Τέλος η πανώλη των αιγοπροβάτων για την Κρήτη

patris.gr  19 September, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Τέλος η πανώλη των αιγοπροβάτων για την Κρήτη

Στις 5 Οκτωβρίου λήγουν οριστικά τα μέτρα για την πανώλη των αιγοπροβάτων στο νομό Ηρακλείου βάσει πρωτοκόλλου, χωρίς στην ουσία να υπάρχει πλέον πρόβλημα.

Όπως ανέφερε στην «Π» η διευθύντρια Κτηνιατρικής Ηρακλείου Σοφία Λαμπρινίδη, το μόνο μέτρο που ισχύει πλέον είναι ότι δεν επιτρέπεται η διακίνηση αιγοπροβάτων εκτός νομού.

Κατά τα υπόλοιπα, τα σφαγεία σφάζουν κανονικά, ενώ πλέον επιτρέπεται και εντός νομού η διακίνηση αιγοπροβάτων από τους θερινούς στους χειμερινούς βοσκότοπους, δηλαδή από τα ορεινά στα πεδινά όπου οι κτηνοτρόφοι μεταφέρουν τα πρόβατά τους για να γεννήσουν, αλλά και να περάσουν την κρύα χειμωνιάτικη περίοδο.

Επίσης, επιτρέπεται η μεταφορά ζώντων ζώων από άλλους νομούς στο δικό μας αλλά δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν από το Ηράκλειο σε άλλους νομούς. Έτσι κάποιοι κτηνοτρόφοι που έφεραν τα πρόβατά τους σε βοσκότοπους του Ηρακλείου δεν μπορούν πλέον να τα μετακινήσουν ξανά εκτός.

Όλα αυτά ισχύουν ως τις 4 Οκτωβρίου και όπως επισημαίνει η κ. Λαμπρινίδη: «Στις 5 Οκτωβρίου επανερχόμαστε στην κανονικότητα όπως την ξέραμε πριν την πανώλη. Αυτό επιβάλλεται βάσει πρωτοκόλλου».

Μπορεί τα λίγα κρούσματα της πανώλης που παρουσιάστηκαν το καλοκαίρι στο νομό Ηρακλείου να ταλαιπώρησαν το κοινό με τις απαγορεύσεις, αλλά και τους κτηνοτρόφους στα κοπάδια των οποίων εντοπίστηκαν, αφού αναγκάστηκαν να οδηγήσουν στην θανάτωση 350 ζώα, ωστόσο αυτό σε λίγο θα είναι παρελθόν.

Όσον αφορά τώρα στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν οι φάκελοι για την αποζημίωσή τους είναι έτοιμοι, ωστόσο σε συνεννόηση και με τις υπηρεσίες δεν τους έχουν καταθέσει καθώς στις 23 Σεπτεμβρίου αναμένεται να εγκριθεί στις Βρυξέλλες η ΚΥΑ του 2024 για τις αποζημιώσεις και σίγουρα θα τους δίνει περισσότερα χρήματα για τα ζώα που έχασαν.

Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι μετά το διάστημα που πέρασε και τις απολυμάνσεις που έγιναν στους σταβλισμένους χώρους που είχαν βρεθεί τα κρούσματα, μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν αυτοί ξανά για ζώα.

Όπως πάντως επισημαίνει η κ. Λαμπρινίδη το γεγονός ότι τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε σταβλισμένα ζώα που δεν μετέφεραν την πανώλη σε άλλα κοπάδια βοήθησε πολύ για τον έλεγχο της νόσου στην Κρήτη.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

patris.gr  19 September, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα