Τσίπρας: Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί – Ορατός ο κίνδυνος αντιπολιτικού κύματος

  02 March, 2024 ΠΡΟΣΩΠΑ
Τσίπρας: Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί – Ορατός ο κίνδυνος αντιπολιτικού κύματος

Προειδοποίησε παράλληλα «ότι η αδυναμία του προοδευτικού χώρου και της αντιπολίτευσης δημιουργεί συνθήκες ενίσχυσης ενός αντιπολιτικού ρεύματος», ενώ σημείωσε ότι «η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί γιατί οι αξίες της είναι διαχρονικές».

Παρέθεσε δε τα 3 πράγματα για τα οποία είναι περήφανος για την κυβέρνησή του: «Για την κυβέρνησή μου είμαι περήφανος για 3 πράγματα: 1) για την έξοδο από το Μνημόνιο, 2) για τη Συμφωνία των Πρεσπών, 3) για το γεγονός ότι παρά τις δύσκολες στιγμές, η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εντιμότερη της Μεταπολίτευσης όσον αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησής του

«Γεννήθηκα 4 ημέρες μετά τη Μεταπολίτευση, συνεπώς δεν μπορώ να έχω θύμησες και μνήμες από τα πρώτα χρόνια… έχω μνήμες από το 1980 και μετά», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε αναφορά στις εκλογές του 1981, σημειώνοντας την «πλημμυρίδα της Δημοκρατίας που είχε μπει σε κάθε σπίτι».

Στη συνέχεια, ο ίδιος είπε πως επρόκειτο για «ουσιαστική μετάβαση σε κοινοβουλευτική δημοκρατία», σημειώνοντας πως ήταν «ιστορική τομή» και υποστήριξε ότι η Αριστερά έκανε λάθος όταν, τότε, έλεγε για «αλλαγή ΝΑΤΟϊκής φρουράς».

Όπως επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός, «η στιγμή της Μεταπολίτευσης θεμελιώθηκε στο πλαίσιο δύο τραυμάτων: Της τραγωδίας στην Κύπρο και της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου».

Οδηγηθήκαμε στην κρίση εξαιτίας της προδοσίας των αξιών της μεταπολίτευσης

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια χαμένη ευκαιρία για την Οικονομία  κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης, με αποτέλεσμα τη σφοδρή κρίση χρεοκοπίας

Ερωτηθείς για έλλειψη πολιτικής συναίνεσης, ο ίδιος απάντησε: «Οδηγηθήκαμε στην κρίση εξαιτίας της προδοσίας των αξιών της Μεταπολίτευσης». Και πρόσθεσε:

«Τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που κυβέρνησαν τη μεγαλύτερη περίοδο της μεταπολίτευσης ισοτίμως έχουν ευθύνη γιατί πρόδωσαν τις δικές τους πολιτικές ιδεολογικές αρχές. Μετατράπηκαν σε κόμματα δίχως συνεκτική ιδεολογία».

Υπογράμμισε δε ότι «και η Αριστερά που τότε δεν είχε ρόλο κυβερνητικών ευθυνών παραγνώρισε τους μακροοικονομικούς κινδύνους και αφέθηκε στο αφήγημα της ασφαλούς Οικονομίας».

Για το 2015

«Ούτε μία στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτώ την παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στο ευρώ», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015. Στη συνέχεια, ο ίδιος είπε ότι «λάβαμε εντολή διαπραγμάτευσης όχι εξόδου από το ευρώ, αλλά εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Πρόσθεσε δε ότι «κατανοούσαμε τότε πως η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς νέα δανειακή σύμβαση». «Τότε δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε ούτε τις συντάξεις».

«Το δημοψήφισμα έδωσε τη δυνατότητα τόσο στην – τότε – ελληνική κυβέρνηση και στην – τότε – ευρωπαϊκή ηγεσία να κάνουν ένα βήμα πίσω», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «χωρίς την αναδιάρθρωση του χρέους, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να βγει από την κρίση».

Έπειτα, αναφέρθηκε σε «προσωπικές στρατηγικές» εντός της κυβέρνησής του.  «Φέραμε ένα Μνημόνιο, εγκλωβιστήκαμε σε πρόσωπα που είχαν προσωπικές ατζέντες» είπε και πρόσθεσε: «Υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν με την ανάγκη η χώρα να βγει από το ευρώ».

Σημείωσε πως «πετύχαμε να υπάρχει ένα δύσκολο πρόγραμμα, όμως με αρχή, μέση και τέλος αλλά και τους απαραίτητους πόρους». Ο ίδιος τόνισε: «Πετύχαμε την έξοδο από τα Μνημόνια το 2018, κάτι που δεν κατάφεραν οι τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις, του Γιώργου Παπανδρέου, του Λουκά Παπαδήμου και του Αντώνη Σαμαρά».

Η Αριστερά δεν καταφέρνει να συμβαδίσει με τις εξελίξεις

«Πιστεύω ότι η αδυναμία του προοδευτικού χώρου και της αντιπολίτευσης δημιουργεί συνθήκες ενίσχυσης ενός αντιπολιτικού ρεύματος», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει τις ευθύνες της Αριστεράς, λέγοντας: «Η Αριστερά δεν καταφέρνει να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και να δώσει προοπτική ενθουσιασμού και μιας καλύτερης ζωής. Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί γιατί οι αξίες της είναι διαχρονικές».

