Κρητικό ελαιόλαδο: Οι τιμές ρεκόρ και η πρόταση που προκαλεί αίσθηση

  31 January, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Κρητικό ελαιόλαδο: Οι τιμές ρεκόρ και η πρόταση που προκαλεί αίσθηση

Με αφορμή την καλύτερη ελαιοκομική περίοδο της Κρήτης εδώ και πολλές δεκαετίες και με τις προβλέψεις για τις τιμές του ελαιολάδου να χτυπούν κόκκινο στην διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» στην ΚΡΗΤΗ TV, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρος Χιλετζάκης, έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης μια πρόταση που προκάλεσε αίσθηση. Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ είναι αναγκαίο να θεσπιστεί στην Κρητη ένα ενιαίο δίκτυο με φορείς, δημάρχους, περιφερεια, βουλευτές, αλλά και συνεταιρισμούς, ώστε να υπάρχει μια ενιαία γράμμη θωράκισης και προώθησης του ''πράσινου'' χρυσού της Κρήτης, με τις απόψεις να είναι ενιαίες αλλά και την πολιτική του νησιού.

Μόνο με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, θα μπορεί το κρητικό ελαιόλαδο να πλασαριστεί στις μεγάλες αγορές, χωρίς να υπάρχουν απόψεις που μπορεί να προκαλέσουν εσωτερικό ανταγωνισμό στο προιόν ακόμα και εντός των ντόπιων αγορών του νησιου. Η πρόταση χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετική από του Δημάρχους Φαιστού, Βιάννου, Ιεράπετρας και Οροπεδίου Λασιθίου και ήδη τέθηκαν οι βάσεις για να προχωρήσει αυτό το μεγάλο στοίχημα για την Κρήτη. Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία της ΕΑΣΗ, η περιοχή που την φετινή ελαιοκοκομική περίοδο έκανε πρωταθλητισμό όσον αφορά την παραγωγή ελαιολάδου είναι ο Δήμος Βιάννου και πιο συγκεκριμένα η περιοχή της Εμπάρου.

Όσον αφορά τις τιμές ρεκόρ του κρητικού ελαιολάδου, ο κ Χιλετζάκης προέβλεψε πως μέχρι την λήξη της ελαιοκομικής περιοόδου η τιμή θα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα κάνοντας και την πρόβλεψη πως μπορεί να εκλπαγούν οι πάντες μέχρι την αυλαία χαρακτηρίζοντας τις τιμές ρεκόρ που είχε να καταρρίψει η Κρήτη εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ το Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου «έχει σπάσει το ρεκόρ επισκεψιμότητας», ενώ συγκεκριμένα υπήρξε μέρα που το επισκέφθηκαν 5.000 παραγωγοί. «Αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ότι είναι ένα πολύ καλό εργαλείο και αυτό φάνηκε στην πράξη, από την αρχή της λειτουργίας του, καθώς μόνο μέσα στις πρώτες κιόλας μέρες που ήταν διαθέσιμο, είδαμε τις τιμές να εκτοξεύονται 30 με 40 λεπτά επάνω», σημείωσε ο κ. Χιλετζάκης, διευκρινίζοντας ότι μέσω του παρατηρητήριου τιμών «οι έμποροι εισήλθαν σε έναν ανταγωνισμό, αφού οι τιμές όλων ήταν διαθέσιμες, όποτε οι τιμές ήταν αναμενόμενο ότι θα κινηθούν συνολικά προς τα πάνω».

Δείτε εκτενές ρεπορτάζ στο βίντεο που ακολουθεί

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  31 January, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα