Ο πρωθυπουργός μίλησε για το παρασκήνιο των συνομιλιών με τους Σκοπιανούς - «Ο Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση», τόνισε - «Αν η συμφωνία έρθει στη Βουλή, θα ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία», είπε - «Δεν είπα ποτέ στον Ερντογάν ότι θα επιστραφούν οι οκτώ», δήλωσε
Το «καυτό» θέμα του Σκοπιανού και της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τον ομόλογό του των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ,ανέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο κρατικό κανάλι και στους δημοσιογράφους Δώρα Αναγνωστοπούλου, Αλέξη Παπαχελά και Τάσο Παππά.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας:
«Καταρχάς αισθάνομαι τυχερός διότι την ευτυχή συγκυρία σε μία στιγμή που στη γειτονική χώρα είχαμε μία σημαντική πολιτική αλλαγή, που έδωσε την ευκαιρία σε μένα και στον κ. Ζάεφ, να συζητήσουμε και να λύσουμε εκκρεμότητες χρόνων.Προσπαθήσαμε να το λύσουμε με σεβασμό ο ένας απέναντι στις αξίες του άλλου, με σεβασμό στις κόκκινες γραμμές. Δημιουργούμε ένα πολύ σημαντικό μομέντουμ, για να νικήσουμε τους εμπόρους πατριωτισμού, που υπάρχουν και στις δύο πλευρές. Δεν θέλαμε γείτονες ταπεινομένους. Είναι μία συμφωνία που μπορεί να είναι βιώσιμη και ταυτόσημη με τη γενική εθνική γραμμή, που είναι η σύνθετη ονομασία με γεωργαφικό προσδιορισμό, erga omnes, το σημαντικότερο είναι ότι είναι μία συμφωνία που αποκυρήσσει τον αλυτρωτισμό και κατοχυρώνει πλήρως την πολιτισμική κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας μας».
Η πλευρά των Σκοπίων καλούνται να ξεπεράσουν μία πολύπλοκη διαδικασία. Όταν κυρωθεί από τη Βουλή τους και εγκριθεί από το δημοψήφισμα, τότε μόνο θα ενεργοποιηθούν και για μας οι διεθνείς μας δεσμεύσεις. Πιστεύω πως θα επικυρωθεί η συμφωνία στα Σκόπια και ακολούθως θα ψηφιστεί και στην ελληνική Βουλή και μάλιστα από μία μεγάλη πλειοψηφία. Μέχρι σήμερα 140 χώρες αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία». Με τη συμφωνία κατοχυρώνουμε το «Βόρεια Μακεδονία». Όταν γίνει συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ, τότε θα επικυρώσουμε τη συμφωνία. Αλλιώς η συμφωνία θα ακυρωθεί. Με αυτή τη συμφωνία αίρουμε οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης της ιστορίας μας.
Στο διάγγελμά μου αναφέρθηκα στη διαδικασία των γειτόνων μας να αλλάξουν το όνομα και το ανέφερα ως Βόρεια Μακεδονία, «Severna Makedonija» στη δική τους γλώσσα. Η συμφωνία μεταφράζεται. Οι δύσχρηστοι όροι απαλείφονται στην καθημερινή χρήση της γλώσσας. Γι' αυτό και το «Βόρεια Μακεδονία» αντί για το αμετάφραστο «Σεβέρνα Μακεντόνιγια». Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει Μακεδονικό έθνος, αναγνωρίζει μόνο το δικαίωμα των γειτόνων μας στον αυτοπροσδιορισμό. Αν επιμέναμε στην αμετάφραστη ονομασία, θα αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα πολύ σύντομα. Θα αναφέρονταν όλοι στη Μακεδονία. Οι τίτλοι στον Τύπο του εξωτερικού χθες, έγραφαν ότι «η Μακεδονία συμφώνησε να αλλάξει το όνομα σε Βόρεια Μακεδονία». Εμείς την αναγνωρίζαμε ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ας μην προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα ουσίας, με τεχνάσματα. Η συμφωνία με γεωγραφικό προσδιορισμό δίπλα στη λέξη Μακεδονία, μας κατηγορούν άλλοι ασκεμμένα, άλλοι από ευαισθησία, ότι πάμε να παραδόσουμε το όνομα. Έχω τη συμφωνία μεταφρασμένη από το υπουργείο Εξωτερικών και δεν βλέπω να δίνουμε τίποτα. Μόνο να παίρνουμε. Άλλο εθνότητα και άλλο υπηκοότητα.
Αυτό που κάνει η συμφωνία, είναι να μην παραγνωρίζει το δικαίωμα τρίτων λαών, στον αυτοπροσδιορισμό τους. Στο άρθρο 7 λέει ότι όπου χρησιμοποιούν το όνομα, δεν εννοούν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, αλλά το δικαίωμα ενός λαού που βρέθηκε στην περιοχή. Εμείς δεν θα τους πούμε ποτέ Μακεδόνες. Εμείς θα τους πούμε Σλαβομακεδόνες. Εκεί που σσε όλη την υφήλιο ταξίδευαν με έγγραφα που τους ανέφεραν ως Μακεδόνες, τώρα θα ταξιδεύουν ως Μακεδονία, πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.
Έβλεπα χθες τη θλιβερή στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εκείνες του Σκοπιανού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν αλλάζαμε τα ονόματα, δεν θα είχαμε καμία διαφορά. Τι λένε; ότι συνθηκολογήσαμε. Πώς συνθηκολογήσαμε και οι δύο; Δεν κάναμε καμία συνθηκολόγηση. Η συνθηκολόγηση είναι να αφήνουμε το θέμα έτσι, να μην δίνουμε λύσεις. Αυτή είναι η παράταξη της άκρας δεξιάς και στις δύο χώρες. Είμαι περήφανος για τη συμφωνία, διότι προβλέπει εντός έξι μηνών, οι γείτονες θα προχωρήσουν στην αποκατάσταση όλων των μνημείων μας, που είναι δικά μας και τα τοποθέτησε η ακραία κυβέρνηση του Γκρουέφσκι. Θα βάλουν πλακέτες στα μνημεία και στα αγάλματα. Αυτή είναι μία ιστορική εξέλιξη.
Η προγραμματική συμφωνία με τους ΑΝΕΛ, δεν προέβλεπε ότι θα υπάρξει μία τόσο σημαντική πολιτική εξέλιξη στα Σκόπια . Η βασική προγραμματική συνεννόηση ήταν να σταματήσει το πλιάτσικο στη χώρα και να τη βγάλουμε από τα μνημόνια. Ο Πάνος Καμμένος δεν έδωσε σημασία στην πάγια θέση μας για το Σκοπιανό. Θέλω να ομολογήσω ότι ο Καμμένος έχει μία πάγια θέση, την οποία δεν του ζητώ να αλλάξει. Του ζητώ όμως ως υπεύθυνος μίας πατριωτικής κυβέρνησης να μην θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας, τώρα που είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη ενός εκ των βασικών μας στόχων. Αν η άλλη πλευρά περάσει τους σκοπέλους, η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή και ο Πάνος Καμμένος θα τηρήσει τη στάση αρχής του. Δεν είναι έμπορος πατριωτισμού. Δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, όπως έκανε παλιότερα ο Σαμαράς με την κυβέρνηση Μητσοτάκη για να κάνει καριέρα.
Ο Μητσοτάκης ξεκίνησε να κάνει δηλώσεις για ονομασία erga omnes. Μετά έβαλα εγώ στο τραπέζι τη συνταγματική αναθεώρηση. Ακολούθως ο Μητσοτάκης το έβαλε στο τραπέζι, γιατί δεν πίστευε ότι θα το πετύχουμε. Μετά τα συλλαλητήρια, αποφάσισε να ακολουθήσει μία στάση που θα εξυπηρετεί τα στενά όρια του κόμματός του. Δεν τα πιστεύει αυτά που λέει τώρα. Λέει άλλα τώρα. Ο κ. Μητσοτάκης, όταν πήγαινε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ξέχναγε όσα έλεγε στο εσωτερικό. Μετά τη Σόφια άλλαξε ξανά στάση. Κρατάει στάση πολιτικού τζογαδόρου.
Ο Κώστας Καραμανλής χειρίστηκε υπεύθυνα το θέμα στο Βουκουρέστι. Στη συνέχεια η διαχείριση είχε προβλήματα, πρέπει να πω. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι ενημέρωσης. Δεν έγινε κάτι με κλειστές πόρτες. Έγιναν διαπραγματεύσεις.
Η ψηφοφορία για τη συμφωνία σαφώς και θα λάβει χαρακτήρα ψήφο εμπιστοσύνης. Όλες οι κρίσιμες ψηφοφορίες λαμβάνουν αυτόν τον χαρακτήρα. Πιστεύω ότι θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία. Και η αυριανή ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο έχει τον ίδιο χαρακτήρα. Εμείς αυτό που κερδίσαμε στη συμφωνία, ήταν για να διασφαλίσουμε τη χώρα σε όλα τα ενδεχόμενα. Αν πιστεύουν ότι δεν είναι έτσι, ας μου κάνουν πρόταση μομφής. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε πολιτικό παράδοξο. Όσοι ψηφίσουν, αν τολμήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μου κάνει πρόταση μομφής, θα ψηφίσουν με αίσθημα ευθύνης. Δεν αισθάνομαι ότι έχω χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Πήρα χτες τον κ. Μητσοτάκη να τον ενημερώσω και μου είπε 'δώσε μου τη Συμφωνία, δεν θέλω να με ενημερώσεις.
Σέβομαι τις αντιδράσεις του κόσμου, αλλά δεν τις φοβάμαι. Σε αυτά τα συλλαλητήρια συμμετείχαν δύο ειδών πολιτών. Πολίτες που έχουν υψηλό πατριωτικό συναίσθημα και οι χρυσαυγίτες ακροδεξιοί. Στους δεύτερους δεν με ενδιαφέρει να απευθυνθώ. Στους πρώτους όμως θα πω. Ποιος είναι ο κίνδυνος; Από το βορρά; Σε μία περίοδο που η Τουρκία έχει γίνει επιθετική; Η συμφωνία φέρνει πίσω τα σύμβολα και την κληρονομιά μας και βάζει έναν προσδιορισμό στη Μακεδονία και 140 χώρες θα πάψουν να τη λένε Μακεδονία. Ακόμα και αυτό αν ενοχλεί, ας σκεφτούν ποιο είναι το πατριωτικό συμφέρον; Για ποιο λόγο να κρατήσουμε αυτήν την πληγή; Η μεγάλη πλειοψηφία στα Σκόπια είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Γιατί να έχουμε αυτό το μέτωπο ανοικτό;
Δεν θα έπρεπε να μιλάνε στη Νέα Δημοκρατία για δημοψήφισμα, διόιτι πάντα ήταν αντίθετοι. Είναι δυνατόν να κάνουμε εμείς δημοψήφισμα για το πώς θα λέγεται μία άλλη χώρα; Αν αλλάζαμε κάτι εμείς, τότε ναι, θα κάναμε δημοψήφισμα. Τις μεγάλες και κρίσιμες αποφάσεις που παίρνουμε, πιστεύω θα τις κρίνει η ιστορία και δεύτερον, κατοχυρώνει στο μέγιστο τις δικές μας απαιτήσεις και γραμμές. Για ποιο λόγο να βάλουμε εμπόδια;
Βρέθηκα στη θέση του πρωθυπουργού σε μία εποχή όχι συνηθισμένη, αλλά δύσκολη. Πήρα κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον. Είμαι περήφανος και θα με κρίνει η ιστορία και ο ελληνικός λαός. Πιστεύω ότι λειτούργησα με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού. Ήταν πολύ πιο δύσκολη αποφαση να παραμείνουμε στην ευροζώνη. Όλες οι κρίσιμες αποφάσεις, έχουν πολιτικό κόστος.
Στη διαπραγμάτευση δεν μας πίεσε κανείς. Την ξεκινήσαμε εμείς, εγώ και ο Κοτζιάς, έχοντας στρατηγική ενόραση για το μέλλον. Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες σαφώς και τη θέλουν τη συμφωνία. Δεν μας πίεσε κανείς και δεν θα δεχόμασταν να μας πιέσουν. Το ξεκινήσαμε νωρίς, διότι ήταν δική μας κίνηση. Εξαιρετική η προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών, καταβάλλοντας μία προσπάθεια που ξεπερνά ακόμη και τα όρια της αντοχής. Πάλεψε γραμμή-γραμμή τη συμφωνία. Έδωσε τη μάχη, έχοντας και οικογενειακά προβλήματα, τα οποία απαιτούσαν να είναι στην Αθήνα. Ήταν όμως συνεχώς στο εξωτερικό.
