Το φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας» ανοίγει και πάλι πανιά!
Μετά την επιτυχία των δύο περασμένων χρόνων, το φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας» ανοίγει και πάλι πανιά με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης
Λογοτεχνία, μουσική, τραγούδι, χορό, θέατρο, κινηματογράφο, εκθέσεις, εικαστικές παρεμβάσεις καθώς και υπαίθριες εγκαταστάσεις με πρωτότυπα δρώμενα και συμμετοχικά παιχνίδια, περιλαμβάνει το Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας Ρουσία», που διοργανώνει το Μουσείο «Καζαντζάκη» και θα πραγματοποιηθεί από 18-22 Ιουλίου στο Ηράκλειο και στη Μυρτιά. Το Φεστιβάλ, με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες, συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, υπό την αιγίδα της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, την Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, τον Σύλλογο Ρωσόφωνων Κρήτης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μυρτιάς, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με την ευγενική χορηγία του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και τη βοήθεια πλήθους φίλων και υποστηρικτών του Μουσείου.
Το Φεστιβάλ που βασίζεται στα ταξιδιωτικά βιβλία του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά και φέτος είναι αφιερωμένο στη γνωριμία του Νίκου Καζαντζάκη με τη Σοβιετική Ρωσία, στην οποία ο Κρητικός συγγραφέας ταξίδεψε, περιηγήθηκε σε διαφορετικούς τόπους της, συνάντησε σημαντικά πρόσωπα, μελέτησε την ιστορία και τον πολιτισμό της και αγάπησε το ρωσικό λαό.
Η τέχνη και ο λόγος του μεγάλου ταξιδευτή Νίκου Καζαντζάκη, συναντώνται στο πρόγραμμα των πλούσιων εκδηλώσεων του φετινού φεστιβάλ ενώ ήδη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ως προφεστιβαλική εκδήλωση, η Εβδομάδα Ρωσικού κινηματογράφου από 9-15 Ιουλίου στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο «Βηθλεέμ» στο Ηράκλειο, ένα ειδικό αφιέρωμα επιλεγμένων ταινιών από την πρώιμη μετεπαναστατική Ρωσία έως την σημερινή εποχή, σε συνδιοργάνωση με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου.
Σε συνέντευξη τύπου σήμερα στη Περιφέρεια ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κώστας Φασουλάκης, ο Πρόεδρος του Μουσείου «Νίκου Καζαντζάκη» Μιχάλης Ταρουδάκης, η Διευθύντρια του μουσείου Βαρβάρα Τσάκα και η συντονίστρια των εκδηλώσεων του φεστιβάλ Ρένα Παπαδάκη παρουσίασαν το φεστιβάλ. Σε δηλώσεις που έγιναν στα ΜΜΕ αναφέρθηκαν:
Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης: «Η Περιφέρεια Κρήτης με ιδιαίτερη χαρά και φέτος στηρίζει το φεστιβάλ που διοργανώνει το μουσείο «Νίκος Καζαντζάκης», ένα σημαντικό φεστιβάλ-θεσμός για την Κρήτη. Το μουσείο «Νίκος Καζαντζάκης» μέσα από τις σημαντικές του δράσεις αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα, και δίνει μία ξεχωριστή διάσταση στη σύγχρονη ματιά του έργου του. Τέτοιου είδους φεστιβάλ για εμάς είναι πολύ σημαντικά γιατί προβάλλουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Κρήτης, δίνοντας ένα ξεχωριστό μήνυμα ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους».
