια Κρήτης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε μια σύντομη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρίας Λιονή και του δημάρχου Αρχανών Αστερουσιών Μανόλη Κοκοσάλη.
"Θα αποζημιωθούν κανονικά οι κτηνοτρόφοι"
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ.Στρατάκος ξεκαθάρισε στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πως οι κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν κανονικά, αφού υπάρχει σχετική ΚΥΑ που το προβλέπει.
Επίσης, τόνισε πως θα έρθουν στην Κρήτη κτηνίατροι από όμορους δήμους για να συνδράμουν στο έργο των κτηνιάτρων της Περιφέρειας και γενικώς θα υπάρχει κινητοποίηση, σύμφωνα με το μοντέλο που ακολουθήθηκε στη Θεσσαλία.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης μίλησε για τη μοναδική, σε ολόκληρη την Ελλάδα, ράτσα αιγοπροβάτων που ζει στα Αστερούσια, με ορατό τον κίνδυνο να χαθεί: «Θα είναι κρίμα», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ μιλώντας στο Cretalive υπογράμμισε πως θα θανατωθούν περί τα 300 πρόβατα.
Νωρίτερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε πέντε νέα μέτρα (δείτε εδώ) για τη διαχείριση των κρουσμάτων πανώλης στη χώρα και επανέλαβε ότι θα αξιοποιηθούν εθνικοί και κοινοτικοί πόροι για την ανακούφιση των πληγέντων κτηνοτρόφων.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Κτηνοτρόφοι: Ποιες αποζημιώσεις θα λάβουν για τα ζώα που επλήγησαν από πανώλη και ευλογιά
- Τσιάρας: Στα 250 ευρώ η αποζημίωση για κάθε ζώο που θανατώθηκε λόγω πανώλης
- Τέλος η πανώλη των αιγοπροβάτων για την Κρήτη
- Ανοίγουν την Δευτέρα τα σφαγεία των Μοιρών
- Πανώλη : Τι αλλάζει σχετικά με τις μετακινήσεις ζώων - Τι ισχύει για την Κρήτη