Επικήδειο στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο εκφώνησε στην Plaza de la Revolucion στην Αβάνα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο μοναδικός ηγέτης ευρωπαϊκής και εν γένει δυτικής χώρας που έδωσε το παρών στις εκδηλώσεις της κουβανικής κυβέρνησης.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε με θερμά λόγια, χαρακτηρίζοντας τον εκλιπόντα «παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και αντίστασης που με το παράδειγμά του ενέπνευσε τους αγώνες των λαών σε ολόκληρο το κόσμο» ενώ προχώρησε σε ευθεία παραβολή της επανάστασης στην Κούβα με τις εξελίξεις στην Ελλάδα καθώς σημειώσε πως «δίνουμε και εμείς από τη μακρινή Ελλάδα, τον δικό μας αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια... και σε αυτόν τον αγώνα, το παράδειγμα του Φιντέλ μας συντροφεύει και θα μας συντροφεύει πάντα, στις νίκες και στις ήττες μας, στις ανατροπές και στους συμβιβασμούς μας».
Το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Ήταν μεγάλη τιμή η συμμετοχή μου σε μια τόσο ιστορική στιγμή, εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό».
Με το χαιρετισμό, «"hermanos y hermanas" (αδερφοί και αδερφές), γενναίε λαέ της Κούβας» ξεκίνησε τον επικήδειό του, που κατά το πρώτο μέρος ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον άνθρωπο που άλλαξε το ρου της Ιστορίας για το νησί της Κούβας. Και με τα λόγια του πρωθυπουργού, ο Φ. Κάστρο ήταν ένας «μεγάλος επαναστάτης του 20ου αιώνα. Ένα παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και αντίστασης που με το παράδειγμά του ενέπνευσε τους αγώνες των λαών σε ολόκληρο το κόσμο, τους αγώνες για ανεξαρτησία, ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Αποχαιρετούμε τον Φιντέλ των φτωχών, των καταπιεσμένων, των ανυπότακτων. Τον δικό σας Φιντέλ, τον δικό μας Φιντέλ, τον Φιντέλ που ανήκει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τον Φιντέλ που ανήκει στην ιστορία», τόνισε ο κ. Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας συγχρόνως ότι είναι «μεγάλη τιμή να συμμετέχω σε μια τόσο ιστορική στιγμή, εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό».
Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συνέκρινε τους δύο λαούς. Ο ελληνικός λαός είπε, «ζει σε μια πολύ μακρινή σε εσάς γωνιά του πλανήτη, μα βρίσκεται ταυτόχρονα τόσο κοντά στις αξίες και στα ιδανικά για τα οποία παλέψατε και παλεύετε. Γιατί, όπως ο κουβανικός, έτσι και ο ελληνικός λαός δε δίστασε σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας να σηκώσει το ανάστημά του και να παλέψει κόντρα σε ισχυρούς και παντοδύναμους αντιπάλους, για να διεκδικήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του. Την αξιοπρέπεια και το δίκιο του».
Η σύμπτωση των δύο λαών καταγράφηκε εξάλλου και στα επαναστατικά συνθήματα της ιστορίας τους: «Ελευθερία ή θάνατος ήταν το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821. Patria o muerte [Πατρίδα ή θάνατος], το σύνθημα της Κουβανικής Επανάστασης το 1959», ενθυμήθηκε ο κ. Αλέξης Τσίπρας.
Και ήταν ο Φιντέλ Κάστρο, «παρέα με τον Τσε», με το σύνθημα αυτό προμετωπίδα τους, «στα χνάρια του Σιμόν Μπολίβαρ και του Χοσέ Μαρτί» που μετέτρεψε (ο εκλιπών) την Κούβα «από μια ακόμα δικτατορία σε ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και αξιοπρέπειας. Και αφήνει πίσω πολύτιμη κληρονομιά στον κουβανικό λαό: στην παιδεία, στη εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στην υγεία, στο επίπεδο των επιστημών και του πολιτισμού».
Αλλά τα επιτεύγματα του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης βγαίνουν από τα σύνορα της χώρας του, καθώς, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, «αφήνει και πολύτιμη κληρονομιά σε όλους τους λαούς: Γιατί ενέπνευσε πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη Λατινικής Αμερική και έθεσε τις βάσεις για μια νέα, δυναμική εποχή περιφερειακής ολοκλήρωσης. Και για την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία της Κούβας με τη Δύση».
Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μίλησε για τα πολιτικά συμπεράσματα της προσπάθειας που καταβλήθηκε στην Κούβα μισό αιώνα τώρα: «Η Κούβα του Φιντέλ, όμως, μας έμαθε και ότι ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό δεν είναι ανθόσπαρτος. Έχει δυσκολίες, έχει υποχωρήσεις, έχει σκαμπανεβάσματα. Μας έμαθε και από τα κατορθώματα αλλά και από τις αδυναμίες του. Μας έμαθε ότι η μάχη για τον κοινωνικό μετασχηματισμό είναι μια μάχη διαρκής και απαιτεί μεγάλες θυσίες, όπως αυτές που με ηρωισμό καταβάλετε, τα δύσκολα χρόνια του εμπάργκο, που επιβλήθηκε στη χώρα σας ως διαρκής εκβιασμός και ως τιμωρία. Και μπορεί», συνέχισε ερχόμενος στα καθ' ημάς, «εμείς στην Ευρώπη να μη μπορούμε να φανταστούμε τις δυσκολίες που εσείς περάσατε, έχουμε όμως κι εμείς τους δικούς μας δυνάστες. Την απάνθρωπη λογική των νόμων της αγοράς και του νεοφιλελευθερισμού. Και δίνουμε και εμείς από τη μακρινή Ελλάδα, τον δικό μας αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια. Και σε αυτόν τον αγώνα, το παράδειγμα του Φιντέλ μας συντροφεύει και θα μας συντροφεύει πάντα. Στις νίκες και στις ήττες μας. Στις ανατροπές και στους συμβιβασμούς μας».
Κλείνοντας,τον επικήδιό του ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είπε: «Ο Φιντέλ έφυγε από τη ζωή αλλά θα βρίσκεται για πάντα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των λαών σε όλο τον πλανήτη. Στη φλόγα της αντίστασης των καταπιεσμένων που διεκδικούν την αξιοπρέπειά τους. Στη δύναμη όσων παλεύουν με πάθος για να διεκδικήσουν το αδύνατο, προκειμένου να πάψουν να ζουν το αδιανόητο.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Τσίπρα έχει ως εξής:
«Hermanos y hermanas [Αδερφοί και αδερφές],
Γενναίε λαέ της Κούβας,
Αποχαιρετούμε σήμερα τον Κομαντάντε Φιντέλ, εδώ από την πλατεία της Επανάστασης, όπως αρμόζει σε αυτόν τον μεγάλο επαναστάτη του 20ου αιώνα.
Αποχαιρετούμε ένα παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και αντίστασης που με το παράδειγμά του ενέπνευσε τους αγώνες των λαών σε ολόκληρο το κόσμο.
Τους αγώνες για ανεξαρτησία, ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.
Αποχαιρετούμε τον Φιντέλ των φτωχών, των καταπιεσμένων, των ανυπότακτων.
Τον δικό σας Φιντέλ, τον δικό μας Φιντέλ, τον Φιντέλ που ανήκει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τον Φιντέλ που ανήκει στην ιστορία.
Είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχω σε μια τόσο ιστορική στιγμή, εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό.
Έναν λαό που ζει σε μια πολύ μακρινή σε εσάς γωνιά του πλανήτη, μα βρίσκεται ταυτόχρονα τόσο κοντά στις αξίες και στα ιδανικά για τα οποία παλέψατε και παλεύετε.
Γιατί όπως ο κουβανικός, έτσι και ο ελληνικός λαός δε δίστασε σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας να σηκώσει το ανάστημά του και να παλέψει κόντρα σε ισχυρούς και παντοδύναμους αντιπάλους, για να διεκδικήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του.
Την αξιοπρέπεια και το δίκιο του.
Ελευθερία ή θάνατος ήταν το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821.
Patria o muerte [Πατρίδα ή θάνατος], το σύνθημα της Κουβανικής Επανάστασης το 1959.
Στα χνάρια του Σιμόν Μπολίβαρ και του Χοσέ Μαρτί, παρέα με τον Τσε, ο Φιντέλ μετέτρεψε την Κούβα από μια ακόμα δικτατορία σε ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και αξιοπρέπειας.
Και αφήνει πίσω πολύτιμη κληρονομιά στον κουβανικό λαό: στην παιδεία, στη εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στην υγεία, στο επίπεδο των επιστημών και του πολιτισμού.
Αλλά αφήνει και πολύτιμη κληρονομιά σε όλους τους λαούς:
Γιατί ενέπνευσε πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη Λατινικής Αμερική
Και έθεσε τις βάσεις για μια νέα, δυναμική εποχή περιφερειακής ολοκλήρωσης.
Και για την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία της Κούβας με τη Δύση.
Η Κούβα του Φιντέλ, όμως, μας έμαθε και ότι ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό δεν είναι ανθόσπαρτος.
Έχει δυσκολίες, έχει υποχωρήσεις, έχει σκαμπανεβάσματα
Μας έμαθε και από τα κατορθώματα αλλά και από τις αδυναμίες του.
Μας έμαθε ότι η μάχη για τον κοινωνικό μετασχηματισμό είναι μια μάχη διαρκής και απαιτεί μεγάλες θυσίες, όπως αυτές που με ηρωισμό καταβάλετε, τα δύσκολα χρόνια του εμπάργκο, που επιβλήθηκε στη χώρα σας ως διαρκής εκβιασμός και ως τιμωρία.
Και μπορεί εμείς στην Ευρώπη να μη μπορούμε να φανταστούμε τις δυσκολίες που εσείς περάσατε, έχουμε όμως κι εμείς του δικούς μας δυνάστες.
Την απάνθρωπη λογική των νόμων της αγοράς και του νεοφιλελευθερισμού.
Και δίνουμε και εμείς από τη μακρινή Ελλάδα, τον δικό μας αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια.
Και σε αυτόν τον αγώνα, το παράδειγμα του Φιντέλ μας συντροφεύει και θα μας συντροφεύει πάντα.
Στις νίκες και στις ήττες μας.
Στις ανατροπές και στους συμβιβασμούς μας.
Ο Φιντέλ έφυγε από τη ζωή αλλά θα βρίσκεται για πάντα:
Στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των λαών σε όλο τον πλανήτη.
Στη φλόγα της αντίστασης των καταπιεσμένων που διεκδικούν την αξιοπρέπειά τους.
Στη δύναμη όσων παλεύουν με πάθος για να διεκδικήσουν το αδύνατο, προκειμένου να πάψουν να ζουν το αδιανόητο.
Γυρνώντας έτσι το τροχό της ιστορίας.
Αντίο, Κομαντάντε Φιντέλ!
Hasta la victoria siempre! [Πάντα μέχρι τη νίκη]»
Πηγή: kathimerini.gr
Δείτε επίσης
- Αποκαλύφθηκε το DNA των Σκοπιανών - Η σχέση τους με τους Αρχαίους Μακεδόνες είναι η... αναμενόμενη
- Τι προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
- Καμπανάκι «ΔΝΤ» σε Τραμπ: Οι πολιτικές του θα μπορούσαν να πλήξουν την παγκόσμια οικονομία
- Συμφωνία εκεχειρίας: Τι θα φέρει για το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, μετά από 15 μήνες πολέμου
- Γιατί οι πυρκαγιές γίνονται ταχύτερες και πιο άγριες, ο «εκρηκτικός» συνδυασμός -Η ανάλυση του BBC
Σχετικά άρθρα
- Στην Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα
- Τσίπρας: Ευθύνομαι για το αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας
- Αλ. Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη, την άλλη Κυριακή εγκαταλείπετε οριστικά το Μέγαρο Μαξίμου (video)
- Αλ. Τσίπρας: “Οι εκλογές με απλή αναλογική δεν προσφέρονται για χαλαρή ψήφο”
- Αλ. Τσίπρας: Η προκλητική κερδοφορία των τραπεζών δεν μπορεί να γίνει ανεκτή