Μιχάλης Ταρουδάκης Πρόεδρος του διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου «Νίκου Καζαντζάκη»: «Για τρίτη συνεχή χρονιά το μουσείο Νίκου Καζαντζάκη διοργανώνει ένα φεστιβάλ βασισμένο στα ταξιδιωτικά βιβλία του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη. Φέτος το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην Ρωσία, τη «Ρουσία» όπως την έγραφε ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει πάρα πολλές εκδηλώσεις λόγου, τέχνης, έχει μουσική, χορό, ζωγραφική και πάρα πολλές εκδηλώσεις για τους νέους ανθρώπους για τα μικρά παιδιά και λίγο μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία θέλουμε να έρθουν πολύ κοντά στο έργο και στην φιλοσοφία του Νίκου Καζαντζάκη. Την Κυριακή το πρωί θα υπάρξει μία ξεχωριστή «εκδήλωση», Θεία λειτουργία στα Ρώσικα, η οποία θα γίνει στον ναό του Αγίου Πέτρου στο λιμάνι του Ηρακλείου με συμμετοχή ιεροψαλτών και μεγάλης χορωδίας. Στις εκδηλώσεις θα υπάρχει ένα «πάντρεμα» της σύγχρονης ρωσικής κουλτούρας που θα μας παραπέμπει στην εποχή που ο Νίκος ο Καζαντζάκης ταξίδευε στη Ρωσία και γενικά ένα «πάντρεμα» της εποχής της Σοβιετικής Ρωσίας με τη σύγχρονη Ρωσία, τον πολιτισμό των δύο χωρών Ελλάδας και Ρωσίας. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την στήριξη την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, τον Δήμο Ηρακλείου και τον μεγάλο χορηγό τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη».
Βαρβάρα Τσάκα διευθύντρια του Μουσείου «Νίκου Καζαντζάκη»: «Τα ταξιδιωτικά κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη είναι ιδιαίτεροι ταξιδιωτικοί οδηγοί θα λέγαμε στις κουλτούρες, στην ιστορία και στους τόπους στους οποίους ταξίδεψε ο Κρητικός συγγραφέας, και τα οποία αναδεικνύουν αυτό το φεστιβάλ. Προσπαθούμε έτσι στο χωριό (Μυρτιά) να διαμορφώσουμε και εμείς με ιδιαίτερο τρόπο την ατμόσφαιρα να γυρίσουμε πίσω τους επισκέπτες στο χρόνο και στο χώρο, και για αυτό επιφυλάσσουμε πάρα πολλές εκπλήξεις στους επισκέπτες που θα έρθουν στο φεστιβάλ. Καλούμε τον κόσμο να έρθει από πολύ νωρίς όχι μόνο στις βραδινές κεντρικές εκδηλώσεις να περιηγηθεί, να κάνει μία βόλτα στο χωριό. Θα έχουμε και δράσεις ,μία ζώνη, για οικογένειες και παιδιά από τις 6: 30 μέχρι τις 8: 00 μ.μ. είναι πραγματικά μία γιορτή όλο το φεστιβάλ όπου συμμετέχει πάρα πολύ ενεργά όλο το χωριό, ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι εθελοντές, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά, όλους τους φίλους του μουσείου που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια».
Έχει προβλεφθεί δωρεάν μεταφορά καθημερινά των πολιτών από το Ηράκλειο (σταθμός των ΚΤΕΛ στο λιμένα Ηρακλείου) προς τη Μυρτιά, στις 19.30 και επιστροφή με τη λήξη των εκδηλώσεων.
Πρόγραμμα κεντρικών εκδηλώσεων Φεστιβάλ