Θα συμφωνούσα με τη φράση ότι η αρχαία Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Αυτό κατοχυρώνεται σε αυτή τη συμφωνία.
Για τα εμπορικά θέματα προβλέπεται η σύσταση μίας επιτροπής, που θα εξετάζει μία προς μία κάθε περίπτωση. Πιστεύω θα βρεθούν λύσεις.
Τον Μίκη Θεοδωράκη τον αγαπάμε για το έργο και την πορεία του, αλλά προτιμώ να μείνω με το έργο και την πορεία του και όχι με τις κατά καιρούς τελευταίες πολιτικές τοποθετήσεις του. Τον αγαπάμε, έστω και αν έρχεται σε αντίθεση με μας.
Νέα περίοδο στην πολιτική ζωή του τόπου. Δεν θα πουλούσα τον Καμμένο, που λειτούργησε έντιμα. Όμως πλέον οι κεντροαριστερές δυνάμεις θα αναγκαστούν να τοποθετηθούν».
«Δεν είπα ποτέ στον Ερντογάν ότι θα επιστραφούν οι οκτώ»
Στο σημείο αυτό, η συζήτηση άλλαξε αντικείμενο και στράφηκε στα ελληνοτουρκικά. Ο Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε να αλλάξει μετά τις εκλογές ο Ερντογάν και να μειώσει την επιθετική πολιτική του.
«Χρειάστηκε μεγάλη ψυχραιμία για να αποφύγουμε το επεισόδιο σε πολλές περιπτώσεις. Η Τουρκία είναι μία σεβαστή δύναμη και κρίσιμη στην περιοχή μας.
Δεν θα μπορούσα να έχω υποσχεθεί την επιστροφή των οκτώ στην Τουρκία. Σε ένα ευνομούμενο κράτος, υπάρχει διαχωρισμός των εξουσιών. Δεν ξέρω τι λεει ο κ. Ερντογάν, αλλά εγώ ποτέ δεν υποσχέθηκα ότι θα γυρίσουν. Του είπα ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε, θα είναι οι διαδικασίες όπου η δικαστική εξουσία θα λειτουργήσει με γνώμονα το δικαιο. Αν ο κ. Ερντογάν επέμενε, γιατί δεν μου το έθεσε ευθέως; Σε μένα; Μήπως αυτό είναι ένα πρόσχημα για να δικαιολογηθεί μία ένταση απέναντι σε ένα φιλικό κράτος, για εσωτερική κατανάλωση;
Την απαράδεκτη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, την έχουμε αναδείξει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Έχουμε κάνει τα πάντα σε διπλωματικό επίπεδο. Θα πρέπει να έχουμε υπομονή. Δεν μου έχει ζητήσει ευθέως την ανταλλαγή των οκτώ με τους δύο. Το αφήνει όμως να εννοηθεί με τις δηλώσεις του.
Ακόμα και όταν διαφωνώ και δεν είναι λίγες οι φορές, οφείλω τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης να τις σέβομαι. Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση θα διαχειριστεί και αυτό το θέμα.
cretalive.gr
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε σε επισκέπτες χριστουγεννιάτικης αγοράς - Τουλάχιστον 11 νεκροί
- Politico: Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, στην Ουκρανία
- NBA Cup: Θρίαμβος για τους Bucks με triple-double του MVP Αντετοκούνμπο
- Οι χριστιανοί στη Συρία ζουν ξανά τον εφιάλτη
- Η τρύπα του όζοντος επουλώνεται με ταχύ ρυθμό
Σχετικά άρθρα
- Η αποσύνδεση της Βόρειας Μακεδονίας από την Ελληνική Ιστορία είναι το μεγάλο κέρδος
- Κλείδωσε το «Βόρεια Μακεδονία» - Το διάγγελμα Τσίπρα για τη συμφωνία
- Καταιγιστικές εξελίξεις για συμφωνία ή ναυάγιο με τα Σκόπια
- Αλ. Τσίπρας: Το μέλλον μας δεν είναι ο φασισμός
- Τσίπρας: Η Novartis δεν είναι σκευωρία, είναι καρκίνωμα που πρέπει να ξεριζωθεί