Ζητούν άμεσα μέτρα για να σωθεί η χρονιά των ελαιοπαραγωγών
Με το βλέμμα στραμμένο στην καταστροφική χρονιά - την τρίτη κατά σειρά - είναι όλοι οι ελαιοπαραγωγοί και στο Δήμο Βιάννου.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο Δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος και έτσι με επιστολή που απέστειλε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητά τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων.
Μια επιστολή που έρχεται να προστεθεί σε αυτές που ήδη έχουν καταθέσει οι Βουλευτές του Νομού Ηρακλείου, όπως ο Σωκράτης Βαρδάκης και ο Βασίλης Κεγκέρογλου, αλλά και στις επαφές που έχουν γίνει από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης.
Ο κ. Σταυρακάκης στην επιστολή του προς τον κ. Μάκη Βορίδη, επισημαίνει ότι η φετινή χρονιά, εξελίσσεται σε μια από τις πλέον οδυνηρές και καταστροφικές των τελευταίων χρόνων για τους ελαιοπαραγωγούς της Βιάννου.
Οπως λέει οι εκτεταμένες δακοπροσβολές, η επέλαση του γλοιοσπόριου και οι καιρικές συνθήκες, έχουν οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα τη φετινή ελαιοπαραγωγική περίοδο. Μια περίοδος, η οποία ειναι η τρίτη κατά σειρά, στην οποία οι ελαιοπαραγωγοί βλέπουν τους κόπους τους να χάνονται υπό το βάρος των προβλημάτων και της έλλειψης ουσιαστικού σχεδιασμού από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς και Οργανισμούς.
«Ηδη τα πρώτα μηνύματα από την ελαιοκομιδή που έχει ξεκινήσει οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι η ποσότητα ελαιολάδου και η ποιότητα του, θα είναι η χειρότερη δυνατή.
Και στη Βιάννο, η εμφάνιση του δάκου και του γλοιοσπόριου, έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, με συνέπεια η απώλεια του ελαιολάδου να είναι ήδη πολύ μεγάλη, όπως και η υποβάθμιση του. Έτσι οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα καίριο οικονομικό πλήγμα, το οποίο αδυνατούν να αντέξουν», επισημαίνει.
Και συνεχίζει λέγοντας πως: «Ως Δήμος Βιάννου, θεωρούμε ότι πρέπει να ενσκήψετε άμεσα στο πρόβλημα αυτό, λαμβάνοντας μια σειρά ουσιαστικών μέτρων στήριξης του ελαιοπαραγωγικού κλάδου, όχι μόνο του Δήμου μας, αλλά και όλων των πληγεισών αγροτικών περιοχών της Κρήτης.
Είναι κοινή διαπίστωση λοιπόν - και δίκαιο αίτημα ταυτόχρονα - η ανάγκη για την άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τη σύσταση ειδικής επιστημονικής επιτροπής με στόχο την φυτοπροστασία της ελαιοκαλλιέργειας, προκειμένου αφενός να διαπιστωθεί το ακριβές μέγεθος του προβλήματος, αφετέρου για να υπαρξει μέριμνα για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών».
Ειναι μια επιστολή που έρχεται να καταδείξει το πρόβλημα που καταγράφεται με το λάδι τη φετινή χρονιά. Ενα προϊόν το οποίο κινδυνεύει να πουληθεί φέτος ως βιομηχανικό. Σύμφωνα με εκπροσώπους του αγροτικού κλάδου, ένα ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 80% της παραγωγής, φέτος, είναι πιθανό να πάει μόνο για βιομηχανική χρήση.
Την ίδια ώρα ερωτηματικό αποτελεί η ποσότητα που αναμένεται να παραχθεί. Οι πιο αισιόδοξοι κάνουν λόγο για 60.000 τόνους, ενώ οι απαισιόδοξοι κάνουν λόγο μόλις για 25.000 τόνους!
Το θέμα στη Βουλή
Όπως επισημάνθηκε παραπάνω το θέμα έχει φτάσει ήδη στη Βουλή. Καταρχήν μέσα από την Επικαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης με την οποία θέτει υπόψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής, ζητώντας την άμεση ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών
Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε οι ελαιοπαραγωγοί να τύχουν ενίσχυσης και στήριξης, ως αντιστάθμισμα της απώλειας της παραγωγής τους, λόγω του δάκου και του γλοιοσπόριου θέτει με επίκαιρη ερώτησή του, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.
«Σύμφωνα με διαπιστωμένους ιδιωτικούς ελέγχους, η καταστροφή, από τον συνδυασμό δάκου και γλοιοσπόριου έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, με την απώλεια της παραγωγής να ξεπερνά το 60% κατά μέσο όρο.
Με δεδομένη την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, ούτως ώστε να μετριαστεί η μεγάλη απώλεια εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών και κατ’ επέκταση οι αρνητικές συνέπειες στο σύνολο της οικονομίας, ο κ. Βαρδάκης καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
1. Έχουν ενεργοποιηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος;
2. Εφόσον εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος ως σημαντικό, σε ποιες ενέργειες και σε πόσο χρόνο προτίθεστε να προβείτε ώστε να προστατέψετε αλλά και να αποζημιώσετε τους ελαιοπαραγωγούς;», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδάκης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ερώτηση του γραμματέα της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου που ζητά την αποζημίωση ελαιοπαραγωγών και τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής.
Επαφές της Περιφέρειας
Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο δάκος στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης επεσήμανε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης.
Η ενημέρωση έγινε στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες. Ο κ. Συριγωνάκης αναφέρθηκε στις καταστροφές που έχουν γίνει, εξήγησε πως υπάρχει σοβαρή ποσοτική αλλά και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής και ζήτησε να υπάρξουν αποζημιώσεις. Παράλληλα, επεσήμανε την αναγκαιότητα να μεταφερθούν πόροι και αρμοδιότητες στην Περιφέρεια για την καλύτερη εφαρμογή της δακοκτονίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη κλειστεί ραντεβού και το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στο γραφείο του Υπουργού στην Αθήνα, στην οποία θα μετέχουν οι τέσσερις χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες της Κρήτης και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα, για να τεθεί συνολικά το πρόβλημα και να παρουσιαστούν όλα τα δεδομένα και οι λύσεις που απαιτούνται.
Δείτε επίσης
- Μεσαρα: Έδώσε τέλος στη ζωή του μέσα στην αποθήκη του...
- Δήμος Φαιστού: Κάλεσμα στους πολίτες για ρύθμιση οφειλών
- Π.Σ Τυμπακίου: Επιστρέφει η Πλατεία των Ευχών !
- TOEB A’ ZΩΝΗ: Δημοσιεύθηκε ο ετήσιος απολογισμός
- Εορτασμός Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940 στον Δήμο Γόρτυνας
Σχετικά άρθρα
- H ισχύς εν τη ενώσει για μια καλύτερη παραγωγή ελαιοκάρπου και ελαιολάδου
- Κρήτη: Αλλαγές στην ελαιοκαλλιέργεια φέρνει η απαγόρευση δραστικής ουσίας
- Αυτή είναι η ανώτερη τιμή για το λάδι στις ελάχιστες αγοραπωλησίες που γίνονται
- Τί γίνεται με τις αγροτικές επιδοτήσεις και το μέλλον τους
- «Χαμηλές πτήσεις» για το κρητικό λάδι, την περίοδο του…κορωνοϊού – Πως διαμορφώνεται η αγορά