Τσίπρας: Ο πρωτος με τον τρίτο μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση

  30 April, 2023 ΑΡΘΡΑ
Τσίπρας: Ο πρωτος με τον τρίτο μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση

Συνέντευξη εφ΄όλης της πολιτικής ύλης παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στο Mega, όπου αναφέρθηκε στην τραγωδία των Τεμπών, το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τις ενδεχόμενες συνεργασίες μετά τις εκλογές και το κόμμα Κασιδιάρη.

 Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως στις κάλπες της 21ης Μαΐου «θέλει ισχυρή εντολή από τον λαό ώστε να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να φέρει την Αλλαγή».

Για τα Τέμπη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών λέγοντας πως η  απόφασή του να είναι υποψήφιος στις Σέρρες έχει «ιδιαίτερο συμβολικό».

Παράλληλα, εξαπέλυσε τα πυρά του κατά της ΝΔ λέγοντας πως η παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «ήταν υποκριτική». «Γιατί ο κ. Μητσοτάκης τον έβαλε υποψήφιο στις εκλογές;», διερωτήθηκε. 

Επίσης, τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει ποιανού ρουσφέτι ήταν ο διορισμός του σταθμάρχη». «Δεν είναι η κακιά η χώρα, είναι οι κακές κυβερνήσεις που μας κυβερνάνε» είπε, στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την οικονομία

Αναφορικά με την οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να
«σταματήσουμε να έχουμε υπερέσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, δίνοντας ανάσα στους καταναλωτές».

 «Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να υπάρχει κρατική αισχροκέρδεια δίπλα στην αισχροκέρδεια των ιδιωτών», τόνισε.

Σε ερώτηση για τα μέτρα που έλαβε η Ισπανία για τον πληθωρισμό, είπε: «Αν συνεχίσουμε με τον κ. Μητσοτάκη, θα μεταναστεύσουμε στην Ισπανία». Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως οι πολίτες της Ισπανίας έχουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη σε σχέση με τους Έλληνες μιας και έχουν και μεγαλύτερο μισθό.

Για την ακρίβεια

Αναφορικά με την ακρίβεια, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «το εισόδημά μας συγκρίνεται με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αλλά οι τιμές στα σούπερ μάρκετ μας με αυτές που υπάρχουν στη Γαλλία και στη Γερμανία». Ο ίδιος επανέλαβε την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ και του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης.

Για τις κατηγορίες της ΝΔ περί 4ου μνημονίου εάν εφαρμοστούν οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε σκωπτικά: «Δεν υπέγραψα το 4ο Μνημόνιο, το 2018, όπως έλεγε η Ν.Δ.; Ο κ. Μητσοτάκης εκφοβίζει και φοβερίζει τον λαό».

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει 5,5 δισ. ευρώ ετησίως», όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «είναι σχεδόν τα μισά από όσα έδωσε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε απευθείας αναθέσεις». Ο ίδιος σχολίασε πως η ΝΔ, μέχρι τις κάλπες, θα έχει κοστολογήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στα 160 εκατ. ευρώ.

Αύξηση κατώτατου μισθού και δημοσίων υπαλλήλων

Ακόμα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησής του επανέλαβε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και θα έχουμε 10% αύξηση των μισθών του Δημοσίου. […] Υπάρχουν κάποιοι επιχειρηματίες σαν και αυτόν που είδαμε, δίπλα στον Άδωνι Γεωργιάδη σαν επιστάτη, να φοβερίζει τους εργαζόμενούς του "για πλάκα". Ε, δεν έχει καθόλου πλάκα. Γυρίζουμε στο 1960; Εικόνα ντροπής!».

Για τους πλειστηριασμούς

 Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των  πλειστηριασμών, κάνοντας λόγο για ένα «τσουνάμι που έρχεται».

«Επί των ημερών μας, δεν γίνονταν πλειστηριασμοί λαϊκής κατοικίας, γιατί υπήρχε το νομικό πλαίσιο της Λούκας Κατσέλη. 700.000 οικίες έχουν περάσει στα funds από τις τράπεζες, επομένως έρχονται πλειστηριασμοί. Το επόμενο διάστημα, στη χώρα, θα έχουμε τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα νοικοκυριά κινδυνεύουν με χρεοκοπία», τόνισε.

Για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Επαναφέρουμε τη νομική προστασία, βάζουμε πλαίσιο λειτουργίας στα funds, δεν είναι ανεξέλεγκτα. Προσπαθούμε για μια win-win λύση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα στηριχθεί ο δανειολήπτης και από το Δημόσιο».

