Στην τελική ευθεία για τον “Ενιαίο Φορέα Κρητικού Ελαιολάδου”
Στην πιο κρίσιμη στιγμή δημιουργίας του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Κρητικού Ελαιολάδου, τα μέλη του οποίου πραγματοποίησαν χθες την τέταρτη και τελευταία τους συνεδρίαση στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κολυμπαρίου στα Χανιά, “έσκασε” η υπόθεση που αποκάλυψε ο ΕΦΕΤ με τα σπορέλαια που “βαφτίστηκαν” ελαιόλαδα, ακόμα και “κρητικά”. Χθες, λοιπόν, όλοι εμφανίστηκαν να συσπειρώνονται ακόμα περισσότερο για τον κοινό σκοπό, ενώ η κορυφαία νομικός (χρόνια στην ΠΑΣΕΓΕΣ) Άννα Μητροπούλου προχωρεί ταχύτατα, σε συνεργασία με όλα τα μέλη, τις διαδικασίες για τη διερεύνηση της νομικής μορφής με την οποία θα συσταθεί και θα λειτουργήσει ο νέος φορέας, προλαβαίνοντας την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου.
Όλες οι συνεταιριστικές οργανώσεις της Κρήτης θα εκπροσωπούνται από μία οκταμελή επιτροπή, που θα αποτελείται από δύο συνεταιριστές ανά νομό. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι τηλεδιασκέψεις, με στόχο να βρεθεί η νομική μορφή σύστασης και λειτουργίας του φορέα.
«Πιστεύω να κατανοήσουμε το πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από το πώς μπορούμε όλοι μαζί, ενιαία, να διαχειριστούμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης», του οποίου τα τελευταία χρόνια «η ποιότητα έχει υποβαθμιστεί για διάφορους λόγους», τόνισε στους δημοσιογράφους χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς, ο οποίος σημείωσε ότι «στο εξωτερικό “γίγαντες” του ελαιολάδου συνενώνονται χρόνο με τον χρόνο. Εμείς έχουμε καταφέρει εδώ να είμαστε μόνοι μας, απομονωμένοι».
Ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ τόνισε πως ζητούμενο είναι να υπάρξει ενιαία διαχείριση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου Κρήτης και διασφάλιση της ποιότητάς του μέσα από ένα δυνατό, κοινό σχήμα με ένα κοινό brandname, ώστε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης να μπει σε μπουκάλι και τυποποιημένο να βγει στις αγορές του κόσμου και όχι χύμα, όπως γίνεται κακώς όλα αυτά τα χρόνια.
«Καλώς είναι το όνομα “Χανιά”, το όνομα “Ηράκλειο”, το όνομα “Λασίθι”, το όνομα “Ρέθυμνο”, όμως το όνομα “Κρήτη” είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο και σημαντικό, που θα μας ανοίξει πόρτες σε μεγάλες αγορές και αλυσίδες που δεν μπορούμε τώρα με τις μικρές ποσότητες που κάνει καθένας από εμάς να χτυπήσει την πόρτα τους. Είναι μονόδρομος ο ενιαίος φορέας. Θα είναι ένα αμιγώς συνεταιριστικό σχήμα, θα σχεδιάσουμε όλες τις λεπτομέρειες για τη λειτουργία του, και ευελπιστούμε αυτή η ελαιοκομική περίοδος να βρει τον φορέα όσο πιο έτοιμο γίνεται.
Στο εξωτερικό, κολοσσοί στον χώρο του ελαιολάδου συνενώνονται κάθε χρόνο. Εμείς εδώ είμαστε μόνοι μας, απομονωμένοι, και να μην μπορούμε να κάνουμε τα μεγάλα σχήματα που χρειάζονται. Θέλω να πιστεύω ότι σήμερα, παρά τους προβληματισμούς, θα υλοποιήσουμε αυτόν τον στόχο. Είναι δύσκολο το εγχείρημα γιατί σχεδόν όλη η Κρήτη πρέπει να ενωθεί και όλοι μαζί να λειτουργήσουν σε ενιαίο φορέα, ώστε ο παραγωγός να απολαύσει το εισόδημα που του αξίζει», επισήμανε ο κ. Γαβαλάς.
«Θα είναι ισχυρός ο νέος φορέας»
«Ο φορέας θα είναι ισχυρός», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων Χαρίλαος Βλαζάκης. Ο φορέας αυτός, όπως πρόσθεσε, «θα «προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις, παρακάμπτοντας όλα τα εμπόδια, συμφέροντα ή μικροσυμφέροντα που ασφαλώς υπάρχουν, ούτως ώστε να φτάσει στον καταναλωτή προκειμένου να καταναλωθεί το κρητικό ελαιόλαδο όπως αυτό παράγεται από την κρητική γη. Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη, λόγω της αισχροκέρδειας και της νοθείας του ελαιολάδου που υπάρχει στην αγορά, και ο κόσμος, πιστεύω, έχει ενημερωθεί για τα τελευταία φαινόμενα μεγάλης νοθείας ελαιολάδου στην αγορά της Βορείου Ελλάδας με την επωνυμία “Έξτρα παρθένα ελαιόλαδα Κρήτης”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βλαζάκης.
Αναφερόμενος στα οφέλη της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης ελαιολάδου, ο κ. Βλαζάκης επισήμανε ότι «σίγουρα θα επιφέρει θετικά οικονομικά αποτελέσματα στον παραγωγό. Η πτώση των τιμών των τελευταίων ετών έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον καλλιεργητή στην Κρήτη».
«Αναζητούμε νομική μορφή»
Από την πλευρά του, μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης τόνισε ότι ο νέος φορέας θα ασχολείται αναλυτικά με όλα τα τρέχοντα ζητήματα του ελαιολάδου, αλλά και με κάθε θέμα που αφορά στον ελαιοκομικό τομέα της Κρήτης.
«Ήδη έχει συσταθεί μία οκταμελής επιτροπή με δύο μέλη από κάθε νομό της Κρήτης, που θα μετέχουν στις τηλεδιασκέψεις για να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα», όπως ξεκαθάρισε ο συνεταιριστής. «Θα βρίσκονται σε επαφές από την ερχόμενη Δευτέρα με την πρώην διευθύντρια της Νομικής Υπηρεσίας της ΠΑΣΕΓΕΣ Άννα Μητροπούλου και ειδικός σύμβουλος κατά καιρούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε θέματα συνεργατισμού και συνεταιριστικών οργανώσεων».
Ο Μύρων Χιλετζάκης στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι θα αναζητηθεί η νομική μορφή του νέου φορέα πάνω στα εξής ερωτήματα: «Θα είναι Ανώνυμη Εταιρική Σύμπραξη όπως είναι οι Ενώσεις; Ή θα είναι αγροτικός πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός; Όλα αυτά υπό τη μορφή προτάσεων έχουν κατατεθεί. Και η επιτροπή που έχει συσταθεί θα επεξεργαστεί αυτά τα στοιχεία και πρέπει πάρα πολύ σύντομα, αφού δεν υπάρχει πλέον χρόνος, οι εκπρόσωποι στον κάθε νομό να συζητήσουν με τους συνεταιρισμούς στον νομό τους. Θα αποφασίσει στη συνέχεια όλο το σώμα στον κάθε νομό και μετά όλοι μαζί και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης θα συζητήσουμε για να καταλήξουμε σε κοινή απόφαση για τη νομική μορφή του φορέα».
Καταλήγοντας, με αφορμή τις αποκαλύψεις του ΕΦΕΤ για νοθευμένα σπορέλαια που είχαν “βαπτιστεί” ελαιόλαδα, ο Μύρων Χιλετζάκης τόνισε: «Αυτή η υπόθεση μάς χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα περισσότερο. Και μας έκανε να καταλάβουμε ακόμα περισσότερο την ανάγκη ως συνεταιριστικές οργανώσεις μέσα από έναν ενιαίο φορέα να βγούμε και να προστατεύσουμε τον “χρυσό” που λέγεται ελαιόλαδο. Αλλά ταυτόχρονα θα ασχοληθούμε και με όλα τα ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα η δακοκτονία. Αλλά δεν είναι άραγε επίσης βασικό θέμα το γεγονός ότι δεν έρχονται από τρίτες χώρες εργάτες γης για να τους χρησιμοποιήσουμε τους επόμενους μήνες στη συλλογή του ελαιοκάρπου; Δεν είναι μόνο οι τιμές παραγωγού και η προώθηση του ελαιολάδου. Είναι όλα αυτά τα ζητήματα που θα απασχολούν τον “Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης του Κρητικού Ελαιολάδου”»...
Δείτε επίσης
- Έρχεται ν/σ του ΥπΑΑΤ για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια
- Mercosur: Τι φέρνει η εμπορική συμφωνία για τους ευρωπαίους αγρότες – Κερδισμένοι και χαμένοι
- Στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας το κρητικό ελαιόλαδο: “Deal” με τιμή 8,59 ευρώ το κιλό!
- «Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες – Πώς θα λειτουργούν
- Ελαιόλαδο: Πρόβλεψη για μείωση τιμών 50% τους επόμενους μήνες - Μεγάλη αύξηση στην παραγωγή
Σχετικά άρθρα
- Παγκόσμια ανησυχία και για το κρητικό ελαιόλαδο
- Κρητικό ελαιόλαδο: Οι τιμές ρεκόρ και η πρόταση που προκαλεί αίσθηση
- “Μήλο της Έριδος” το κρήτικό ελαιόλαδο για Ισπανούς και Ιταλούς- “Αγγίζει’ το τάλιρο η τιμή
- Νέα σελίδα για το κρητικό ελαιόλαδο
- Περιφέρεια Κρήτης: Με επιτυχία ο παγκρήτιος διαγωνισμός για την ποιοτική ανάδειξη του ελαιολάδου