“Μήλο της Έριδος” το κρήτικό ελαιόλαδο για Ισπανούς και Ιταλούς- “Αγγίζει’ το τάλιρο η τιμή

agrotypos.gr  01 December, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
“Μήλο της Έριδος” το κρήτικό ελαιόλαδο για Ισπανούς και Ιταλούς- “Αγγίζει’ το τάλιρο η τιμή

Πάνω από 100.000 τόνους η εκτιμώμενη παραγωγή ελαιολάδου στο νησί φέτος.

Στο... φουλ δουλεύουν τα ελαιοτριβεία στην Κρήτη για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον μεγάλο, αναμφισβήτητα, όγκο εργασίας, ως αποτέλεσμα της πολύ καλής ελαιοπαραγωγής. Το θετικό είναι πως και οι ποιότητες είναι εξαιρετικές, οι δε τιμές πλησιάζουν, εκείνες της Λακωνίας, σε πολλές περιπτώσεις, δηλαδή τα 5 ευρώ το κιλό.

Σητεία: Στο 25% έχει προχωρήσει η συγκομιδή και η ελαιοποίηση

Ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Κουτσουρά Φοίνικας ανακοιίνωσε στους ελαιοπαραγωγούς που έχουν ελαιόλαδο για πώληση ότι η τιμή εκκαθάρισης είναι 4,70 ευρώ το κιλό για οξύτητα 0,3. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο έμπειρος πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Μάνος Δασενάκης, το ελαιοτριβείο του ΑΣ δουλεύει στο φουλ και η παραγωγή στη Σητεία αναμένεται να παίξει φέτος στα επίπεδα των 12.000 τόνων περίπου. Οι ποιότητες είναι, σύμφωνα με τον ίδιο πολύ καλές, το ίδιο και οι ελαιοπεριεκτικότητες. Όπως λέει η τιμή παραγωγού παίζει γενικώς στην περιοχή στα 4,70 με 4,80 ευρώ το κιλό. Ο κ. Δασενάκης εκτιμά πως ο Φεβρουάριος θα είναι κρίσιμος για το θέμα των τιμών, αφού τότε γίνεται... ένα πρώτο control για την κατανάλωση από μάρκετ και γενικώς το εμπόριο, το δε επόμενο σκαλοπάτι είναι το Μάιο. Αν η δυναμική κρατήσει, τότε είναι πιθανό να συνεχίσουν ψηλά και οι τιμές ως το τέλος της χρονιάς, εκτιμά και σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι πολύ μειωμένες παραγωγές σε Ισπανία και Ιταλία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, έντονη είναι η παρουσία Ιταλικών και Ισπανικών επιχειρήσεων και μεσιτών, που ενδιαφέρονται για αγορές. Ο κ. Δασενάκης εκτιμά πως η ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη συνολικά φέτος θα ανέλθει σε 120.000 τόνους περίπου. Όσον αφορά τέλος στο εκθλιπτικό δικαίωμα είναι τριών ειδών και παίζει μεταξύ 9-12,3%, χωρίς καμιά αύξηση από πέρσι.

Ηράκλειο: Στοπ στη συγκομιδή για δυο ημέρες, υψηλή παραγωγή και ποιότητα, καλές τιμές

Μια πολύ καλή ελαιοκομική περίοδο διανύει και ο νομός Ηρακλείου. Όπως αναφέρει ο παραγωγός Μιχάλης Καμπιτάκης, εδώ και δυο ημέρες η συλλογή έχει σταματήσει λόγω βροχών, όμως όλα πάνε καλά. Αρχής γενομένης από τις ποσότητες και κατά δεύτερον τις ποιότητες, τις οξύτητες κ.λπ. Όπως λέει, το 95% των ελαιολάδων που βγαίνουν, δεν ξεπερνούν σε οξύτητα τα 0,3-0,4, ενώ η παραγωγή ελαιολάδου στο νησί συνολικά, ίσως και να περάσει τους 120.000 τόνους. Ζήτηση υπάρχει και δυναμική μεγάλη για το φετινό προϊόν, κάτι που έχει φέρει τις τιμές παραγωγού στα επίπεδα των 4,50 με 4,60 ευρώ το κιλό. Μια δυσαρέσκεια υπάρχει στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τις γεωτρήσεις, που ήλθαν... διπλάσιοι από πέρσι. Αλλά και τα ελαιοτριβεία, καλούνται να επωμιστούν χρεώσεις στα ρεύματα δυο και τρεις φορές πάνω από πέρσι.

Γύρω στο 50% έχει τρέξει το μάζεμα στα Χανιά

Στο 50% έχει τρέξει η συγκομιδή του ελαιοκάρπου στο νομό Χανίων εκτιμά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, από τις Λουσακιές Κισάμου, που παράγει βιολογικό ελαιόλαδο, για να προσθέσει: «στην περιοχή μας η συγκομιδή έχει προχωρήσει κατά 50%. Μόνο σήμερα σταματήσαμε το μάζεμα λόγω βροχής. Το μοναδικό πρόβλημα έχει να κάνει με την έξαρση του δάκου, που δεν αντιμετωπίστηκε σωστά στην περιοχή μας και έχει προκαλέσει θέματα. Κατά τα άλλα, όσον αφορά στις τιμές υπάρχει εύρος, από 3,50 έως 4,80 ευρώ ανά κιλό, αναλόγως και την ποιότητα. Ευελπιστούμε να κρατήσει η ζήτηση, για να πάρει καλές τιμές ο κόσμος. Το βιολογικό ελαιόλαδο δεν έχει μεγάλη διαφορά όπως στο παρελθόν στην τιμή από το συμβατικό κι αυτό γιατί έχουν γίνει πολλά λάθη με το σχεδιασμό και τη στρατηγική των προγραμμάτων που εστιάζουν μόνο στο εισοδηματικό».

Γύρω στα 4,5 ευρώ το κιλό η τιμή στο Ρέθυμνο

Κανονικά προχωρά και η ελαιοσυγκομιδή στο Ρέθυμνο, όπου σύμφωνα με το νεοσύστατο παρατηρητήριο τιμών της Ένωσης Ηρακλείου, οι τιμές για ελαιόλαδα οξύτητας έως 0,8 ανέρχονται στα 4.5 ευρώ περίπου, ενώ για 0,8 - 1,5, στα 3 ευρώ. Το δε εκθλιπτικό δικαίωμα εδώ κυμαίνεται στα 10% περίπου.

 

agrotypos.gr  01 December, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