«Λέει ψέματα ότι με ενημέρωσε ο Μητσοτάκης για το θέμα της Ξάνθης και της Ροδόπης»

  15 June, 2023 ΑΡΘΡΑ
«Λέει ψέματα ότι με ενημέρωσε ο Μητσοτάκης για το θέμα της Ξάνθης και της Ροδόπης»

«Ο κ. Μητσοτάκης λέει ψέματα ότι με είχε ενημερώσει για οτιδήποτε προεκλογικά», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο της “ΚΡΗΤΗ TV” Γιώργο Σαχίνη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λασίθι.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η Κρήτη είναι δημοκρατικός τόπος, ενώ έκανε σαφές ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης «επιδίδεται σε ασκήσεις ανευθυνότητας» και υποστήριξε πως υπάρχουν ψηφοθηρικοί λόγοι πίσω από τις προτάσεις της Ν.Δ. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, λέγοντας πως «η χώρα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και τα βήματα που πρέπει να κάνει η ελληνική διπλωματία πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά».

Αρχικά, ο Γιώργος Σαχίνης έθεσε ένα αρκετά εύλογο ερώτημα: Πώς θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να έρθει πρώτο κόμμα μετά από 4 εβδομάδες, που το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου δεν τον ευνόησε, και πώς η Κρήτη θα ξαναγίνει το “κάστρο” του ΣΥΡΙΖΑ; Ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν είναι κάτι ευχάριστο, αλλά δυσάρεστο. Είναι σημείο των καιρών. Στην πολιτική δεν πρέπει να κάνουμε αναλύσεις ψυχολογικού χαρακτήρα, αλλά πολιτικού χαρακτήρα, γιατί συνέβη το αποτέλεσμα αυτό και τι πρέπει να κάνουμε για να αναστραφεί. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η Κρήτη δε θα παραμείνει “γαλάζια” και θα ξαναγυρίσει στον προοδευτικό χώρο. Θα δώσουμε τη μάχη σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. Είναι δύσκολο, αλλά θα δώσουμε τη μάχη για να ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός. Η Κρήτη θα είναι και πάλι και πολύ σύντομα ο τόπος που θα δώσει τη δυναμική στην προοδευτική παράταξη».

O κ. Τσίπρας τόνισε πως «η Κρήτη παραμένει ένας τόπος με δημοκρατική πλειοψηφία και αυτό για εμάς είναι κρίσιμο προκειμένου να είναι ο τόπος που θα εκκινήσει η μάχη μας για την αντιστροφή της τάσης, όπως καταγράφηκε στις 21 Μαΐου».

Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υποστήριξε πως είχε ενημερώσει τον κ. Τσίπρα για το τούρκικο Προξενείο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Γιώργος Σαχίνης ρώτησε εάν επιβεβαιώνεται ο συγκεκριμένος ισχυρισμός, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να απαντάει: «Ο κ. Μητσοτάκης επιδίδεται σε ασκήσεις ανευθυνότητας σε ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα. Λέει ψέματα ότι με είχε ενημερώσει για οτιδήποτε προεκλογικά και είναι πολύ κρίσιμο κάποιος, που ήταν τέσσερα χρόνια πρωθυπουργός και θέλει να ξανακερδίσει τις εκλογές και να είναι και τα επόμενα χρόνια για να διαχειριστεί ευαίσθητα εθνικά θέματα, να λέει ψέματα και να θέλει να εκμεταλλευτεί στην προεκλογική αρένα τέτοιου είδους ζητήματα, τα οποία θα βρει μπροστά όποια κι αν είναι η κυβέρνηση την επόμενη μέρα, όποιος και να είναι ο πρωθυπουργός θα τα βρει μπροστά του, είτε είναι αυτός είτε είμαι εγώ».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Χθες (σ.σ. προχθές) είδα μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος αναρωτήθηκε: Αν οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στη Θράκη είχαν ψηφίσει τη Ν.Δ., θα γινόταν αυτή η φασαρία σήμερα; Διότι 45 χρόνια γνωρίζουμε ότι οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στη Θράκη έχουν τα δικά τους κριτήρια βάσει των οποίων ψηφίζουν πολιτικά κόμματα. Θέλω να θυμίσω ότι η κ. Μπακογιάννη, η αδελφή του κ. Μητσοτάκη, που πήγε στη Θράκη προκειμένου να εκβιάσει τη μειονότητα τη μουσουλμανική λέγοντας ότι, αν δεν ψηφίσετε Ν.Δ., θα περάσετε τέσσερα δύσκολα χρόνια και αυτό ήταν ένα μήνυμα σε κάθε κοινωνική που ενδεχομένως να έχει άλλη άποψη την επόμενη μέρα από την άποψη του καθεστώτος, γιατί καθεστώς θέλουνε να επιβάλουνε, κομματικό και οικογενειακό».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της επικαιρότητας που είναι η Ροδόπη, λέγοντας: «Η κ. Μπακογιάννη το 2012 κατέβηκε στις εθνικές εκλογές, πήρε πανελλαδικά 2,5% και πήρε στη Ροδόπη 18%, στον Ίασμο 70%. Τι είχε κάνει συμφωνία με τον Ερντογάν; Ήταν εθνική εξαίρεση; Είναι ντροπή. Αυτά είναι ντροπή να λέγονται».

«Είδα ένα δημοσίευμα πριν έρθω στην εφημερίδα “Δημοκρατία”, όπου υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στη Ροδόπη, ο κ. Κατραντζής, είχε κάνει δηλώσεις τρεις μέρες πριν από τις εκλογές αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα, δηλώσεις σε τοπικό μέσο ενημέρωσης, που αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα μιλούσε για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης και είναι στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., δεν τις ήξερε αυτές τις δηλώσεις ο κ. Μητσοτάκης όταν άνοιξε τη συζήτηση; Προφανώς και τις ήξερε και προφανώς και τον έβαλε στα ψηφοδέλτια. Είναι υποκριτής και παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τα εθνικά μας θέματα, διότι τι ακριβώς ζήτησε από μένα να κάνω;», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ συνέχισε: «Στέλνοντάς μου σε ένα φάκελο, ενώ δεν ήταν πρωθυπουργός, τρεις μέρες μετά τις εκλογές. Την Τρίτη μετά τις εκλογές μου στέλνει ένα φάκελο, στον οποίο εμπεριέχεται ένα απόρρητο σημείωμα της ΕΥΠ, και στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά για όλους τους υποψήφιους της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Δε θέλω να επεκταθώ σε περισσότερες πληροφορίες γιατί θα ανοίξουν και άλλα θέματα. Και μου το στέλνει αυτό χωρίς να με πάρει ένα τηλέφωνο μέσω του κ. Γεραπετρίτη στον διευθυντή του γραφείου μου, χωρίς να ζητήσει, όπως έκανα εγώ επανειλημμένως ως πρωθυπουργός, στον διοικητή της ΕΥΠ να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε τονίζοντας: «Είναι αυτή στάση σοβαρότητας και εθνικής ευθύνης από κάποιον που διαχειρίζεται και θα διαχειριστεί αν ξαναγίνει πρωθυπουργός κρίσιμα εθνικά θέματα; Είναι αυτή στάση εθνικής ευθύνης; Και τι ακριβώς ζητάει από μένα να κάνω; Να δημιουργήσω μείζονα θεσμική και εθνική κρίση; Και να το πράξω δημιουργώντας πολιτειακή κρίση, θεσμική κρίση, κοινωνική ενδεχομένως κρίση και αστάθεια σε μια ευαίσθητη περιοχή, αλλά και εθνική κρίση. Αυτό μου ζητάει να κάνω; Τόσο ανεύθυνος είναι; Και γιατί τα κάνει όλα αυτά;».

Στο ερώτημα του Γιώργου Σαχίνη αν δύο μέρες μετά την περίοδο της εκλογικής μάχης ο Γιώργος Γεραπετρίτης παρέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα φάκελο με απόρρητα δεδομένα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Ο κ. Γεραπετρίτης ως απελθών υπουργός Επικρατείας - δεν ήταν πια, ήταν δύο μέρες μετά τις εκλογές».

Ο Γιώργος Σαχίνης πήρε εκ νέου τον λόγο, ρωτώντας: «Τι σημαίνει δηλαδή αυτό; Ο καθένας δικαιούται να παίρνει αναβαθμισμένα αρχεία στο σπίτι του;».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Εδώ ο Τραμπ δικάζεται γι’ αυτό στις ΗΠΑ. Αλλά εγώ δε θέλω να μείνω σε αυτό, εγώ θέλω να μείνω στην ουσία.

Εσείς καλά κάνετε και θίγεται και το θέμα των τύπων, γιατί εδώ υπήρξε ένα άθλιο σχέδιο από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν ήταν εκείνες τις μέρες πρωθυπουργός και διαχειρίστηκε απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ και διοχέτευσε αποσπασματικά στοιχεία από αυτά, προκειμένου να στήσει το πολιτικό του παιχνίδι, αλλά δε μου κάνει εντύπωση, γιατί η ΕΥΠ επί των ημερών του είχε γίνει μια προσωπική υπηρεσία πληροφοριών και παρακολουθούσε μέσω του Pretador το μισό πολιτικό σύστημα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Τουρκίας, είπε: «Μπαίνουμε σε μια νέα φάση στις ελληνοτουρκικές και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, στην οποία η χώρα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και τα βήματα που πρέπει να κάνει η ελληνική διπλωματία πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά, γιατί υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος, τώρα που η Τουρκία αναβαθμίζει τον ρόλο της ακόμη περισσότερο στην περιοχή, η θετική ευρωτουρκική ατζέντα να προχωρήσει και η θετική ατζέντα του διεθνούς παράγοντα με την Τουρκία να προχωρήσει, χωρίς η Ελλάδα να μπορέσει να βάλει τους δικούς της όρους σε αυτή την ατζέντα».

 

  15 June, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα