Ανησυχία για την Αφρικανική πανώλη των χοίρων
Μπορεί η τιμή της σόγιας να μειώθηκε - τουλάχιστον στην Κίνα και τις ΗΠΑ - αλλά η αύξηση των τιμών στο χοιρινό και σε άλλα είδη κρέατος, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ένα γεγονός που σχετίζεται με την πανώλη των χοίρων και την κατακόρυφη πτώση της παραγωγής.
Ο δείκτης τιμών 20 βασικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 2% τον προηγούμενο μήνα, με την τιμή του χοιρινού κρέατος να εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 40%, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής πολυεθνικής εταιρείας τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών HSBC!
Το βασικό συμπέρασμα της τράπεζας θα μπορούσε να συνοψιστεί στην εξής πρόταση: «Σύντομα το μπέικον θα μπορούσε να βγει από τα μενού των εστιατορίων», όπως έγραφε πρόσφατα και ο βρετανικός “Telegraph”.
«Η αφρικανική πανώλη των χοίρων έχει σημειώσει έναν σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά χοιρινού κρέατος πρόσφατα», προειδοποιεί ο Πολ Μπλόξχαμ, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC για τις περιοχές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, στην τελευταία έκθεση της τράπεζας, ο οποίος συμπληρώνει πως «η όλη κατάσταση πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις διαφορετικής φύσεως σε κάθε γωνιά του πλανήτη».
Μεγάλοι κίνδυνοι
Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι τιμές του κρέατος πάνε προς τα πάνω. Η αύξηση της τιμής του χοιρινού έχει παρασύρει τόσο το κοτόπουλο όσο και το αβγό»...
Μέσα από την τεράστια κρίση της Κίνας από την πανώλη των χοίρων, ο Αλέκος Στεφανάκης “διαβάζει” πολλαπλά μηνύματα για την ελληνική πραγματικότητα. «Είναι πολλαπλά τα μηνύματα, γιατί, όταν μιλάμε για διατροφική αυτάρκεια και ασφάλεια, αυτά τα ζητήματα εννοούμε. Αλλά εμείς τα θεωρούμε δεδομένα επειδή ακόμα τα βρίσκουμε στα σούπερ-μάρκετ»...
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέκος Στεφανάκης, επισημαίνει ότι η πανώλη των χοίρων δεν έχει καμία επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία, αλλά είναι καθαρά μια νόσος που αποδεκατίζει τα χοιρινά. Και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα μας, τόσο ως προς τα μέτρα για την πανώλη των χοίρων όσο και ως προς τα μέτρα για τη νόσο των πτηνών.
Δείτε επίσης
- Τυμπάκι: Νέο επεισόδιο μεταξύ εργατών γης
- Έρχονται οι “έξυπνες γέφυρες” και στην Κρήτη – Δείτε αναλυτικά τις 18 υπάρχουσες γέφυρες
- Π.Σ Τυμπακίου: Ποδαρικό στο νέο έτος με μια ακόμα εθελοντική αιμοδοσία
- Δήμος Φαιστου: Το προγραμμα του αγισμού των υδάτων
- Δήμος Φαιστού: Σήμερα η κοπή της πίτας-Οι ευχές του Δημάρχου για το νέο έτος