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη και το σχέδιο «Δήμητρα»

«Ήρθα σε σύγκρουση με τον κ. Βαρουφάκη, το 2015, όταν υπήρχε θέμα χρεοκοπίας της χώρας και τότε δεν έθεσα υπό αμφισβήτηση το νόμισμα» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς για το «σχέδιο Δήμητρα» του ΜέΡΑ25 και του Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν θέλει ο κ. Βαρουφάκης, να βρει τον κ. Σόιμπλε που ήταν δική του γραμμή αυτή η πολιτική».

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «θέλει ισχυρή εντολή από τον λαό για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης», επισημαίνοντας πως «αυτές οι εκλογές θα βγάλουν κυβέρνηση αφού το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα σχηματίσουν κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα». Για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «το κρίσιμο είναι να μιλήσουμε για το πρόγραμμα και όχι για τον πρωθυπουργό». Την επόμενη εβδομάδα, μάλιστα, θα παρουσιαστεί το «Συμβόλαιο Αλλαγής» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει φέρει ένα τέρας στην κυβέρνησή του εδώ και τέσσερα χρόνια»

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τα περί «τερατογένεσης» που έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ενδεχόμενο σχηματισμού «κυβέρνησης ηττημένων», δήλωση: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει φέρει ένα τέρας στην κυβέρνησή του εδώ και τέσσερα χρόνια. Σε καμία χώρα, με απλή αναλογική, δεν σχηματίζουν κυβέρνηση οι ηττημένοι. […] Ο πρώτος με τον τρίτο θα φτιάξουν κυβέρνηση, δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πρώτος για να φέρει την Αλλαγή». «Εγώ διεκδικώ μια κυβέρνηση μακράς πνοής και σταθερότητας, όχι μια κυβέρνηση που να στηρίζεται στην ανοχή του 3%» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τις παρακολουθήσεις

Αναφορικά με τις παρακολουθήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σε πρόσφατη συνέντευξή του, που είπε ότι «δεν διανοείται ότι έχει συμβεί αυτό το απονενοημένο», μιας και εκείνος μιλούσε με άλλους ομολόγους. Κατόπιν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «ο κ. Μητσοτάκης χειράγωγησε τη Δικαιοσύνη στο θέμα των παρακολούθησεων και έστησε την Εξεταστική Επιτροπή στα μέτρα του». Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε πως «η ΕΥΠ αντί να παρακολουθεί τους εγκληματίες, παρακολουθούσε τους πολιτικούς αντιπάλους του κ. Μητσοτάκη».

Σε ερώτηση αν πιστεύει πως όλα αυτά γίνονταν με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Όχι, γίνονταν από την καθαρίστρια του Μεγάρου Μαξίμου!». «Η ιστορία των παρακολουθήσεων δεν θα κλείσει, θα έχει συνέχεια, γιατί η Ελλάδα ανήκει στην καρδιά της Ευρώπης» είπε κατόπιν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το κόμμα του Κασιδιάρη

Αναφορικά με το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη και το μπλόκο της Βουλής, δήλωσε: «Είναι προφανές ότι θεωρούμε πως η Χρυσή Αυγή σε οποιαδήποτε νέα εκδοχή της δεν πρέπει να βρίσκεται στο πολιτικό σκηνικό». Εν συνεχεία, ο ίδιος έκανε λόγο για «ραδιουργία» του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας πως «η τροπολογία για την απαγόρευση του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη υπερβαίνει το Σύνταγμα». Ακόμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για την καταγγελία του κ. Τζανερίκου, ο οποίος είχε πει ότι συναντήθηκε με τον Γιώργο Γεραπετρίτη ενόψει του μπλόκου του κόμματος «Έλληνες». «Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να μείνει μόνο το κόμμα του Κασιδιάρη εκτός εκλογών, μα και άλλα δεξιά κόμματα», κάνοντας λόγο για «σχέδιο» του προέδρου της Ν.Δ.

Για το debate

Αναφορικά με το debate, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται όπως ο διάβολος το λιβάνι να κάτσει σε μια ανοιχτή τηλεοπτική αντιπαράθεση», προσθέτοντας: «Το δίλημμα των εκλογών κατά τον κ. Μητσοτάκη είναι "Μητσοτάκης ή Τσίπρας", αλλά το βάζει στα πόδια».

Τέλος, χαρακτήρισε ως «ατυχή δήλωση» την τοποθέτηση του Δημήτρη Κουτσούμπα πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη». Ερωτηθείς με ποιον πολιτικό θα επέλεγε να βγει να πιει ένα ποτό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Ε, με τον Κουτσούμπα θα πέρναγα καλύτερα».

 

  30 April, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα