Η επιλογή της Κρήτης για την 6η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου έχει έναν ισχυρό συμβολισμό, όχι μόνο γιατί βρίσκεται κοντά και στις τρεις χώρες, αλλά γιατί αποτελεί εδώ και χιλιετηρίδες σταυροδρόμι των πολιτισμών μας και γενικότερα πολιτιστικό και οικονομικό σταυροδρόμι της Μεσογείου, με υψηλή γεωστρατηγική αξία διαχρονικά και στις μέρες μας, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των ηγετών των τριών χωρών.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η Κρήτη μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
"Ελλάδα και Κύπρος περιφερειακός ευρωπαϊκός πυλώνας σταθερότητας". Δεν μπορούν να υπάρξουν λύσεις στην περιοχή χωρίς την Αίγυπτο, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας
Τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως περιφερειακό ευρωπαϊκό πυλώνα σταθερότητας και τον ρόλο της Αιγύπτου, για όλη την περιοχή, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 6ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
"Είναι σαφές ότι λύσεις στο Παλαιστινιακό και στη Λιβυη δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Αίγυπτο", ανέφερε και πρόσθεσε: «Ισορροπία στη Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και στη Δυτική Αφρική δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Αίγυπτο. Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και έλεγχος των προσφυγικών ροών από την Αφρική δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Αίγυπτο».
"Στηρίζουμε την Κύπρο στην αξιοποίηση της ΑΟΖ έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας", επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας
Στηρίζουμε την Κύπρο στην αξιοποίηση της ΑΟΖ έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας. «Εκφράσαμε σαφώς τη στήριξή μας στην Κύπρο, στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της, έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας και τονίσαμε τη σημασία που έχει η εξόρυξη αυτή για όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 6ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Εξαιρετικά σημαντική η συμβολή της Αιγύπτου στην αντιμετώπιση προσφυγικού-μεταναστευτικού, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας
«Η σταθερότητα και η ανάπτυξη των χωρών της περιοχής και η συνεργασία μεταξύ των χωρών προέλευσης-διέλευσης και προορισμού έχουν κεντρική σημασία για να αντιμετωπισθεί επιτυχώς η πρόκληση του προσφυγικού-μεταναστευτικού» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 6ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε τη συμβολή της Αιγύπτου σε αυτό το ζήτημα, σημειώνοντας ότι είναι «εξαιρετικά σημαντική» και γι' αυτό η Ελλάδα στηρίζει απόλυτα τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο, τον Φεβρουάριο.
Παράλληλα, τόνισε πως είναι απαραίτητο να ανοίξει η συζήτηση και για μία στρατηγική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου, που θα περιλαμβάνει τη στήριξη της χώρας σε σειρά μεταρρυθμίσεων.
Πιλότος και για άλλες συνεργασίες, με στόχο τη συνανάνπτυξη και την ειρήνη στην περιοχή, η τριμερής συνάντηση, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας
Η 6η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στην Ελούντα της Κρήτης έχει μία ξεχωριστή σημασία στην πορεία της περαιτέρω ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας των τριών χωρών, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου.
Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, για τον καλύτερο συντονισμό αποφασίστηκε η δημιουργία μίας μόνιμης Γραμματείας της Τριμερούς Συνεργασίας με έδρα την Κύπρο.
Στο τέλος της δήλωση του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Αιγύπτου θα ήθελαν να μείνουν και άλλο στην Κρήτη για να θαυμάσουν τις ομορφιές της και σημείωσε πως ίσως τους δοθεί μία άλλη φορά αυτή η ευκαιρία. «Η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει ένα μόνιμο πεδίο συνάντησης στον ελλαδικό χώρο εξαιτίας της συμβολικής σημασίας αλλά και της ομορφιάς της. Ένα μόνιμο σημείο συνάντησης αυτής της τριμερούς συνεργασίας μας που εμβαθύνεται, προχωρά και αποτελεί και πιλότο -θα έλεγα- και για άλλες τέτοιου είδους συνεργασίες με στόχο τη συνανάπτυξη, τη συνεργασία και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για οριοθέτηση των ΑΟΖ το συντομότερο δυνατό, με ξεπέρασμα των τεχνικών δυσκολιών, ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας
Να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία ως προς την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ξεπερνώντας τις όποιες τεχνικές δυσκολίες, συμφώνησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
«Είχαμε την ευκαιρία με τον πρόεδρο, Σίσι, στη διμερή μας συνάντηση, να κουβεντιάσουμε περαιτέρω, καθώς και οι δύο αντιλαμβανόμαστε τη μεγάλη σημασία που έχει η οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των χωρών μας, και συμφωνήσαμε να βρούμε τον τρόπο να παρακάμψουμε τις όποιες τεχνικές δυσκολίες και να συμφωνήσουμε να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
amna.gr(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δείτε επίσης
- Δήμος Τυμπακίου Ξανά!!!
- Brain gain: Πώς βλέπουν την Ελλάδα όσοι επέστρεψαν
- Κομβος ΔΕΛΤΑ. Να είμαστε καλά να τον θυμόμαστε ?? !!
- Πρωτοβουλία για την επανασύσταση του ιστορικού Δήμου Τυμπακίου
- Το Τυμπάκι γίνεται παγκόσμιος κόμβος στις τηλεπικοινωνίες
Σχετικά άρθρα
- Στην Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα
- Τσίπρας: Ευθύνομαι για το αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας
- Αλ. Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη, την άλλη Κυριακή εγκαταλείπετε οριστικά το Μέγαρο Μαξίμου (video)
- Αλ. Τσίπρας: “Οι εκλογές με απλή αναλογική δεν προσφέρονται για χαλαρή ψήφο”
- Αλ. Τσίπρας: Η προκλητική κερδοφορία των τραπεζών δεν μπορεί να γίνει ανεκτή