Πρωτοφανές σκάνδαλο οι υποκλοπές

«Η Δημοκρατία γιορτάζει 50 χρόνια, αλλά υπάρχει μια μαύρη κηλίδα στο επίσημο φόρεμά της που είναι η κηλίδα των υποκλοπών.  Οι υποκλοπές ήταν ένα πρωτοφανές σκάνδαλο», «υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για τα Τέμπη» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Σημειώνοντας ότι «μια Δημοκρατία χωρίς ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, με μεγάλο ασθενή τη Δικαιοσύνη, είναι σίγουρα πάσχουσα».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν «ατυχής η διαχείριση των τηλεοπτικών αδειών». Όπως τόνισε «πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο τηλεοπτικό τοπίο, αλλά καταλήξαμε να έχουμε τα ίδια και χειρότερα».

Για την υπόθεση Novartis είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε: «Η πρόθεσή μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουκάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν. Υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς μας. Δεν είναι δόκιμη η σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το κράτος δικαίου».

«Αν υπήρχε κατά τη διακυβέρνησή μου το σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα μπορούσα να σταθώ ούτε μια ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο ισχύει και για τις παρακολουθήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ούτε μία στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτώ την παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στο ευρώ», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας,

«Από το 2008 διάγουμε μια περίοδο κρίσεων»

Κατόπιν, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «περίοδο μεταπολιτικής», όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, φέρνοντας ως παράδειγμα την άνοδο της Ακροδεξιάς στη Γαλλία και στη Γερμανία, αλλά και την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε: «Ο κόσμος έχει κουραστεί. Από το 2008 διάγουμε μια περίοδο κρίσεων. Η εποχή μας μοιάζει – με σημαντικές διαφορές – με αυτό που βίωνε η ανθρωπότητα στα τέλη του Μεσοπολέμου».

Σχετικά με την εξωτερική πολιτική της χώρας, ο πρώην πρωθυπουργός – μεταξύ άλλων – τόνισε: «Ο αντιαμερικανισμός μου πάντα είχε ένα πλαίσιο, ακόμη και όταν ήμουν νέος. Εμπνεόμουν από τον Μάρτιν Λούθερν Κινγκ και από τα κινήματα που διαμορφώνονταν στις ΗΠΑ. Είμαι ευτυχής που η δική μου κυβέρνηση έπαιξε ρόλο στην ομαλοποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Όλες οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης είχαν πάντα στενές σχέσεις με όλους στην εξωτερική πολιτική. Ο πρώτος που άνοιξε τον δρόμο για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Ερωτηθείς για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε μια εμβληματική μορφή, γιατί ολοκλήρωσε τη Μεταπολίτευση.
Δημιούργησε τις συνθήκες ώστε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να ενταχθεί στην κοινωνική και πολιτική ζωή».

Σημείωσε ότι «αντιπαρέρχομαι περί μιμητισμού. […] Κάποιοι ενοχλήθηκαν γιατί το ωστικό κύμα του 2015 είχε συγκρίσιμα χαρακτηριστικά με εκείνο του 1981».

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εντιμότερη της Μεταπολίτευσης»

Ερωτηθείς για τα πράγματα που είναι ευχαριστημένος και για αυτά που δεν είναι όσον αφορά στην πορεία της Ελλάδας κατά τη Μεταπολίτευση είπε:

«Για τη χώρα δεν είμαι ευχαριστημένος γιατί, ύστερα από 50 χρόνια ομαλής πορείας, τα νέα παιδιά φεύγουν από τη χώρα ξανά. Έχει υπάρξει μια ρωγμή στο κοινωνικό συμβόλαιο της Μεταπολίτευσης. Είναι εμφανές ότι οι νέες γενιές βλέπουν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τις προηγούμενες. Προσωπικά, δεν μπορώ να είμαι περήφανος για το ότι παρά τις προθέσεις μας, από λάθη και παραλείψεις, δώσαμε μια εικόνα διαφορετική από αυτό που επιδιώκαμε».

«Είμαι απογοητευμένος που ενώ πετύχαμε πολλά, διαχειριστήκαμε ενοχικά τη μεγάλη μας επιτυχία: το ότι διαχειριστήκαμε την πιο κρίσιμη στιγμή της χώρας, στην κρίση».

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εντιμότερη της Μεταπολίτευσης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας

«Είμαι απογοητευμένος που δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε έναν βελούδινο διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας», συμπλήρωσε και εξήγησε ότι «η σύμπραξη με τους ΑΝΕΛ έγινε με βάση τις δυνατότητες που υπήρχαν».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Για την κυβέρνησή μου είμαι περήφανος για τρία πράγματα: Για την έξοδο από το Μνημόνιο, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για το γεγονός ότι παρά τις δύσκολες στιγμές, η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εντιμότερη της Μεταπολίτευσης όσον αφορά στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

Το συνέδριο με τίτλο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά», διοργανώνουν η εφημερίδα «Καθημερινή», το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics (LSE).

 

  02 March, 2024 ΠΡΟΣΩΠΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα