Στην Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα
Στην Κρήτη αναμένεται να βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας για τριήμερη περιοδεία στις περιφέρειες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων, δείχνοντας την ισχυρή σημειολογία που έχει η μεγάλη ανατροπή που πέτυχε στο νησί η Ν.Δ. Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί στο νησί δύο φορές πριν από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.
Σύμφωνα με το γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου, Μανόλη Αυγενάκη, ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου θα βρίσκεται στην Κρήτη από τις 12 έως και τις 14 Ιουνίου, καθώς επίσης και άλλη μια φορά για την μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου, ενώ το ακριβές πρόγραμμα της επίσκεψής του, θα γνωστοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο.
Υποψήφιος σε Δυτική Αθήνα και Ρέθυμνο
Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ θα είναι υποψήφιος στο Ρέθυμνο, στον δυτικό τομέα της Αθήνας και στην Α’ Πειραιά και «φεύγει» από Σέρρες και Δωδεκάνησα.
Σύμφωνα με πηγές του κόμματος, μήνυμα ενότητας προς το εσωτερικό του κόμματος αποτελεί η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να κατέβει στο Ρέθυμνο για να στηρίξει την εκλογή του Ανδρέα Ξανθού. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και ισχυρή συμβολική κίνηση η προσωπική του συμμετοχή στη μάχη της Κρήτης για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Επίσης ισχυρό συμβολισμό έχει η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να επιλέξει πέραν της Α’ Πειραιά όπου εξελέγη στις 21 Μαΐου, τον Δυτικό τομέα της Αθήνας, μια περιοχή δηλαδή λαϊκών στρωμάτων που παραδοσιακά αποτελούσε τη κυρία δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ, και τώρα θέτει ως βασικό στόχο να επαναπροσεγγίσει.
Οι «Κασσάνδρες» επιβεβαιώθηκαν
Οι αποκληθέντες από τους ερνηνευτές των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2019 στην Κρήτη «Κασσάνδρες» δεν διαψεύστηκαν σχετικώς με τις προβλέψεις τους για το εκλογικό χρώμα της Κρήτης. Και αυτό γιατί στις τρεις από τις τέσσερις περιφέρειες η διαφορά ανάμεσα στον πρώτο, τότε, ΣΥΡΙΖΑ και τη δεύτερη Ν.Δ. ήταν μικρή. Στο Λασίθι και το Ρέθυμνο, μάλιστα, οριακή.
Στο Λασίθι, το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει με ποσοστό 34,57% και η Ν.Δ. είχε 34,32%. Στο Ρέθυμνο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 36,99% και η Ν.Δ. 36,55%. Μικρή, αλλά όχι οριακή ήταν η διαφορά και στα Χανιά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 37,35% και η Ν.Δ. 34,05%. Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν στο Ηράκλειο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει ποσοστό 43,22% των ψήφων, με τη Ν.Δ. να ακολουθεί με 30,15%.
Στις εκλογές της 21ης Μαΐου η εικόνα άλλαξε δραστικά, με τη διαφοροποίηση να μην περιορίζεται στην αλλαγή της πρωτιάς. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Ν.Δ. κατάφερε να αποκτήσει και στις τέσσερις περιφέρειες ισχυρό προβάδισμα και όχι οριακό, ενώ δυναμικά στο «κάδρο» μπήκε το ΠΑΣΟΚ, που κατάφερε να πάρει τη δεύτερη θέση σε Ρέθυμνο και Λασίθι και να είναι τρίτο μεν, αλλά σε απόσταση αναπνοής από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, στο Ηράκλειο. Το νέο εκλογικό τοπίο έφερε σημαντικές ανακατατάξεις και στην κατανομή των εδρών, ενώ η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα επηρεάσει την κατανομή των εδρών μετά την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου.
Στις εκλογές του 2019 η Ν.Δ. είχε πάρει στις τέσσερις περιφέρειες της Κρήτης αθροιστικά επτά έδρες. Τον ίδιο αριθμό εδρών παίρνει και μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει το 2019 έξι έδρες, οι οποίες περιορίστηκαν σε τρεις. Το ΠΑΣΟΚ, που είχε μόνο μία έδρα, στο Ηράκλειο, παίρνει πλέον τέσσερις έδρες και εκπροσωπείται στις τρεις περιφέρειες της μεγαλονήσου, καθώς δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή στα Χανιά. Δύο έδρες εξασφάλισε στις εκλογές του Μαΐου το ΚΚΕ έναντι μίας που είχε πάρει στις εκλογές του 2019. Τέλος, το 2019 είχε πάρει μία έδρα στην Κρήτη το ΜέΡΑ25, που εξέλεξε στο Ηράκλειο τον Γιώργο Λογιάδη. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, εάν στο εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου ίσχυε η ενισχυμένη αναλογική που θα εφαρμοστεί στις 25 Ιουνίου, το ΚΚΕ θα έχανε τη μία έδρα στα Χανιά, η οποία θα πήγαινε στη Ν.Δ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εκλεγόταν ο Αλέξανδρος Μαρινάκης του ΚΚΕ και για τη Ν.Δ. θα έπαιρνε την έδρα ο τρίτος σε σταυρούς υποψήφιος, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης. Οσον αφορά το Ηράκλειο, ενδιαφέρον είχε για το ΠΑΣΟΚ το ποια έδρα θα επέλεγε, τελικά, να κρατήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς αυτή ήταν η μία από τις τρεις περιφέρειες που είχε κατέβει υποψήφιος ο πρόεδρος του κόμματος. Τελικά επέλεξε την έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκης και έτσι εξελέγησαν οι Ελένη Βατσίνα και Φραγκίσκος Παρασύρης. Μένει να φανεί αν ο κ. Ανδρουλάκης θα επιλέξει ξανά το Ηράκλειο στις προσεχείς εκλογές και ποια έδρα θα κρατήσει στη νέα Βουλή.
Οσον αφορά τα μικρότερα κόμματα, στις περιφέρειες της Κρήτης αποτυπώνεται η πτώση της δυναμικής του ΜέΡΑ25, με το κόμμα να καταγράφει μείωση της δύναμής του στο Ηράκλειο, όπου στις προηγούμενες εκλογές είχε κερδίσει έδρα, από 4,03% σε 2,9%, και στα Χανιά από 4,85% σε 3,28%. Στα Χανιά, στο όριο εισόδου στη Βουλή, δηλαδή 3%, βρέθηκε το ποσοστό της Πλεύσης Ελευθερίας, που ενισχύθηκε από 2,42% που ήταν το 2019. Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, το 2,46% που πέτυχε η Νίκη στο Ρέθυμνο.
Δείτε επίσης
- Είναι η διατροφή σου υγιεινή; 5 τρόποι να το καταλάβεις
- Κλιματική αλλαγή: Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS – Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
- Tουρισμός: Σεπτέμβρης όπως...καλοκαίρι στην Κρήτη
- Φανερωμένη ώρα μηδέν: Αδειάζει το φράγμα, «στον αέρα» οι ευθύνες
- Συντάξεις Δεκεμβρίου: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής των δικαιούχων
Σχετικά άρθρα
- Στην Κρήτη οι Ευρωκούπες του Ολυμπιακού
- Πως κινήθηκαν στην Κρήτη Τσίπρας και Ανδρουλάκης
- Τσίπρας: Ευθύνομαι για το αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας
- Αλ. Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη, την άλλη Κυριακή εγκαταλείπετε οριστικά το Μέγαρο Μαξίμου (video)
- Αλ. Τσίπρας: “Οι εκλογές με απλή αναλογική δεν προσφέρονται για χαλαρή ψήφο”