Τουρισμός: Στα επίπεδα προ πανδημίας παγκοσμίως το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία

  20 January, 2024 ΑΡΘΡΑ
Τουρισμός: Στα επίπεδα προ πανδημίας παγκοσμίως το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τα επίπεδα προ πανδημίας αναμένεται να ξεπεράσει ελαφρώς το 2024 ο αριθμός των διεθνών τουριστών. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) και εξηγεί πως αυτό συμβαίνει λόγω της ανάκαμψης του τομέα στην Ασία και παρά τις διεθνείς εντάσεις που υπάρχουν  κυρίως στη Μέση Ανατολή.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ που έχει την έδρα του στην Μαδρίτη ανακοίνωσε πως 1,3 δισεκατομμύριο τουρίστες ταξίδεψαν πέρυσι στο εξωτερικό, δηλαδή 44% περισσότεροι απ’ ό,τι το 2022. Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με το 88% του επιπέδου του 2019, του τελευταίου έτους πριν από την πανδημία.

Η ανάκαμψη ήταν ασθενέστερη στην Ασία, όπου ο αριθμός των διεθνών τουριστών έφθασε το 65% εκείνου του 2019, παρά την άρση των υγειονομικών περιορισμών που αποφασίσθηκε πριν από ένα χρόνο από την Κίνα έπειτα από τρία χρόνια πολιτικής «μηδενικής Covid», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

Ωστόσο «τα τελευταία δεδομένα του UNWTO καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα και την ταχεία ανάκαμψη του τουρισμού», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση αυτή ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Ζουράμπ Πολολικασβίλι, ο οποίος προβλέπει για το 2024 επίπεδο δραστηριότητας υψηλότερο κατά 2% αυτού του 2019.

Σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό του ΟΗΕ, η δραστηριότητα αναμένεται να ευνοήσει κυρίως την άνοδο του τουρισμού στην Κίνα χάρη στη χαλάρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, και τα ταξίδια των Κινέζων σε άλλες ζώνες του κόσμου.

Η πρόβλεψη

Η πρόβλεψη αυτή εξαρτάται πάντως από «την εξέλιξη των οικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων», κυρίως στη Μέση Ανατολή, όπου ο τουρισμός αναμένεται να υποστεί τις συνέπειες της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, και από την εξέλιξη της οικονομικής συγκυρίας.

«Ο επίμονος πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια, η αστάθεια των τιμών του πετρελαίου και οι αναταράξεις» που επιφέρουν «στο εμπόριο μπορεί να συνεχίσουν να επηρεάζουν τα κόστη της μεταφοράς και της φιλοξενίας το 2024», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

 

  20 January, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα