Ανεβαίνει ο πήχης των προβλέψεων για τον αριθμό των τουριστών που αναμένεται να επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα, με την υπουργό Τουρισμό Έλενα Κουντουρά να κάνει λόγο για πάνω 30 εκατ. ξένους επισκέπτες για το σύνολο της χρονιάς, συμπεριλαμβανομένων και των αφίξεων από την κρουαζιέρα, δηλαδή περίπου δύο εκατ. περισσότερους τουρίστες σε σύγκριση με πέρσι.
Αν και η ίδια εξακολουθεί να αμφισβητεί τα στοιχεία που έρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και τις μετρήσεις που πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση για την επισκεψιμότητα στη χώρα μας, σημειώνει πως ο αριθμός των αφίξεων οδηγεί αυτή τη χρονιά σε νέο ρεκόρ, ενώ οι κρατήσεις- αν και διανύουμε ήδη τον Ιούνιο και ο μεγαλύτερος όγκος των πακέτων από τις αγορές του εξωτερικού έχει πωληθεί- συνεχίζονται.
Φορείς από την τουριστική αγορά, ειδικά όσο προχωράμε προς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οπότε αναμένεται το μεγαλύτερο κύμα τουριστών, επιβεβαιώνουν το ότι η σεζόν θα είναι εξαιρετική και καλύτερη από την περσινή όσον αφορά τις αεροπορικές αφίξεις. Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως ήδη η πλειονότητα των ξενοδοχείων (κυρίως όσων προσφέρουν υπηρεσίες all inclusive) είναι overbooked για την περίοδο μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ μονάδες σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Κρήτη, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως και η Ζάκυνθος, έχουν εξαντλήσει από το Μάιο τη διαθεσιμότητά τους.
Την ίδια ώρα, συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί και στο σκέλος των τουριστικών εισπράξεων. Στελέχη του κλάδου βλέπουν εφικτό τα έσοδα να προσεγγίσουν τα επίπεδα του 2015 και να επιτευχθεί ο στόχος των 14,5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να ανέβει η μέση κατανάλωση ανά τουρίστα, η οποία πέρσι υποχώρησε αισθητά, αλλά και ο μέσος όρος παραμονής στην Ελλάδα.
Πέρσι ειδικότερα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση 6,4% σε σύγκριση με το 2015, φτάνοντας τα 13,2 δισ. ευρώ, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι συρρικνώθηκε κατά 11,3%. Εντούτοις, επιχειρηματίες εκτός του ξενοδοχειακού χώρου, από τον κλάδο της εστίασης και των τουριστικών καταστημάτων, εμφανίζονται επιφυλακτική για την πορεία του φετινού τους τζίρου, επαναλαμβάνοντας πως η τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι οι τουρίστες να μειώνουν το budget των διακοπών τους.
Όπως έδειξαν άλλωστε τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, το Μάρτιο τα έσοδα από τον Τουρισμό μειώθηκαν κατά 7,8%, φτάνοντας τα 203,3 εκατ. ευρώ έναντι 220,6 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2016, παρά το γεγονός πως οι αφίξεις ξένων τουριστών δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά (-0,2%). Αντίστοιχα πτωτικό ήταν στο σύνολό του και το πρώτο τρίμηνο, με τις εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες να πέφτουν 4,8% και να διαμορφώνονται σε 513,2 εκατ. ευρώ, έναντι 539,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
capital.gr
Δείτε επίσης
- Η CIA παραδέχτηκε με επίσημα έγγραφα της: «Βρήκαμε εξωγήινη φυλή στον Άρη το 1984»
- Reuters: O Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει με Τραμπ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία
- Ρωσία: Ξεκίνησε μαζική παραγωγή κινητών πυρηνικών καταφυγίων - Φόβοι για επέκταση του πολέμου
- Γάζα-OHE: Οι μέθοδοι πολέμου που χρησιμοποιεί το Ισραήλ αντιστοιχούν σε γενοκτονία
- Παναγία των Παρισίων: Ήχησαν ξανά οι καμπάνες για πρώτη φορά μετά την πυρκαγιά του 2019
Σχετικά άρθρα
- Κρήτη: «Στοπ» στους επενδυτές της «χρυσής βίζας»-Στα €800.000 το όριο μόνο για ακίνητα άνω των 120τμ
- Τουρισμός: Στα επίπεδα προ πανδημίας παγκοσμίως το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
- Νότια Κρήτη: Eνα μικρό-μεγάλο road trip πλάι στο Λιβυκό πέλαγος
- Στα σκαριά νομοσχέδιο για τον τουρισμό μετά τον σάλο με το beach bar στη Ρόδο
- Κορυφαίος πασχαλινός προορισμός και φέτος η Κρήτη