Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η λιτότητα.

mesaralive  06 March, 2015 ΓΝΩΜΕΣ
Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η λιτότητα.

Φωτο:wire2014.eu

Η πρωτοφανής γενναιοδωρία της ελληνικής χρηματοδότησης και οι πολιτικές λιτότητας.

Όταν κάποιος κοιτάζει έξω από ένα παράθυρο, είναι εύκολο να ξεγελαστεί από την αντανάκλασή του και να βλέπει περισσότερο τον εαυτό του παρά τον έξω κόσμο. Αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει και στους Αμερικανούς σχολιαστές, επηρεαζόμενοι από τη δημοσιονομική συζήτηση της χώρας τους, όταν στρέφονται στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς θεωρεί την λιτότητα στην Ελλάδα ως θέμα ιδεολογικής επιλογής ή κακά οικονομικά, όπως ακριβώς και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτή την άποψη, εκείνοι που υποστηρίζουν τη λιτότητα πρέπει να έχουν εμμονή με την θεωρία, καθώς υπάρχει ηπιότερη εναλλακτική λύση. Γιατί να ψηφίσει κάποιος υπέρ της λιτότητας όταν κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα ή οι Podemos στην Ισπανία, προσφέρουν μια ανώδυνη πορεία;

Το ερώτημα αντικατοπτρίζει μια λυπηρή τάση που συγχέει δύο πολύ διαφορετικές καταστάσεις. Στις ΗΠΑ, το ζήτημα ήταν εάν μια κυβέρνηση που μπορούσε να δανειστεί με πρωτοφανή χαμηλά επιτόκια, εν μέσω ύφεσης, έπρεπε να το πράξει. Αντίθετα, η Ελλάδα είχε συσσωρεύσει ένα τεράστιο δημοσιονομικό και εξωτερικό χρέος σε περίοδο μπουμ, μέχρι που οι αγορές είπαν «αρκετά», το 2009.

Μετά, δόθηκαν στην Ελλάδα πρωτοφανή ποσά επιδοτούμενης χρηματοδότησης για να μπορέσει να μειώσει σταδιακά τις υπερβολικές δαπάνες της. Και τώρα, μετά από τόση ευρωπαϊκή και παγκόσμια γενναιοδωρία, ο Στίγκλιτς και άλλοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι μέρος του Ελληνικού χρέους θα πρέπει να συγχωρεθεί για να δημιουργηθεί χώρος για περισσότερες δαπάνες.

“το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι ότι η λιτότητα δοκιμάστηκε κι απέτυχε, η δημοσιονομική πολιτική ήταν εντελώς εκτός ελέγχου και απαιτούνταν σημαντικές προσαρμογές”.

Όμως η αλήθεια είναι ότι η ύφεση στην Ελλάδα λίγη σχέση έχει με το υπερβολικό χρέος. Μέχρι το 2014, η χώρα δεν είχε πληρώσει, σε καθαρούς όρους, ούτε ένα ευρώ σε τόκους: είχε δανειστεί αρκετά από επίσημες πηγές, σε επιδοτούμενες τιμές, ώστε να καταβάλει το 100% των δαπανών για τόκους. Η κατάσταση αυτή άλλαξε δήθεν , για λίγο, το 2014, την πρώτη χρονιά που η χώρα είχε μια μικρή συνεισφορά στον λογαριασμό των επιτοκίων, έχοντας τρέξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα μόλις στο 0,8% του ΑΕΠ (ή 0,5% του χρέους που φτάνει το 170% του ΑΕΠ).

Η εμπειρία στην Ελλάδα αναδεικνύει μια αλήθεια για τη μακροοικονομική πολιτική που πολύ συχνά παραβλέπεται: Ο κόσμος δεν κυριαρχείται από οπαδούς της λιτότητας. Αντιθέτως, οι περισσότερες χώρες έχουν πρόβλημα ισολογισμού των βιβλίων τους.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στα συμπεριφορικά οικονομικά δείχνουν ότι όλοι έχουμε τεράστια προβλήματα αυτο-ελέγχου. Και η θεωρία των παιγνίων εξηγεί γιατί ενεργούμε ακόμα πιο ανεύθυνα κατά τη λήψη αποφάσεων ως ομάδα (λόγω του λεγόμενου προβλήματος της κοινής δεξαμενής). Τα δημοσιονομικά ελλείμματα, όπως και οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, είναι η ακούσια συνέπεια των δράσεων που αναλαμβάνονται από περισσότερα από ένα άτομο που είχε άλλους στόχους στο μυαλό. Και η έλλειψη δημοσιονομικού ελέγχου είναι αυτό που, αρχικά, έβαλε την Ελλάδα σε μπελάδες,

Συνεπώς το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι ότι η λιτότητα δοκιμάστηκε κι απέτυχε. Είναι ότι, παρά την πρωτοφανή διεθνή γενναιοδωρία, η δημοσιονομική πολιτική ήταν εντελώς εκτός ελέγχου και απαιτούνταν σημαντικές προσαρμογές. Οι ανεπαρκείς δαπάνες δεν ήταν ποτέ το ζήτημα. Από το 1998 έως το 2007, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ανά κάτοικο στην Ελλάδα ήταν κατά μέσο όρο 3,8%, ο δεύτερος ταχύτερος στη Δυτική Ευρώπη, πίσω μόνο από την Ιρλανδία.

“Στην Ελλάδα, αντίθετα, το κενό ήταν ως επί το πλείστον δημοσιονομικό και χρησιμοποιήθηκε για κατανάλωση, όχι για επένδυση”.

Αλλά από το 2007, η Ελλάδα δαπανούσε περισσότερο από το 14% του ΑΕΠ καθ 'υπέρβαση της παραγωγής της, το μεγαλύτερο τέτοιο κενό στην Ευρώπη - περισσότερο από το διπλάσιο από αυτό της Ισπανίας και 55% υψηλότερο από ό, τι στην Ιρλανδία. Στην Ισπανία και την Ιρλανδία, όμως, το κενό αντικατόπτριζε μια κατασκευαστική έκρηξη, καθώς η ένταξη στο ευρώ ξαφνικά έδωσε στους ανθρώπους πρόσβαση σε πολύ φθηνότερα ενυπόθηκα δάνεια. Στην Ελλάδα, αντίθετα, το κενό ήταν ως επί το πλείστον δημοσιονομικό και χρησιμοποιήθηκε για κατανάλωση, όχι για επένδυση.

Οι δρόμοι της μη βιώσιμης ανάπτυξης συχνά καταλήγουν σε ξαφνική διακοπή των εισροών κεφαλαίων, υποχρεώνοντας τις χώρες ευθυγραμμίσουν τις δαπάνες τους με την παραγωγή. Στην Ελλάδα, ωστόσο, η πρωτοφανής γενναιοδωρία των επισήμων δανειστών έκανε την προσαρμογή πιο βαθμιαία από ό, τι, ας πούμε, στη Λετονία και την Ιρλανδία. Στην πραγματικότητα, ακόμη και μετά το λεγόμενο Greek Depression, η οικονομία αναπτύχθηκε περισσότερο κατά κεφαλήν από το 1998 από ό, τι η Κύπρος, η Δανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Οι ξαφνικές διακοπές είναι πάντα οδυνηρές: η οικονομία δεν έχει ανακαλύψει μια θεραπεία για το hangover. Αλλά ο τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος είναι να μειωθούν οι δαπάνες, χωρίς μείωση της παραγωγής, η οποία απαιτεί να πωλείται σε άλλους ό,τι οι κάτοικοι δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά. Με άλλα λόγια, εάν η Ελλάδα δεν ενισχύει τις εξαγωγές, οι περικοπές των δαπανών θα ενισχύουν την απώλεια της παραγωγής, με τον ίδιο τρόπο που οι κεϋνσιανοί πολλαπλασιαστές ενισχύεται το κέρδος της παράγωγης από τον δανεισμό.

“Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ την παραγωγική δομή να είναι τόσο πλούσια όσο ήταν…”

Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα παράγει πολύ λίγο από αυτό που ο κόσμος θέλει να καταναλώσει. Οι εξαγωγές προϊόντων της αποτελούνται κυρίως από φρούτα, ελαιόλαδο, ακατέργαστο βαμβάκι, καπνό, και ορισμένα προϊόντα διύλισης πετρελαίου. Η Γερμανία, η οποία πολλοί υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να δαπανήσει περισσότερα, εισάγει μόλις το 0,2% των προϊόντων της από την Ελλάδα. Ο τουρισμός είναι μια ώριμη βιομηχανία με αρκετούς ανταγωνιστές στην περιοχή. Η χώρα δεν παράγει μηχανές, ηλεκτρονικά ή χημικές ουσίες. Για κάθε 10 δολάρια του παγκόσμιου εμπορίου στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών, η Ελλάδα αντιπροσωπεύει 0,01.

Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ την παραγωγική δομή να είναι τόσο πλούσια όσο ήταν: το εισόδημα της ήταν φουσκωμένο με τεράστια ποσά δανεικών που δεν χρησιμοποιήθηκαν για την αναβάθμιση της παραγωγικής ικανότητας της. Σύμφωνα με τον Άτλαντα Οικονομικής Πολυπλοκότητας, στη συγγραφή του οποίου συμμετείχα το 2008, το χάσμα μεταξύ του εισοδήματος στην Ελλάδα και του «γνωστικού παραγωγικού περιεχομένου» των εξαγωγών της ήταν το μεγαλύτερο σε δείγμα 128 χωρών.

Σύμφωνα με τον Άτλαντα της Οικονομικής Πολυπλοκότητας, που συν-συγγραφέας, το 2008, το χάσμα μεταξύ του εισοδήματος στην Ελλάδα και το γνωστικό περιεχόμενο των εξαγωγών της ήταν η μεγαλύτερη σε δείγμα 128 χωρών.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης έχει επικεντρωθεί σε αυτά που πρέπει να κάνουν η Γερμανία, η ΕΕ ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο . Αλλά η ουσία είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει τις παραγωγικές της ικανότητες, αν θέλει να αναπτυχθεί. Το αόριστο σύνολο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από την ισχύουσα συμφωνία χρηματοδότησης της δεν θα το κάνουν αυτό. Αντ 'αυτού, η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε πολιτικές που προσελκύουν παγκοσμίως ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, έναν τομέα όπου η Ιρλανδία έχει πολλά να επιδείξει – και για τον οποίον ο Στίγκλιτς έχει λογικά πράγματα να πει.

“Ένα μεγάλο μέρος τους ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέλει να ανακατανέμει πόρους για αυξήσεις σε μισθούς και επιδοτήσεις και δεν αναφέρει καν τις εξαγωγές στη στρατηγική ανάπτυξής”

Δυστυχώς, αυτό δεν το πιστεύουν πολλοί Έλληνες (ή Ισπανοί). Ένα μεγάλο μέρος τους ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέλει να ανακατανέμει πόρους για αυξήσεις σε μισθούς και επιδοτήσεις και δεν αναφέρει καν τις εξαγωγές στη στρατηγική ανάπτυξής. Θα ήταν καλό να θυμόμαστε ότι το να έχει κάποιος τον Στίγκλιτς ως υποστηρικτή και τους Podemos ως σύμβουλους δεν έσωσε την Βενεζουέλα από την τρέχουσα υπερπληθωριστική καταστροφή της.

 

(*)Ο Ρικάρντο Χάουσμαν υπήρξε υπουργός Ανάπτυξης στη Βενεζουέλα. Eίναι καθηγητής στο Χάρβαρντ και Διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Ανάπτυξης.

 

Πηγή: thetoc.gr

 

mesaralive  06 March, 2015 ΓΝΩΜΕΣ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα