Με καθυστερήσεις & με μειώσεις... οι ενισχύσεις - Θα μειωθούν κι άλλο οι επιδοτήσεις;
Μεγάλες καθυστερήσεις - σε αντίθεση με όσα λένε κατά καιρούς οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚΕΠΕ - διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη στην απονομή ενισχύσεων στους παραγωγούς. Στην έκθεσή του αυτή, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, κάνει επίσης λόγο για μείωση των ενισχύσεων από τη νέα ΚΑΠ σε βάρος των Ελλήνων παραγωγών, σε ποσοστό έως και 20%!
«Διαπιστώνουμε μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των ενισχύσεων στους παραγωγούς. Επίσης διαπιστώνουμε μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση των ενστάσεων των παραγωγών. Αυτό σημαίνει ότι το αγροτικό εισόδημα υφίσταται απώλειες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, έχουμε περιπτώσεις που υπάρχουν σφάλματα στη χαρτογράφηση των αγροκτημάτων, τα οποία με δυσκολία μπορούν να διορθωθούν, με αποτέλεσμα και πάλι να υπάρχουν απώλειες στις ενισχύσεις των αγροτών. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, οι καθυστερήσεις μπορεί να φτάνουν τα δύο και τρία χρόνια».
Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης, σε δήλωσή του στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώθηκε στη Λάρισα για την παρουσίαση της ειδικής έκθεσης της Αρχής, με θέμα “Ενισχύσεις και πρωτογενής παραγωγή”.
Όπως είπε ο κ. Ποττάκης, στην έκθεση καταγράφεται ο ρόλος και η λειτουργία των υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο ρόλος των ενδιάμεσων φορέων, αλλά και ο ρόλος και η αποτελεσματικότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του διοικητικού μηχανισμού, ο Συνήγορος του Πολίτη τόνισε πως «χρειάζεται να τον εξορθολογήσουμε, ώστε τουλάχιστον η ελληνική διοίκηση να λειτουργεί πιο εύρυθμα, ενόψει του νέου μοντέλου απονομής των ενισχύσεων που θα είναι αρκετά προβληματικό για τους Έλληνες παραγωγούς».
Σημειώνεται πως στην ειδική έκθεση περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και δεκατέσσερις συγκεκριμένες προτάσεις της ανεξάρτητης Αρχής, για την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων, ιδίως στον τομέα των ενισχύσεων, αλλά και για την προετοιμασία των Ελλήνων παραγωγών ενόψει των νέων συνθηκών.
Οι επιδοτήσεις θα... μειωθούν κι άλλο!
«Καμπανάκι», όμως, και για τις ενδεχόμενες απώλειες στο αγροτικό εισόδημα στην επερχόμενη ΚΑΠ (2021-2027) κρούει ο Συνήγορος του Πολίτη.
«Ο σχεδιασμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για τη νέα περίοδο (2021-2027) καλείται να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά προκλήσεων για την αγροτική παραγωγή, τη θωράκιση του αγροτικού εισοδήματος, την επίτευξη των στόχων περιβαλλοντικής προστασίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου», υπογράμμισε ο κ. Ποττάκης. «Οι πρώτες εκτιμήσεις από την εφαρμογή των προτάσεων της Επιτροπής για το αγροτικό εισόδημα είναι εξαιρετικά δυσμενείς. Υπολογίζεται ότι η απώλεια στο αγροτικό εισόδημα μπορεί να αγγίξει το 20% - με ό,τι αυτό σημαίνει για το ήδη συμπιεσμένο εισόδημα των παραγωγών.
Για τη χώρα μας, οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα αισθητές, μετά ιδίως από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση και δημοσιονομική λιτότητα της τελευταίας δεκαετίας», τόνισε.
Ο Συνήγορος του Πολίτη σημείωσε, επίσης, ότι «περισσότερο από το 55% του συνόλου των ενισχύσεων που λαμβάνει η χώρα αφορά σε ποσά για τον αγροτικό κλάδο, έστω και αν η δυναμική του αντιστοιχεί στο 3% της εθνικής οικονομίας. Η σημασία, συνεπώς, της ΚΑΠ στην αγροτική ανάπτυξη και τη διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών είναι καθοριστική. Το σύστημα άμεσων αγροτικών ενισχύσεων στη χώρα ήδη αντιμετωπίζει και χρόνια προβλήματα. Μετά από πρόσφατη παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής, όπου επισημάνθηκε η έλλειψη προστασίας από κατασχέσεις των ενισχύσεων λόγω οφειλών στο Δημόσιο, νομοθετήθηκε ακατάσχετο όριο 7.500 ευρώ σε ετήσια βάση στη βασική αγροτική ενίσχυση. Η ρύθμιση, ωστόσο, μόνο μερικώς θα συμβάλει στην εξασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων, καθώς δεν προβλέπει συνεκτίμηση του κατά περίπτωση ύψους της ενίσχυσης και του μεγέθους της εκμετάλλευσης για τον καθορισμό του ύψους του ορίου προστασίας από κατασχέσεις.
Παράλληλα, η πρόσφατη ρύθμιση δεν περιλαμβάνει και την εξισωτική αποζημίωση, την αντισταθμιστική ενίσχυση, δηλαδή, που επιφυλάσσεται για παραγωγούς ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών, με κίνδυνο την περαιτέρω πληθυσμιακή συρρίκνωσή τους και συμπίεση των εισοδημάτων τους», κατέληξε ο κ. Ποττάκης.
ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Η έκθεση για την ΚΑΠ
Η “Νέα Κρήτη” δημοσιεύει αποσπάσματα της έκθεσης:
«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), που ξεκίνησε το 1962, βασίζεται σε δύο πυλώνες: αυτόν των άμεσων ενισχύσεων προς τους παραγωγούς και εκείνον της αγροτικής ανάπτυξης. Με κόστος περίπου 55 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, η ΚΑΠ αντιπροσωπεύει το 40% των συνολικών δαπανών της Ε.Ε., σε σύγκριση με το 70% περίπου στη δεκαετία του 1970. Εξακολουθεί, συνεπώς, να καταλαμβάνει τον μεγαλύτερο ενιαίο προϋπολογισμό για την Ε.Ε. Μολαταύτα, η γεωργία αποτελεί συνολικά ένα μικρό μέρος της ευρωπαϊκής οικονομίας: Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, αντιπροσωπεύει το 1,7% του ΑΕΠ και το 4,6% της απασχόλησης. Καθώς το πρόγραμμα της περιόδου 2014-2020 οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, ο σχεδιασμός της κοινής πολιτικής για τη νέα περίοδο (2021-2027) καλείται να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά προκλήσεων για την αγροτική παραγωγή, τη θωράκιση του αγροτικού εισοδήματος, την επίτευξη των στόχων περιβαλλοντικής προστασίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου.
Οι προκλήσεις αυτές πηγάζουν τόσο από παράγοντες εξωγενείς όσο και ενδοενωσιακούς. Η κρίση στις σχέσεις Ε.Ε. και Ρωσικής Ομοσπονδίας, και το εμπορικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης της Ουκρανίας θέτουν επιτακτικά το ζήτημα της αναπλήρωσης του αγροτικού εισοδήματος στους πληγέντες παραγωγούς.
Το ίδιο ισχύει και για τον διαφαινόμενο ανοικτό εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Οι δασμοί αντιντάμπινγκ στις ισπανικές ελιές άνω του 17%, που επέβαλε το υπουργείο Εμπορίου της υπερδύναμης, ήρθαν μετά από τον αντισταθμιστικό δασμό που είχε καθοριστεί στα τέλη του 2017 στο 4,5%, ενώ έντονη ανησυχία εκφράζεται για την επέκταση της επιβολής αντίστοιχων δασμών και σε άλλα προϊόντα και άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε., με ενδεχόμενες σοβαρές επιπτώσεις και στην ελληνική αγροτική οικονομία. Την ίδια στιγμή, το Brexit, αλλά και οι αυξημένες απαιτήσεις για την ασφάλεια και τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών επηρεάζουν τη διαμόρφωση νέων προτεραιοτήτων για τον προϋπολογισμό της Ένωσης. Παράλληλα, το δημογραφικό πρόβλημα επιδεινώνεται, με το 85% πλέον των αγροτών να υπερβαίνει το 40ό έτος της ηλικίας, παρά τα μέτρα στήριξης νέων, ηλικιακά, παραγωγών.
Τέλος, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί υπαγωγής των λεγόμενων νέων τεχνικών αναπαραγωγής φυτών (NPBTs) και των τεχνολογιών παραγωγής σπόρων στη νομοθεσία για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (GMOs) χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από περιβαλλοντικές οργανώσεις, και ανέστειλε, τουλάχιστον προσωρινά, σκέψεις για ριζικό ανασχεδιασμό των μεθόδων αγροτικής παραγωγής εντός της Ένωσης»...
Δείτε επίσης
- ΚΑΠ: Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου – Ποιες αλλαγές έρχονται
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 440 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους
- Από το απόγευμα η πληρωμή των επιδοτήσεων – Συνεχίζεται η κατρακύλα στην τιμή του ελαιολάδου
- Aγροτικές Επιδοτήσεις: Απλήρωτοι θα μείνουν οι 2 στους 10 αγρότες βάσει δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Έτσι θα γίνει η εξυγίανση του Οργανισμού – Όλα όσα είπε ο Τσιάρας
Σχετικά άρθρα
- Ανησυχία και υπόμνημα των παραγωγών Κρήτης για τις δραματικές μειώσεις στις επιδοτήσεις
- Επιδοτήσεις: Στάση αναμονής απο παραγωγούς της Κρήτης που παραμένουν απλήρωτοι
- Οι επιδοτήσεις προκαλούν αναβρασμό στον αγρότικό κόσμο
- Aγρότες: Το πακέτο των ενισχύσεων για την Κρήτη
- Αγροτικές επιδοτήσεις: Δύσκολα πριν τον Οκτώβρη η καταβολή