Tετάρτη 18/7, ώρα έναρξης 21.30 |Πύλη Βηθλεέμ, Ηράκλειο
Δημόσια ανάγνωση επιλεγμένων αποσπασμάτων από το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, Ταξιδεύοντας Ρουσία. Διαβάζουν: Ζαχαρίας Κατσακός, Κώστας Μεταξάκης, Γιώργης Μαρκάκης, Κυριάκος Κώτσογλου, Κατερίνα Βρέντζου, Σόνια Ριστιβόγιεβιτς, Αλεξάνδρα Τζουανάκη, Βαγγέλης Δερμιτζάκης, Πόλυ Παπαδοπούλου, Αγγελική Ιερωνυμίδη, Γιάννης Πετράκης, Μαρία Σεργάκη, Μιχάλης Σφακιανάκης, Θεανώ Μεταξά, Μαρία Καλλιακάκη, Νίκος Τσαγκαράκης, Μανόλης Σπανάκης, Αντώνης Περαντωνάκης, Ελένη Χανιωτάκη, Ρούσσος Κυπριωτάκης, Λευτέρης Κουφάκης, Ηρακλής Πυργιανάκης, Σοφία Χουλάκη, Χρόνης Σαπουντζάκης .Ακούγονται οι σπουδαστές του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας: Έλενα Μπαζένοβα, Ανζέλικα Ισκαντεριάν, Όλγα Κλέβιτς Όλγα Μίσινα, Μαρία Μοργκουνόβα,Έλενα Σουρζίκοβα, με υπεύθυνη καθηγήτρια την Κλαυδία Κανδηλάπτη. Συμμετέχουν:Μαρία Ακρασάκη (ακορντεόν), Μανόλης Κανακάκης (κανονάκι), Leonardo Sopi (βιολί), Aριάδνη & Δανάη Χατζημηνά (βιολί), Νadiya Baerwald & Μαριλένα Μηλαθιανάκη (τραγούδι).Σκηνοθετική επιμέλεια:Αντώνης Περαντωνάκης
Πέμπτη 19/7 Μυρτιά
19.00-21.00 Αίθουσα «Γιώργος Ανεμογιάννης»
Ταξιδεύοντας Ρουσία με τον Νίκο Καζαντζάκη - Λογοτεχνική εσπερίδα
Ομιλητές: Μιχάλης Πάτσης - Συγγραφέας, Irina Erisanova και Elena Lurye - Κρατικό Μουσείο Λογοτεχνίας Μόσχας, Διονύσιος Μαρούλης - Επισκέπτης καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας Λομονόσοφ και στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων Μόσχας, Μαρία Ευθυμίου - Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
21.30-23.00 Πλατεία Καζαντζάκη
Από τη Ρωσία με αγάπη - Μουσική ποιητική βραδιά με έργα Ελλήνων και Ρώσων ποιητών, τραγούδια γραμμένα για τη Ρωσία, τραγούδια γραμμένα στη Ρωσία, τραγούδια φερμένα από τη Ρωσία.
Τραγούδι: Μάρθα Φριντζήλα
Ακορντεόν, πιάνο, τραγούδι: Παναγιώτης Τσεβάς
Παρασκευή 20/7 Μυρτιά
21.30-23.00 Πλατεία Καζαντζάκη
Ανοίγοντας τη μουσική Μπάμπουσκα. Ένα μουσικό ταξίδι στη Ρωσική παράδοση με γνωστά έργα από τον Καρυοθραύστη του P. I. Tchaikovsky και τους Πολοβτσιανούς χορούς του A. Borodin έως το Πουλί της Φωτιάς του I. Stravinsky και τη Δέκατη Συμφωνία του D. Shostakovich. Με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης και τη συμμετοχή του διάσημου Έλληνα βιολιστή Γιώργου Δεμερτζή.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση-Διεύθυνση Ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης
Εξάρχων: Δημήτρης Χανδράκης
Σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου
Σάββατο 21/7 Μυρτιά
21.30-23.00 Πλατεία Καζαντζάκη
«Πρόσωπα»
Θεατρική παράσταση που ζωντανεύει τις εντυπώσεις του Νίκου Καζαντζάκη από τα ταξίδια του στη απέραντη χώρα, στα εξωτικά τοπία, στις βουερές πολιτείες, στα καταχιόνιστα χωριά και στις έρημες στέπες της Ρωσίας.
Θεατρική μεταφορά: Έρση Βασιλικιώτη Σκηνοθεσία: Γιώργος Αντωνάκης Moυσική επιμέλεια: Κωνσταντίνα Πάλλη Φωτογραφία – Video: Δευκαλίων Μανιδάκης Ενδυματολογία – Σκηνογραφία: Άννα Χιλετζάκη Επιμέλεια ήχου – φωτισμού – εικόνας: Βαγγέλης Παντούλας Παίζουν: Τάσος Καϊσαρλής, Μανόλης Ζεϊμπέκης, Βαγγέλης Μαστορογιαννάκης, Χριστίνα Ζεϊμπέκη, Φωτεινή Μπελένκο, Δομίνικος Ταβερναράκης, Μαρία Θεοδωράκη, Δημήτρης Κολοτούρος, Χρόνης Σαπουντζάκης
Κυριακή 22/7 Ηράκλειο
11.00-12.30 Ναός Αγίου Πέτρου των Δομινικανών
Τέλεση της Θείας Λειτουργίας του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου στα Ρωσικά. Η Ψαλμωδία θα περιλαμβάνει μέλη κλασικών Ρώσων μελουργών (Μπορντιάνσκι, Τσαΐκόφσκι κ.ά.) καθώς και βυζαντινούς ύμνους σε μία αδιαίρετη ενότητα. Ψαλμωδία: Χορωδία των σπουδαστών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Κρήτης και μέλη της Χορωδίας του Πανεπιστημίου Κρήτης «Φραγκίσκος Λεονταρίτης» (1994-2008) Εκγύμναση χορωδίας: Πέγκη Κατσαρού Χοράρχης: Γεώργιος Ψαρουδάκης
Κυριακή 22/7 Μυρτιά
21.30-23.00 Πλατεία Καζαντζάκη
Gala με Σολίστ του Κρατικού μπαλέτου της Μόσχας
Χορεύουν: A. Voronova, A. Nekhludova, R. Akhmetshina, A. Kirshina, D. Kozhemiakin, A. Kirshin, M. Mikhailov, E. Akhmetshin Χορογραφίες: Jules Perrot, Jean Coralli, Anton Pimonov, Leonid Lavrovsky, Michail Fokin, Artem Ignatiev, Marius Petipa
Εκτός από τις κεντρικές εκδηλώσεις, από Πέμπτη 19/7 έως Κυριακή 22/7, από 6.30-9.00 το βράδυ, θα πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις στη Μυρτιά, που περιλαμβάνουν , διαδραστικό performance με τις Βίκη Χρηστάκη και Γεωργία Αλιφέρη,έργα Ραχμάνινοφ από την ηλεκτρική κιθάρα του Alex Dante, αφηγηματικό χοροθεατρικό δρώμενο με τον Κώστα Μεταξάκη και την Έρη Κάτσουρα, συμμετοχική εγκατάσταση από τον εικαστικό Ανδρέα Καμπά, ακροβατο-χορευτικό δρώμενο εμπνευσμένο από χορευτικές φιγούρες των Κοζάκων από τους Χάρη Πετριτσόπουλο, Κωνσταντίνο Θεοδωρή, Δημήτρη Βαϊνά, Γρηγόρη Χρηστάκη, μουσική από τους Leonardo Sopi (βιολί), Μάνο Σγουρίδη (τσέλο), Κωνσταντίνα Σταυροπούλου(πιάνο),έκθεση ρωσικής πρωτοπορίας, αστροπαρατήρηση από μέλη του συλλόγου φίλων Αστρονομίας Κρήτης , ρωσικά παραδοσιακά παιχνίδια και μαθήματα ρωσικών από μέλη του Συλλόγου Ρωσόφωνων Κρήτης.
Ατμόσφαιρα… Ρουσίας μέσα από διαδρομές και υπαίθριες εγκαταστάσεις στο χωριό, που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από την Άννα Χιλετζάκη, αφηγούνται στιγμές από την ιστορία της Ρουσίας από διαφορετική οπτική και θα μεταφέρουν τους επισκέπτες στη Φάμπρικα, στο Κλουμπ, στο Κόκκινο Σχολείο, στη «φλόγα της Ρούσικης λογοτεχνίας», ζωντανεύοντας στιγμές της καθημερινής ζωής και της εποχής στην οποία ταξίδεψε ο Καζαντζάκης.
Επίσης, προγραμματίζονται πλούσιες εκδηλώσεις για τους μικρούς επισκέπτες, καθημερινά από 6.30-8.00 που περιλαμβάνουν παραμύθια, θεατρικό παιχνίδι, εικαστικά εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Δείτε επίσης
- Διακίνηση εμβρύων: Θα γεννηθούν παιδιά, που είναι αδέλφια, χωρίς να το γνωρίζουν!
- Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Από 1η Μαρτίου σε τουρισμό και εστίαση - Αναλυτικός οδηγός
- Τραμπ: Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο
- Kαιρός: Βροχερό το σκηνικό σήμερα
- Ελαιόλαδο: Καλή η χρονιά, δυσοίωνο το μέλλον