Τζουλαμάς: Το αποκριάτικο γλυκό της Μεσαρας μας περιμένει στην Πόμπια
Ο πολιτιστικός σύλλογος Πόμπιας στο δήμου Φαιστού, χρόνια τωρα έχει καθιερώσει τη γιορτή Τζουλαμά!!
Έτσι και φέτος οι κυρίες του χωριού θα έχουν ετοιμάσει υπέροχους τζουλαμάδες σε ατομική συσκευασία και θα τον δίνουν στους επισκέπτες σήμερα Τσικνοπέμπτη στη πλατεία του χωριού το απόγευμα στις 7 που θα υπάρχει και ζωντανή μουσική και αποκριάτικη διάθεση!!
Βέβαια ανάλογες εκδηλώσεις και παρέες θα γίνουν και σε άλλα σημεία της Μεσσαράς!
Τι είναι όμως ο τζουλαμας σύμφωνα με την κυρία Ειρήνη Γιαννουλακη!
Ένα ιδιαίτερο γλυκό , που συναντάμε στην περιοχή της Μεσαράς και κυρίως στα χωριά της Πάνω Ρίζας, παρουσιάζει η Ειρήνη Γιαννουλάκη με καταγωγή απο τα Βορίζα, μέσα από την σελίδα της "Η μαγειρική της Ειρήνης".
Ένα γλυκό-φαγητό που δεν πρέπει να λείπει από κανένα αποκριάτικο τραπέζι.
Ο Τζουλαμας είναι ένα παραδοσιακό Μεσσαρίτικο γλυκό φαγητό, απαραίτητο στο αποκριάτικο τραπέζι.
Φτιάχνετε στην περιοχή της Μεσσαράς, που είναι η μεγαλύτερη πεδιάδα της Κρήτης νοτιοδυτικά του νόμου Ηρακλείου, για αυτό και λέγεται Μεσσαρίτικος.
Είναι μια παραδοσιακή συνταγή και έχει τις ρίζες της εκατοντάδες χρόνια πίσω.
Συνδιάζει το γλυκό με το αλμυρό και το γευστικό αποτέλεσμα είναι μαγικό!
Κάθε σπίτι έχει το δικό του τζουλαμα, σε μερικά χωριά είναι πολύ γλυκός ενώ σε άλλα απλά περιέχει και σταφίδες που του δίνουν μια υπόγλυκη γεύση,πάντα όμως περιέχει ξηρούς καρπούς συκωτακια και ρύζι με κανελοζαχαρη .
Συνταγή:
Υλικά για τη ζύμη;
300γρ. νερό χλιαρό
50γρ. λάδι
20γρ. ρακί
1/2 χυμό από ένα μικρό λεμόνι
Λίγο αλάτι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει η ζυμη
Υλικά για τη γέμιση:
500 γρ. συκώτι αρνίσιο η κοτόπουλου
230 γρ. Ρύζι Καρολίνα
200γρ. σταφίδες
200γρ. καρύδια
200γρ. ζάχαρη
200γρ. ζωμό από κοτόπουλο
Αλάτι,πιπέρι
Κανέλα
200γρ. φρέσκο βούτυρο αιγοπρόβειο
450γρ. νερό.
Η διαδικασία δεν χωραγε στη δημοσίευση ωστόσο μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα της κυρίας Ειρήνης, αλλά και άλλες συνταγές στο διαδίκτυο