Τουρισμός: Πέραν πάσης προσδοκίας τα έσοδα απο τη φετινή σεζόν-Πόλος έλξης η Κρήτη

iefimerida.gr  22 October, 2021 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Τουρισμός: Πέραν πάσης προσδοκίας τα έσοδα απο τη φετινή σεζόν-Πόλος έλξης η Κρήτη

Πριν καν μετρηθούν οι φθινοπωρινοί μήνες, που εκπλήσσουν ευχάριστα ακόμα και τους πιο αισιόδοξους, ο στόχος του 50% των εισπράξεων του 2019 έχει καλυφθεί και πλέον ο πήχης για τον τουρισμό ανεβαίνει ψηλότερα, ενδεχομένως στα 11-12 δις ευρώ.

Ένας Αύγουστος όντως δεν μπορεί μόνος του να σώσει την κατάσταση και πράγματι παρά τις εντυπωσιακές εισπράξεις, που σε πολλές περιοχές έφτασαν ή ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019, οι μεσοσταθμικές απώλειες του κλάδου αγγίζουν το 60%. Ωστόσο, ο ξαφνικός... έρωτας για ελληνικούς προορισμούς και οι πληρότητες που κυμαίνονται στο 65% ως και το Νοέμβριο, δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να «απορροφήσει» μεγάλο μέρος των ταξιδιωτών, που «ψάχνονται» μετά την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις.

Υμνοι από τον διεθνή Τύπο
Τα αφιερώματα στον ειδικό Τύπο διαδέχονται το ένα το άλλο, επιτρέποντας αφενός την παράταση της θερινής σεζόν για αγαπημένους νησιωτικούς -και όχι μόνο- προορισμούς, αφετέρου την προσδοκία για ταχύτερη έναρξη της επόμενης σεζόν, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τον αριθμό των επισκεπτών και τις εισπράξεις.

Σε έναν ακόμα εκτενή ταξιδιωτικό Οδηγό του Conde Nast Traveller, με τίτλο «Οι 30 καλύτεροι προορισμοί για το Νοέμβριο- Πού θα πάτε για χειμωνιάτικο ήλιο», η Αθήνα φιγουράρει ανάμεσα σε top προορισμούς, δικαιώνοντας όσους επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν προσφέρει μόνο «ήλιο και θάλασσα» στους επισκέπτες της.

Οι Γάλλοι «ψηφίζουν» Κρήτη -Αυξημένο ενδιαφέρον μέχρι τον Νοέμβριο
Παράλληλα, αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των Γάλλων τουριστών για διακοπές ακόμα και μέσα στο Νοέμβριο, όπως διαπιστώθηκε κατά τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στη διεθνή έκθεση τουρισμού IFTM TOP RESA 2021. Η γαλλική αγορά, σταθερά τρίτη σε αφίξεις στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια, μετά τους Γερμανούς και τους Άγγλους, έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής σε αφίξεις αυτή των Άγγλων, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών των  τελευταίων. Ενδιαφέρον υπήρξε για οικογενειακές διακοπές, διακοπές με σκάφος, καταδυτικό τουρισμό, καθώς και για διοργάνωση ταξιδιών και εκδηλώσεων.

Εντυπωσιάζει η Αρκαδία
 Εντυπωσιασμένοι από τη φυσική ομορφιά της Αρκαδίας και τις δυνατότητες που προσφέρει για τουριστικές δραστηριότητες υπαίθρου έμειναν, επίσης, οι εκπρόσωποι επτά τουριστικών γραφείων που εξειδικεύονται σε αυτό το είδος ταξιδιών, ένας δημοσιογράφος και ένας blogger από την Ιταλία, οι οποίοι επισκέφθηκαν την περιοχή στο πλαίσιο ταξιδιού εξοικείωσης (fam trip) που υλοποίησε η Υπηρεσία ΕΟΤ Ιταλίας σε συνεργασία με τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου.


Άνοδος και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα δεν περιορίζεται στους ταξιδιώτες από τη Γηραιά Ήπειρο. Σύμφωνα με το εξειδικευμένο site BNBnews, οι wish lists των Αμερικανών τουριστών για ταξίδια τα φετινά Χριστούγεννα αρχίζουν να διαμορφώνονται εκ νέου, μετά τη σταδιακή χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Με βάση τα στοιχεία που διαθέτει η Airbnb, οι χειμερινοί προορισμοί -όπως είναι φυσικό- είναι οι πιο δημοφιλείς. Οι εξοχικές κατοικίες σε ηπειρωτικά σημεία κυρίως εντός των ΗΠΑ, αυτά που οι Αμερικανοί ονομάζουν cabins, κυριαρχούν στις επιθυμίες τους για φέτος. 

Ωστόσο, καθώς τα διεθνή ταξίδια αρχίζουν σταδιακά να ανακάμπτουν, οι wish lists γεμίζουν και με ευρωπαϊκούς προορισμούς. Οι πιο δημοφιλείς τύποι διαμονής μεταξύ των αναζητήσεων των Αμερικανών επισκεπτών περιλαμβάνουν παραδοσιακά ιταλικά πέτρινα σπίτια, κυκλαδίτικα σπίτια στα ελληνικά νησιά, γραφικές αγγλικές καλύβες, ακόμη και ιγκλού. Τρία ελληνικά σπίτια στη Μήλο και την Κύθνο, βρίσκονται μέσα στη δεκάδα.

 

iefimerida.gr  22 October, 2021 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